Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ν.Χουντής: "Θα αγωνιστούμε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Χουντής: "Θα αγωνιστούμε να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι"

Στην 5μελή αντιπροσωπεία της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που φθάνει στις 8 Ιανουαρίου στην Αθήνα και η οποία διεξαγάγει έρευνα για το πώς τέσσερις χώρες της Ευρώπης μπήκαν στο μνημονιακό τούνελ και τι επιπτώσεις είχε η απόφαση αυτή για τους πολίτες τους, συμμετέχει και ο Νίκος Χουντής. Όντας μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έχει λόγο και στη σύνταξη της τελικής έκθεσης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του προς την "Αυγή" της Κυριακής, δείχνει ποιος είναι ο στόχος από την πρωτοβουλία αυτή.

Η δήλωση έχει ως εξής: "Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης της τρόικας και της εφαρμογής Μνημονίων είχαμε τονίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι εκτός των άλλων, εστερούντο δημοκρατικής νομιμοποίησης στο θεσμικό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι οι απαιτήσεις της τρόικας που αποδέχονταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, εκτός των καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, παραβίαζαν το κοινοτικό δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, το ελληνικό Σύνταγμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω του συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων, παρά τα αιτήματά μας, αδρανούσε, χωρίς να ασκεί τις αρμοδιότητές του. Με την πρωτοβουλία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επιτέλους ερευνά τα θέματα αυτά.

Θα αγωνιστούμε το τελικό ψήφισμα να κάνει τις σωστές επισημάνσεις και να κατονομάσει τους υπευθύνους στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε τροϊκανή εποπτεία και πειραματικά εφάρμοσαν τις πανευρωπαϊκά γενικευμένες σήμερα πολιτικές λιτότητας".

Στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουν επίσης οι δύο βασικοί συνεισηγητές. O. Karas (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και L. Ngoc (των Σοσιαλιστών), και οι N. Torvalds (των Φιλελευθέρων) και J. Klute (από την ευρωομάδα της GUE).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL