Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Στις αγορές από το 2015 η Ελλάδα - και μερικώς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις αγορές από το 2015 η Ελλάδα - και μερικώς...

Όταν η Κομισιόν διαψεύδει την κυβερνητική... ευφορία

Χωρίς το βασικό προεκλογικό του όπλο τελεί πλέον ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της "Αυγής" ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές το 2015 και όχι το 2014, όπως διαρκώς διατείνεται ο πρωθυπουργός, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Η επίμαχη αναφορά της Κομισιόν...

Η άποψη της Κομισιόν καταγράφεται στην επίσημη απάντηση που έδωσε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διερευνά το "πώς" και το "γιατί" των Μνημονίων. Στο 17σέλιδο ντοκουμέντο, που δημοσιοποίησε χθες η εφημερίδα μας και το οποίο έχει ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου (γιατί αυτές ήταν οι προθεσμίες που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε θέσει), υπάρχει μία παράγραφος για τις προβλέψεις της Επιτροπής αναφορικά με το πότε θα βγουν στις αγορές οι χώρες που τελούν υπό την εποπτεία της τρόικας.

Εκεί διαβάζουμε επί λέξει: "Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία και πρόοδος σημειώθηκε όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015" (σημείο 19).

...και τα "θα" του Αντ. Σαμαρά

Η αποστροφή αυτή της Κομισιόν για τη χώρα μας δείχνει προφανώς και τις άγριες διαθέσεις των τροϊκανών, που "αδειάζουν" εν ψυχρώ τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις στις 30 Δεκεμβρίου έλεγε από το Μέγαρο Μαξίμου: "Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μια φυσιολογική χώρα, όπως όλες οι άλλες". Φαίνεται όμως ότι είχε υπολογίσει χωρίς τους ξενοδόχους του, γιατί βέβαια ουδείς μπορεί να διανοηθεί το αντίθετο, ότι δηλαδή επέμεινε στη σταθερή δήλωσή του για "έξοδο στις αγορές το 2014" γνωρίζοντας το περιεχόμενο της κοινοτικής έκθεσης.

Ενδιαφέρον είχε όμως η προσεκτική δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, μία ημέρα μετά, στις 31.12, έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν για πρώτη φορά ίσως απέφυγε να δεσμευτεί για έξοδο στις αγορές εντός του 2014, περιοριζόμενος να μιλήσει για "στοίχημα".

Επί λέξει και πάλι, "ένα μεγάλο στοίχημα είναι η δυνατότητα να βγούμε στις αγορές. Πήγαμε καλύτερα του αναμενομένου το 2013 και πιστεύω απόλυτα ότι το ίδιο θα συμβεί και το 2014", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Γνώριζε ή όχι ο Γ. Στουρνάρας την έκθεση των Βρυξελλών είναι το ερώτημα που εύλογα διατυπώνεται, πόσο μάλλον που στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού περιγράφεται η στόχευση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014.

Δηλωτικό της δυσχερούς θέσης στην οποία έχουν βρεθεί το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας δεν έχουν απαντήσει στο κοινό ερωτηματολόγιο που τους είχε αποστείλει η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέση που γίνεται ακόμη δυσχερέστερη εξαιτίας του πρώτου από τα εννέα ερωτήματα και στο γιατί η χώρα αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια της τρόικας. Από τις απαντήσεις δε, στο συγκεκριμένο ερώτημα, εκτιμάται ότι θα αναζωπυρωθεί η, από παλιά, διένεξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ποιος ευθύνεται για την κρίση: η κυβέρνηση Καραμανλή ή η κυβέρνηση Παπανδρέου. Και δεν είναι μέρες -με πλειοψηφία 153 εδρών- για τέτοια... Και, άρα, πιθανώς δεν είναι καιρός για απαντήσεις....

Ας επισημανθεί ότι τα ερωτηματολόγια ήταν δύο: ένα προς τους δανειστές, από όπου και η απάντηση της Κομισιόν (το ΔΝΤ, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, αρνήθηκε να απαντήσει), και ένα προς τους εθνικούς φορείς. Τρεις ήταν οι αποδέκτες στη χώρα μας, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, αφού σχετικό ερωτηματολόγιο απεστάλη και στο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, που ήταν και ο μόνος που απάντησε, εμπρόθεσμα μάλιστα.

Είναι τέτοιος πάντως ο βαθμός της ταύτισης του Γιώργου Προβόπουλου με την τρόικα, ώστε σχηματίζεται η εντύπωση ότι το 3ο Μνημόνιο είναι... καθ' οδόν! Το μόνο πρόβλημα που βρήκε στη συνεργασία με την τρόικα ήταν ότι κάποια στελέχη της άλλαξαν πόστο και στη θέση τους τοποθετήθηκαν άλλα! Αντιθέτως, είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τους δανειστές ως προς τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρεται στον δικαστικό αγώνα που, από κοινού με την κυβέρνηση, έδωσε στις προσφυγές που έγιναν για το PSI στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με ποιους θα συναντηθούν

Περισσότερες απαντήσεις θα πάρουμε κατά το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, όταν οι πέντε ευρωβουλευτές της εξεταστικής επιτροπής θα συναντηθούν την πρώτη ημέρα με τον Γ. Στουρνάρα, τον υποδιοικητή (και όχι τον διοικητή) της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Παπαδάκη, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Επιμελητήρια, τη ΓΣΕΕ, το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τους Γιατρούς του Κόσμου και το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Τη δεύτερη ημέρα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής, κοινοβουλευτικές επιτροπές -όπου όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τον Ευ. Μεϊμαράκη να συναντηθούν με τις επιτροπές σε πλήρη σύνθεση, και όχι μόνο με τους προέδρους τους- ενώ, τέλος, θα παραχωρήσουν και συνέντευξη Τύπου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL