Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Παράταση 6 μηνών στην εφαρμογή του Μνημονίου εύχεται η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράταση 6 μηνών στην εφαρμογή του Μνημονίου εύχεται η κυβέρνηση

Οι παράτυποι μετανάστες φταίνε για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας υποστήριξε για ακόμη μία φορά ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Κούριερ

Σωσίβιο στην ελληνική προεδρία ψάχνει η κυβέρνηση, ζητώντας πίστωση χρόνου και την ανοχή της τρόικας σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις των τεχνοκρατών για νέα σκληρά μέτρα.

Εδώ και ημέρες, στο Μαξίμου έχει ηχήσει συναγερμός, καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ετοιμάζονται να αφιχθούν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, αλλά και μέτρα για τη "βιωσιμότητα" του ασφαλιστικού. Όλα αυτά, σε μια συγκυρία που ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μείνει με 153 βουλευτές, οι προσπάθειες για κοινοβουλευτικά "μαξιλαράκια" έχουν αποβεί άκαρπες και τυχόν νέα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην απώλεια της δεδηλωμένης.

Πίστωση χρόνου

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση οδηγείται σε νέα γραμμή: επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο, να παραπέμψει όλα τα σκληρά μέτρα για μετά τον Απρίλιο και να επικαλεστεί το χαρτί της ανάγκης για "πολιτική σταθερότητα", εξαιτίας και της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. Η προεδρία θα ξεκινήσει επισήμως στις 8 Ιανουαρίου, όταν ο Αντ. Σαμαράς θα παρουσιάσει στο Ζάππειο τις προτεραιότητες της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας και, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους κεντρικούς υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην... ξαναέρθουν οι "τροϊκανοί" στη χώρα ώς τα τέλη Μαΐου.

Συγκεκριμένα, βάσει των όσων συμφώνησε με τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατόν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές στην επιθεώρηση του Ιανουαρίου, να καταλήξει σε συμφωνία για ήσσονα ζητήματα και εκκρεμότητες και να αφήσει όλα τα μείζονα για μετά τον Απρίλιο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από τους πιστωτές να σταματήσουν οι τριμηνιαίες επισκέψεις-επιθεωρήσεις της τρόικας και να μην έρθουν για νέα επιθεώρηση οι ελεγκτές πριν τις ευρωεκλογές.

Αυστηρά μηνύματα

Πάντως, οι προσδοκίες του Μαξίμου είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τα μηνύματα που λαμβάνει από Βρυξέλλες και Βερολίνο. Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προειδοποιούσε χθες την Αθήνα πως δεν έχει ουσιαστικά περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης και προϊδέαζε για σκληρές απαιτήσεις των τεχνοκρατών. Παράλληλα, συστάσεις για "συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου" δέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Ο "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του για τις "προσπάθειες" της κυβέρνησης, ωστόσο προειδοποίησε τον Γ. Στουρνάρα πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών ΜΜΕ, οι Βρυξέλλες έχουν προεξοφλήσει ότι η ελληνική προεδρία θα είναι διαδικαστική, δεν θα επηρεάσει τα πράγματα στην Ε.Ε. και, συν τοις άλλοις, θα είναι σημαντικά περικομμένη χρονικά, καθώς στα μέσα Απριλίου η Ε.Ε. θα μπει σε προεκλογικό ρυθμό.

Συνέντευξη Σαμαρά

Πάντως, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευλόγως προσπαθούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά την ελληνική προεδρία. Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Κούριερ, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε χθες ως στόχους της προεδρίας την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Επίσης, χαρακτήρισε "ντροπή" την ύπαρξη νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να υπονοήσει, για άλλη μία φορά, ότι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας φταίνε οι παράτυποι μετανάστες.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL