Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Ατζέντα προεκλογικής σύγκρουσης στήνει ο Αντ. Σαμαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα προεκλογικής σύγκρουσης στήνει ο Αντ. Σαμαράς

Με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή να "τρίζει", τη Ν.Δ. να περνά "καθαρά" δεύτερη στις δημοσκοπήσεις και την τρόικα να ετοιμάζει νέο γύρο απαιτήσεων για σκληρά μέτρα, ο Αντ. Σαμαράς ήδη στήνει την ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι ήδη... σίγουρες οι δύο κάλπες και "παίζονται" οι τρίτες - οι εθνικές.

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η εκτίμηση πως ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό ένα κοινοβουλευτικό "ατύχημα" και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις παραμένει διαδεδομένη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Εξάλλου, το 2014 έρχεται με πολλά "δύσκολα" ορόσημα για την κυβέρνηση, η οποία καλείται να οδεύσει προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές χωρίς να έχει κάτι "χειροπιαστό" να παρουσιάσει, εκτός ίσως από μερικές υποσχέσεις του Βερολίνου πως... από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Για τον λόγο αυτό, ο Αντ. Σαμαράς, όπως φάνηκε από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επιχειρεί να δείξει ότι η κυβερνητική πολιτική ήδη αποδίδει. Μάλιστα, εξήγγειλε ότι το 2014 "θα γίνει το μεγάλο βήμα εξόδου από το Μνημόνιο", ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου και νέων δανείων - παρ' ότι γνωρίζει πολύ ότι αυτό εξαρτάται κυρίως από τις βουλές των δανειστών και όχι του ιδίου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε πολλές φορές το πρωτογενές πλεόνασμα -ως απόδειξη πως "η χώρα στέκεται ξανά στα πόδια της"- και δεν παρέλειψε να υποσχεθεί και "παροχές", αφού εξήγγειλε ότι με το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος "θα διορθωθούν αδικίες που έγιναν".

Αποσταθεροποίηση

Τούτων δοθέντων, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήδη τοποθετεί θέματα και "επιχειρήματα" στη δημόσια ατζέντα, τα οποία θα αποτελέσουν και τις αιχμές με τις οποίες θα συγκρουστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε για τις δύο προαναφερθείσες κάλπες είτε για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών. Άλλωστε, ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει πια ότι με το επιχείρημα πως "κανείς δεν μιλάει πλέον για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" ο ίδιος έχει αποδυναμώσει το προεκλογικό επιχείρημα των εκλογών του 2012, όταν προσπαθούσε να ταυτίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, πλέον ο... προεκλογικός "μπαμπούλας" διά... πάσαν χρήση είναι η "αποσταθεροποίηση". "Τώρα η Ελλάδα αρχίζει να στέκεται στα πόδια της κι αλίμονο αν αφήναμε τώρα τον τόπο να γλιστρήσει στην αστάθεια", επισήμανε στο προχθεσινό μήνυμά του για το νέο έτος ο Αντ. Σαμαράς, ενώ ταύτισε όλους όσοι ασκούν κριτική στην κυβέρνηση με εκείνους που θέλουν "να ανακόψουν την πορεία της χώρας".

Τα ορόσημα του 2014

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να "εμπλουτίσει" τη δημόσια συζήτηση με άλλα θέματα, πλην του Μνημονίου, της τρόικας και των δανείων. Άλλωστε, εντός του 2014 η "μνημονιακή" ατζέντα θα είναι πλούσια: σε 15 ημέρες οι "τροϊκανοί" θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και για τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Έτσι, ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να στήσει κι άλλα πεδία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα απ' αυτά είναι και η συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προχθές ότι θα εκκινήσει τη σχετική διαδικασία, προκειμένου να ανοίξει "μεταρρυθμιστική" και "θεσμική" ατζέντα, δρομολογώντας παρεμβάσεις για το πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο και τη "συνταγματοποίηση" της λιτότητας ("χρυσός κανόνας" χρέους και ελλειμμάτων). Σ' αυτά τα πεδία, όπως και σε άλλες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα (όπως το περίφημο άρθρο 16), η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να δημιουργήσει συνθήκες ευρείας σύγκρουσης και πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αντ. Σαμαρά να προσπαθεί να προσάψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις "ταμπέλες" της αποσταθεροποίησης, της οπισθοδρόμησης και του "παλαιοκομματισμού".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL