Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
"Ζαλίζει" το Μαξίμου η αιθαλομίχλη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ζαλίζει" το Μαξίμου η αιθαλομίχλη

"Καύσωνα" στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η αιθαλομίχλη που βαραίνει πάνω από τις πόλεις, αλλά και η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Την ώρα, όμως, που το Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση και βάλλεται πανταχόθεν, οι νέες προκλητικές δηλώσεις Στουρνάρα ρίχνουν νέο λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η χριστουγεννιάτικη σύσκεψη των υπουργών Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Υγείας, Άδ. Γεωργιάδη, δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση "άλλοθι". Αντιθέτως, η σύσκεψη επισκιάστηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ισχυριζόμενος πως κάτι τέτοιο θα ωφελούσε τους λαθρεμπόρους πετρελαίου και όλους όσοι... θα το χρησιμοποιούσαν για να θερμάνουν φθηνότερα τις πισίνες τους.

"Τεράστιες τρύπες"

Αν και, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Αντ. Σαμαράς είχε ζητήσει να αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών αίτημα στην τρόικα για μείωση του Ειδικού Φόρου, η απάντηση ήταν αρνητική και στη συνέχεια το Μαξίμου "πήγε πάσο". Εξάλλου, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να συμμερίζεται πλήρως τη γραμμή Στουρνάρα, σύμφωνα με την οποία τυχόν μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα προκαλούσε τεράστιες δημοσιονομικές τρύπες, για την κάλυψη των οποίων η τρόικα θα ζητήσει νέα σκληρά, "ισοδύναμα" μέτρα - όπως πρόκειται να κάνει, κατά πληροφορίες, για τα 280 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα είναι οι απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

"Πάγωσαν" στο Μαξίμου

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί η απόφαση Στουρνάρα να αποτελεί και κεντρική κυβερνητική γραμμή, όμως η... επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών περί τους κατόχους πισίνων "πάγωσε" το Μαξίμου. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα, ενώ αρκετοί βουλευτές, σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, δηλώνουν "έξαλλοι". Άλλωστε, μόλις προ λίγων 24ώρων ο Νικ. Κακλαμάνης ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση, ενώ νωπές είναι και οι εντυπώσεις από το "αντάρτικο" 41 βουλευτών, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό, Ευρ. Στυλιανίδη, οι οποίοι με ερώτησή τους ζητούσαν μείωση του Ειδικού Φόρου κατά 30%.

ΣΥΡΙΖΑ: "Θράσος και κοροϊδία"

Έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Τα αποθέματα θράσους και κοροϊδίας της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να καλύψουν την εγκληματική και βάρβαρη πολιτική της απέναντι στον δοκιμαζόμενο λαό μας στο κρίσιμο θέμα της θέρμανσης και της αιθαλομίχλης", τόνισε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: "Τα δήθεν μέτρα που εξαγγέλλονται είναι για επικοινωνιακή αξιοποίηση και δεν απαντούν στο πρόβλημα. Όσο η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν υιοθετεί το μέτρο της δωρεάν παροχής ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, το 'νέφος της φτώχειας' θα εξαπλώνεται και ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θα ξεπαγιάζει".

"Η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε σχετικά με το επικίνδυνο φαινόμενο της αιθαλομίχλης 'ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού', όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά", τόνισε, από την πλευρά του και το ΚΚΕ, ενώ ο Ν. Μαριάς, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση πως "κολυμπά στην πισίνα της αναλγησίας". "Μειώστε τους φόρους τώρα, αντί να κυνηγάτε ανεμόμυλους και τζάκια", ήταν και το μήνυμα της ΔΡΑΣΗ προς την κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ, στήριξη από Alpha Bank

Σε "συστάσεις" προς το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωσή του καλεί τον Γ. Στουρνάρα να προχωρήσει γρήγορα στην απόφαση για τη μείωση της τιμής του ρεύματος από τη ΔΕΗ, αλλά και να επιταχύνει την απόδοση του επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμο σύμμαχο στην τράπεζα Alpha Bank, καθώς σε έκθεσή της η τράπεζα αναφέρει πως η εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης ήταν "πράξη εξορθολογισμού στην αγορά καυσίμων, που συνέβαλε κατά κύριο λόγο στην οριστική κατάργηση του λαθρεμπορίου σε αυτόν τον τομέα".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL