Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Βαθαίνει η πολιτική κρίση για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαθαίνει η πολιτική κρίση για την κυβέρνηση

Την... αντίστροφη μέτρηση ώς την επόμενη πολιτική κρίση ή τις κάλπες μετρούν στην κυβέρνηση, καθώς κάθε κοινοβουλευτική ψηφοφορία μειώνει την πλειοψηφία ενώ οι "τροϊκανοί" δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους κουβέντα για τα νέα μέτρα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκδηλώνονται ήδη διαλυτικές τάσεις. Αν και ο Αντ. Σαμαράς υπολόγιζε πως, μόλις ξεπεραστεί ο "σκόπελος" της τρόικας, θα μπορούσε απερίσπαστος να ασχοληθεί με την ελληνική προεδρία και την αναστήλωση του "success story", το φάντασμα της αιθαλομίχλης και των "παγωμένων" νοικοκυριών πλανάται πάνω από το Μαξίμου ενώ στα υπουργεία επικρατεί κατάσταση συναγερμού για τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη διαμηνύσει στον Γ. Στουρνάρα πως θα ζητήσουν νέα σκληρά μέτρα και για την κάλυψη του "δημοσιονομικού κενού" (για το ύψος του οποίου ουδέποτε επετεύχθη πραγματική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών...) αλλά και για την κάλυψη των 280 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα "χαθούν" από τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αντί του 23% που ήθελε η τρόικα. Κατά αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, οι "τροϊκανοί" φέρονται να ανοίγουν ήδη θέμα νέας απορρύθμισης του ασφαλιστικού.

Η προϊούσα πολιτική κρίση, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, ενεργοποιεί εκ νέου σενάρια για "κινήσεις σωτηρίας" της κυβέρνησης και "φυγής προς τα εμπρός". Μετά την αποτυχία του Αντ. Σαμαρά να βρει κοινοβουλευτικές "εφεδρείες" μεταξύ των ανεξάρτητων βουλευτών, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει πέσει και η ιδέα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού. Μάλιστα, πηγές από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά διακινούσαν φήμες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να "σπάει" το υπουργείο Οικονομικών, να αφήνει τον Γ. Στουρνάρα στη θέση του και να αναδεικνύει σε υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον στενό πρωθυπουργικό σύμβουλο και βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ., Χρ. Λαζαρίδη. Ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε πως "δεν θα βοηθήσει όσους θέλουν να φάνε τον Στουρνάρα", όμως αποτελεί γεγονός πως όσο περνά ο καιρός πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αλλαγή του "τσάρου" της οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για όσους... θερμαίνουν τις πισίνες τους με το πετρέλαιο θέρμανσης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL