Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος διά παν -εκλογικό- ενδεχόμενο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμος διά παν -εκλογικό- ενδεχόμενο

Η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ζητούμενο είναι να πιστοποιηθεί το ρεύμα νίκης, που όλες οι δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου έχουν καταγράψει.

Διά... παν ενδεχόμενον προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού, παρά τις διαρροές Σαμαρά για προσφυγή στις εθνικές κάλπες το 2016, η πιθανότητα να γίνουν οι εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 δείχνει εξαιρετικά ισχυρή. Άλλωστε, η εκλογική προετοιμασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά, ούτως ή άλλως, τις επικείμενες εκλογές σε Αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή, από το αποτέλεσμα των οποίων εκτιμάται ότι θα συρθεί σε τρίτες κάλπες το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου... Εκτός αν, βλέποντας το τρένο της συντριβής να έρχεται κατά πάνω του, αποφασίσει ο πρωθυπουργός να προλάβει τις εξελίξεις και πάρει αυτός την πρωτοβουλία για πρόωρες εκλογές.

Στο σενάριο αυτό αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο: "Έχουμε μπει στην τελική ευθεία, δεν έχουν καν το σθένος να υπερασπιστούν τις πολιτικές τους", τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Αντ. Σαμαράς θα πάρει τις όποιες αποφάσεις του, όταν θα του έχει μείνει ένα τελευταίο χαρτί στα χέρια του, προτού δηλαδή βιώσει την επανάληψη της Ιστορίας και την πτώση της κυβέρνησής του.

Μήνας - κλειδί, σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Απρίλιος, τότε δηλαδή που το φορτίο από τα σωρευμένα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα προμηνύεται εξαιρετικά βαρύ. Νωρίτερα, εκτίμησε ο Ν. Βούτσης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει ήδη προχωρήσει στην πρώτη αναθεώρηση του πλαστού προϋπολογισμού, που η καταρρέουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε λίγο πριν.

Με δυο λόγια, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, νέες πιέσεις εκ μέρους της τρόικας από τις αρχές του νέου έτους και νέα, εντελώς νέα μέτρα είναι το εκρηκτικό σκηνικό που περιμένει τους αρχηγούς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ξέρουν, καλύτερα από τον καθένα, ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους δεν αντέχουν σκηνικό επανάληψης των ψηφοφοριών του Σαββατοκύριακου, ενώ και τα διαβόητα "μαξιλαράκια" στην πραγματικότητα δεν έχουν να δώσουν τίποτε υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συμπέρασμα; Όποιο από τα τρία σενάρια συμβεί (εθνικές εκλογές πριν τις κάλπες του Μαΐου, τριπλές κάλπες, εθνικές μετά τις αυτοδιοικητικές / ευρωεκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του, αμέσως μετά τις γιορτές μπαίνουν σε πορτοκαλί συναγερμό για το κρισιμότερο εξάμηνο.

Αμέσως μετά τις γιορτές, λοιπόν, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει σε ονόματα για τη διεκδίκηση των μεγάλων δήμων και των 13 περιφερειών, τα οποία εν συνεχεία θα τεθούν προς έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή, που και αυτή θα συνεδριάσει εντός του Ιανουαρίου. Η μάχη είναι πολιτική για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ζητούμενο είναι να πιστοποιηθεί το ρεύμα νίκης που όλες οι δημοσκοπήσεις της τρέχουσας περιόδου έχουν καταγράψει.

Προφανέστατα, τον ίδιο χαρακτήρα έχει και η μάχη των ευρωεκλογών, πόσο μάλλον που εκτί το μήνυμα είναι πιο καθαρό: με μια κάλπη ανά την Επικράτεια, χωρίς να νοθεύεται και από άλλου είδους επιλογές, πιο προσωπικές, που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τη μάχη της Αυτοδιοίκησης. Πόσο μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν επιπλέον λόγο για καλό αποτέλεσμα στις φετινές ευρωεκλογές ιδίως: την υποψηφιότητα, δηλαδή, του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL