Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Μαδά τη μαργαρίτα για πρόωρες εκλογές ο Αντ. Σαμαράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαδά τη μαργαρίτα για πρόωρες εκλογές ο Αντ. Σαμαράς

Ατζέντα πρόωρων εκλογών ανοίγει ξανά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι ψηφοφορίες στη Βουλή για φόρο ακινήτων - πλειστηριασμούς και ο περιορισμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά έναν βουλευτή αφήνουν ανάγλυφο το αποτύπωμά τους στην "επόμενη μέρα" της κυβέρνησης.

Δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ. όσοι εκτιμούν ότι η διαγραφή του Βυρ. Πολύδωρα δεν είναι μια... απλή διαγραφή ενός "γαλάζιου" βουλευτή, αλλά ενός δημοφιλούς πολιτικού στελέχους που έχει υπάρξει και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Μάλιστα, αρκετοί φοβούνται ότι η διαγραφή του πρώην υπουργού μπορεί να απομακρύνει έτι περαιτέρω το Μαξίμου από τη "λαϊκή" βάση της Ν.Δ., δεδομένου ότι ο Βυρ. Πολύδωρας ήταν πολιτικός της λαϊκής Δεξιάς.

Υπό διάλυση το ΠΑΣΟΚ

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο κίνδυνος "ατυχήματος" στη Βουλή δεν προκύπτει μόνο από τυχόν "γαλάζιους" βουλευτές, αλλά και από τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο: στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με ανησυχία τα τεκταινόμενα στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Κυριακή, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος ήρθε αντιμέτωπος με την ευρεία αμφισβήτηση των επιλογών του και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε να έχει ανοίξει περπατησιά διαδοχής.

Εκλογικά σενάρια

Τούτων δοθέντων, ευλόγως έχουν πέσει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου εκ νέου εισηγήσεις για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, αλλά και ο γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος, εμφανίζονται θετικοί προς το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο, προκειμένου η Ν.Δ. να διασωθεί στην "εθνική" κάλπη, αφού οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκτονωθούν στην ευρωκάλπη και την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πάντως, ένα αντεπιχείρημα όλων όσοι διαφωνούν με τέτοιες εισηγήσεις είναι πως, αν ο Αντ. Σαμαράς προκηρύξει εκλογές, δεν θα έχει ένα στέρεο εκλογικό "διακύβευμα" να παρουσιάσει. Δηλαδή, δε θα έχει να προβάλει κάποιο σοβαρό "επίτευγμα" στο εκλογικό σώμα, καθώς έναν μήνα πριν, τον Απρίλιο, η Eurostat θα έχει απλώς επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα και το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση θα είναι να οδεύσει προς τις ευρωεκλογές με μία απλή... υπόσχεση από το Βερολίνο ότι κάποια στιγμή, εντός του θέρους του 2014, θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά θυμούνται πολύ καλά ότι και ο Ευ. Βενιζέλος, το 2012, πήγε στις εκλογές ακκιζόμενος πως "έκοψε" 100 δισ. χρέος από τη χώρα, αλλά τελικώς οι πολίτες "έκοψαν" 30 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL