Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Από μία κλωστή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από μία κλωστή...

Αντίστροφα μετρά πλέον ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση. Η κλεψύδρα για το δικομματικό κυβερνητικό σχήμα αδειάζει, οι βουλευτές δείχνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα, ενώ η δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής κινείται επί ξυρού ακμής. Όλα αυτά ενόσω η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ξεκινά μαζί με μία νέα... επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας και το Μαξίμου πιέζεται να λάβει νέα μέτρα.

Το θρίλερ που έζησαν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος με τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για τον φόρο στα ακίνητα και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ήταν ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στις τάξεις της συμπολίτευσης. Παρά τις απαιτήσεις της τρόικας για την "εισπραξιμότητα" του φόρου ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις, έπειτα από τους εκβιασμούς και τα βέτο βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο... μαρτύριο υπέστη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Λεπτές ισορροπίες

Δεν είναι μόνο η διαφοροποίηση του Βυρ. Πολύδωρα που απειλεί πλέον τις λεπτές ισορροπίες του κυβερνητικού συνασπισμού. Η πολιτική κατάρρευση της κυβέρνησης, όπως φαίνεται σε όλες πλέον τις δημοσκοπήσεις, έχει ήδη επενεργήσει διαλυτικά για τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, όπως παραδέχονται ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη των δυο κομμάτων, αρκετά μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μεταβληθούν το επόμενο διάστημα σε "κινούμενες βόμβες", υπό την έννοια ότι, αν εμπεδωθεί η βεβαιότητα πως η Ν.Δ. θα έρθει δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές (και άρα θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών...), η επανεκλογή πολλών νυν "γαλάζιων" και "πράσινων" βουλευτών θα είναι ανέφικτη.

Ως εκ τούτου αρκετά μέλη των Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχουν... τίποτα να χάσουν στις επόμενες "δύσκολες" ψηφοφορίες, ει μη μόνον τα τελευταία ρινίσματα της αξιοπρέπειάς τους και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας που τους εκλέγει βουλευτές.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Έως την ώρα που η "Αυγή" της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο για το τυπογραφείο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο το παρασκήνιο ήταν έντονο και οι διαμάχες για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς διαρκείς. Εξάλλου, ήδη από την περασμένη Πέμπτη, το κυβερνητικό επιτελείο βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού και το φορολογικό νομοσχέδιο... σβηνόταν και ξαναγραφόταν.

Ο Αντ. Σαμαράς, εξάλλου, βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Ευ. Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ "πολιορκούσαν" όλους τους βουλευτές των κομμάτων τους, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις ψηφοφορίες του Σαββάτου.

Η ένταση ήταν τέτοια, ώστε ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευθεί, από του βήματος της Βουλής, ότι θα προχωρούσε σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο υπό τον φόβο της καταψήφισης. Το κλίμα, άλλωστε, είχε επιβαρυνθεί πολύ μετά την ομιλία του Βύρ. Πολύδωρα, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη διαφοροποίησή του.

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς και ο Γ. Στουρνάρας έπαιζαν ήδη το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται... "ανήξερος" για τις σκληρές ρυθμίσεις Στουρνάρα, κυρίως σε σχέση με τα πρόστιμα - φωτιά και τον υπουργό Οικονομικών να παραδέχεται, μιλώντας με δημοσιογράφους, πως όντως "δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να ενημερώνεται για την παραμικρή διάταξη". Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες διαρροές, ο Αντ. Σαμαράς, το βράδυ της Παρασκευής, δεν έκρυβε την... ενόχλησή του από τις Βρυξέλλες για τις ρυθμίσεις του υπουργού Οικονομικών που είχαν εξαγριώσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Υπό αμφισβήτηση ο Ευ. Βενιζέλος

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν "τρίζει" μόνο από την αδυναμία των βουλευτών να ψηφίσουν νέα μέτρα, αλλά και από τον κύκλο εσωστρέφειας, στον οποίο εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος, εδώ και καιρό δεν ελέγχει το κόμμα του και φέρεται να το έχει εμπιστευθεί στον Αντ. Σαμαρά σε ανύποπτο χρόνο.

Σήμερα συγκαλείται η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ έπειτα από πολλές αναβολές. Τη συνεδρίαση είχαν ζητήσει μετ' επιτάσεως και 11 "παπανδρεϊκοί" πρώην υφυπουργοί, που αποτελούν αυτή τη στιγμή την κορωνίδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μαζί με την -επίσης "παπανδρεϊκή"- "κίνηση των 75", που ελέγχεται από τον πρώην γραμματέα, Μιχ. Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος πρόκειται σήμερα να έρθει αντιμέτωπος με ευρεία αμφισβήτηση των επιλογών του, κυρίως σε ό,τι αφορά την "πρόσδεση" του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά. Κατά πολλούς, μάλιστα, η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. αναμένεται να ανοίξει τον εσωκομματικό ασκό του Αιόλου και να προδιαγράψει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL