Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Δ. Τσουκαλάς: Πρόκειται πράγματι για ένα μεγάλο ποσό, ενώ ο κόσμος δίπλα μας υποφέρει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τσουκαλάς: Πρόκειται πράγματι για ένα μεγάλο ποσό, ενώ ο κόσμος δίπλα μας υποφέρει

Αναλυτικές απαντήσεις για το θέμα που ανέκυψε μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών δίνει, με τη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Δημήτρης Τσουκαλάς. Ο βουλευτής Επικρατείας θυμίζει εξάλλου την πολιτική συγκυρία της ένταξής του στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρεται και στη σπίλωση που, όπως επισημαίνει, δέχονται τα στελέχη του. Απαντά, τέλος, και για τα golden boys, αλλά και τα bonus που αυτά λαμβάνουν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

* Εν πρώτοις δικαιολογείτε τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης πόθεν έσχες που υποβάλατε;

Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον που προκλήθηκε κυρίως από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία στο πρόσωπό μου ήλπιζαν ότι θα βρουν έναν αδύναμο κρίκο για να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη δεν κατανοώ τη συνέχιση της στοχοποίησης, αφού γνωρίζουν ότι πρόκειται για ποσό ομαδικού συνταξιοδοτικού ασφαλιστηρίου προγράμματος που μου κατεβλήθη ως ασφαλιστική αποζημίωση το 2010 μετά από 35 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη, από το 1975 έως το 2010.

Η προσπάθεια κατασυκοφάντησής μου δεν έχει τέλος. Γράφτηκε ότι το 2002 και μετά εργαζόμουν στην Ασπίς Τράπεζα (!), η οποία μετά την πτώχευσή της εξαγοράστηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Έγινε τεράστια προσπάθεια να συνδεθεί η αποζημίωσή μου από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία με δημόσιο χρήμα. Έχω στείλει στον Τύπο όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν τα λεγόμενά μου, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να βρει και ο κάθε δημοσιογράφος, αν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν έπαιρνε οδηγίες για στημένα δημοσιεύματα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εργαζόμουν μέχρι τον Μάρτιο του 2010 στην ολλανδική τράπεζα ABN - AMRO, η οποία τότε εξαγοράστηκε παγκοσμίως από την Royal Bank of Scotland, από όπου και εγώ συνταξιοδοτήθηκα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Πρόκειται πράγματι για ένα μεγάλο ποσό, σε μια χρονική συγκυρία που ο κόσμος δίπλα μας υποφέρει από την ανάλγητη πολιτική της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Σε ό,τι με αφορά, έγινα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με μια οικονομική κατάσταση που ποτέ δεν έκρυψα, ο πατέρας μου ήταν πολιτικός μηχανικός που είχε κάποια οικονομική επιφάνεια, διωγμένος για τα αριστερά του φρονήματα. Η πραγματική επιδίωξη είναι διπλή. Από τη μια ο διεμβολισμός της μεσαίας τάξης που αυτή τη στιγμή προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική τους είναι ότι δεν μπορεί να είναι αριστερός όποιος ανήκει στη μεσαία τάξη, αλλά πρέπει να στηρίζει τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Από την άλλη στοχοποιούν μέσα από μένα το συνδικαλιστικό κίνημα, δηλαδή την εκπροσώπηση των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα εργασιακά δικαιώματα και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Βρήκαν όμως λάθος πρόσωπο. Όλη μου τη ζωή εργάστηκα σε ιδιώτη ξένο εργοδότη, γι' αυτό και δεν έκανα ποτέ συνδικαλισμό εκ του ασφαλούς, δεν κατείχα ποτέ κυβερνητικές θέσεις ή δημόσια αξιώματα, δεν επιβάρυνα ποτέ τον Έλληνα φορολογούμενο. Όλα όμως έχουν και όρια.

* Το ποσό του ενός εκατομμυρίου επιμερίζεται σε αποζημίωση και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα;

Ναι. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ασφαλιστική αποζημίωση μέσω του ομαδικού ασφαλιστικού προγράμματος της Generali και το υπόλοιπο εθελουσία έξοδος που έκανε η τράπεζα και ήταν ανοιχτή για κάθε συνάδελφο που θα έφευγε μέχρι το τέλος του 2010.

* Πληρώσατε και φόρο για την αποζημίωση αυτή, έτσι δεν είναι;

Πλήρωσα και πληρώνω όλους τους φόρους που επιβάλλει το κράτος, ποσό που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις φορολογικές μου δηλώσεις και στο πόθεν έσχες, αλλά εντέχνως αποσιωπάται.

* Καταγράφεται πάντως από κάποιες πλευρές δυσπιστία αναφορικά με την τοποθέτησή σας ότι στο ίδιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι της ίδιας ιδιωτικής τράπεζας, ότι πήραν δηλαδή ποσό αντίστοιχο με αυτό που πήρατε εσείς και άλλοι, πολλοί εργαζόμενοι...

Δεν κατανοώ ποιες είναι οι πλευρές που δυσπιστούν. Και η πιο απλή δημοσιογραφική έρευνα μπορεί να επαληθεύσει αυτά που λέω. Σας παραπέμπω στη διοίκηση της τράπεζας όπου εργαζόμουν καθώς και στην ασφαλιστική εταιρεία. Όλοι οι συνάδελφοί μου ήταν ενταγμένοι στο ομαδικό ασφαλιστήριο πρόγραμμα, από τον απλό νεοεισερχόμενο εργαζόμενο μέχρι και τον διευθύνοντα σύμβουλο. Όλοι αποζημιώθηκαν, άλλοι με λιγότερα, άλλοι με περισσότερα και άλλοι με πολύ περισσότερα από μένα. Το ποσό προέκυπτε πάντα από έναν μαθηματικό τύπο έτσι όπως αποτυπώνεται στο ομαδικό συμβόλαιο που έχω δημοσιοποιήσει.

* Μερικοί βρήκαν την ευκαιρία να πουν ότι «αυτές είναι οι συντάξεις των συνδικαλιστών». Η συνδικαλιστική σας ιδιότητα πόσο έπαιξε ρόλο στην τελική διαμόρφωση του ποσού;

Τι εννοείτε συντάξεις των συνδικαλιστών; Εγώ έχω ΙΚΑ και ΙΚΑ ΤΕΑΜ. Η σύνταξή μου, κύρια και επικουρική, σήμερα είναι 1.460 ευρώ. Και για να αποκαταστήσω κάποια πράγματα, οι συνάδελφοί μου τραπεζοϋπάλληλοι στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες εκείνη την εποχή ήταν ασφαλισμένοι στα λεγόμενα ειδικά ταμεία, που με συμμετοχή δική τους και του εργοδότη τους έβγαιναν νωρίτερα στη σύνταξη και έπαιρναν καλύτερες συντάξεις από όσους ήταν στο ΙΚΑ.

Τότε εμείς οι εργαζόμενοι στις ξένες τράπεζες κάναμε μεγάλο αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις για να έχουμε και εμείς καλύτερες ασφαλιστικές παροχές, όπως οι συνάδελφοί μας στις ελληνικές τράπεζες. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δικοί μας εργοδότες, αντί να μας εντάξουν στα ειδικά ταμεία, μας έκαναν ομαδικά συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια προγράμματα σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες. Λάβετε υπόψη σας ότι οι ξένες τράπεζες είχαν μια τέτοια κουλτούρα, εκτός από την κύρια ασφάλιση, να κάνουν ομαδικά προγράμματα. Παρόμοιο πρόγραμμα με μας στην ABN AMRO είχαν και οι εργαζόμενοι στη Citibank, στην RBS, στη National Westminster κ.λπ. Τα προγράμματα αυτά βάρυναν μόνο τον εργοδότη και ήταν για όλο το προσωπικό, που στην ABN AMRO δεν ήταν πάνω από 150 άτομα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, το πρόγραμμα αυτό έτρεχε από την ημερομηνία της πρόσληψής μου, από το 1975. Την αποζημίωση την πήρα στο τέλος του 2010, όταν είχα πάψει να είμαι πρόεδρος της ΟΤΟΕ από το 2006 (πρόεδρος ήμουν από το 2004 ώς το 2006), είχα προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% όταν το ΠΑΣΟΚ τότε ήταν παντοδύναμο με 44%, ήμουν παροπλισμένος συνδικαλιστικά και ασφαλώς δεν ήμουν βουλευτής. Για ποιο λόγο, λοιπόν, μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία να μου δώσει αυτό το ποσό αν δεν ήταν υποχρεωμένη;

* Εδώ και χρόνια γίνεται διεθνώς μια συζήτηση για το αν και σε ποιο βαθμό τα bonus στελεχών από τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες κ.ο.κ. συνέτειναν στην κρίση. Εσείς τι λέτε;

Είναι μια μεγάλη συζήτηση που πραγματικά αξίζει να γίνει. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι επειδή κάποια στελέχη έπαιρναν μπόνους αυτό συνέτεινε στην κρίση. Αυτό που σαφώς έπαιξε καθοριστικό ρόλο ήταν το τι έκαναν αυτά τα στελέχη - golden boys. Δημιούργησαν αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως τραπεζική φούσκα. Θέλω να δηλώσω την απόλυτη αντίθεσή μου με αυτό το σύστημα και να επισημάνω ότι το 2005 όχι μόνο διαφοροποιήθηκα απολύτως, αλλά με δική μου πρωτοβουλία τότε, ως πρόεδρος της ΟΤΟΕ, είχα βγει απέναντι στο τραπεζικό κατεστημένο για τον υπέρμετρο δανεισμό των νοικοκυριών. Είχαμε τότε ως ΟΤΟΕ δημοσιοποιήσει και δημοσκοπική έρευνα που αποδείκνυε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το σύστημα ήταν αδύνατο να μην καταρρεύσει από την αδυναμία των νοικοκυριών να πληρώσουν τα δάνεια.

* Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει ηθικό θέμα αναφορικά με τη θέση σας στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι τους απαντάτε;

Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ταυτίζονται με το μιντιακό κατεστημένο της διαπλοκής και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σπιλώσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με λάσπη και παραπληροφόρηση. Ό,τι και να κάνουν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών και εγώ δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που έχει φέρει σε απόγνωση τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL