Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2012 / Ο Βενιζέλος πιέζει τον Αβραμόπουλο να ξεπληρώσει τους -ασυνεπείς- ιδιοκτήτες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2012 / Ο Βενιζέλος πιέζει τον Αβραμόπουλο να ξεπληρώσει τους -ασυνεπείς- ιδιοκτήτες!

Αποκαλυπτικές είναι οι επιστολές που αντήλλαξαν έναν μήνα πριν τις εκλογές του Μαΐου οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου, Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, τον Απρίλιο του 2012, τότε δηλαδή που η Ν.Δ., και διά του εκπροσώπου της Γ. Μιχελάκη, χαρακτήριζε "σκάνδαλο" την υπόθεση των υποβρυχίων. Και είναι αποκαλυπτική γιατί ο Ευ. Βενιζέλος παρεμβαίνει, ως μη όφειλε, και ζητεί από τον Δ. Αβραμόπουλο την εφαρμογή του νόμου του (του κ. Βενιζέλου δηλαδή) και άρα, εμμέσως πλην σαφώς, την καταβολή ακόμη μίας δόσης στους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων. Ενδεχόμενο που ο Δ. Αβραμόπουλος αρνείται κατηγορηματικά, γιατί έχει αντιληφθεί, προφανέστατα, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του... Σκαραμαγκά. Και οι δύο επιστολές είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας.

Αναλυτικά, στις 17 Απριλίου 2012 από την Ιπποκράτους ο Ευ. Βενιζέλος στέλνει επιστολή στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την οποία εκδηλώνει το τεράστιο... ενδιαφέρον του για την υπόθεση.

"Αγαπητέ κ. υπουργέ,

σοβαρό θέμα θεσμικής, πολιτικής και ηθικής τάξης θέτει η χθεσινή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου" (σ.σ.: τότε ακόμη τον υπερασπιζόταν ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

"Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., επιχειρώντας κατά τρόπο βάναυσο να συνδέσει τις αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με τη δύσκολη, υπεύθυνη και ιδιαίτερα προσεκτική προσπάθεια που έγινε το 2010 για την εκκαθάριση της υπόθεσης, για την προστασία των χρημάτων που είχε καταβάλει χωρίς αντάλλαγμα το Δημόσιο και τη διαφύλαξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας και χιλιάδων θέσεων εργασίας, διατυπώνει το πρωτοφανές επιχείρημα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν εφάρμοσε τη νέα αυτή σύμβαση μετά τον Νοέμβριο του 2011.

[...]

Από την ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας πληροφορούμαι ότι, όχι εσείς ως υπουργός, αλλά το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που ασκεί την πολιτική διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2011 και ενσυνειδήτως παρεμποδίζει την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, θέτοντας σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δημοσίου και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

[...]

Είμαι βέβαιος, φυσικά, ότι η δήλωση αυτή είναι ανακριβής και υπηρετεί απλώς μικροκομματικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Είμαι βέβαιος ότι εσείς, ως αρμόδιος και υπεύθυνος υπουργός, αγωνίζεστε για την πλήρη και ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου" (σ.σ.: εύκολα γίνεται αντιληπτό τι εννοούσε ο κ. Βενιζέλος πίσω από την περίτεχνη διατύπωση περί πλήρους και ορθής εφαρμογής του ισχύοντος νομικού πλαισίου...).

Η κατάληξη της επιστολής του ηχεί εξάλλου ως προειδοποίηση: "Είναι όμως αναγκαίο αυτό να το διευκρινίσετε και δημοσίως για να κατισχύσει ο υπεύθυνος πολιτικός λόγος πάνω στην προεκλογική δημαγωγία και ανευθυνότητα.

Κοινοποιώ έγγραφο της επιστολής αυτής στον πρωθυπουργό, κ. Λούκα Παπαδήμο".

"Και εσείς είχατε σταματήσει τις δόσεις"

Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Δ. Αβραμόπουλος, αυθημερόν, απαντά και μάλιστα στην ουσία του θέματος:

"[....]

Ειδικότερα, στον χειρισμό του ευαίσθητου θέματος της καταβολής των δόσεων, με γνώμονα την προστασία του εθνικού συμφέροντος, όπως δήλωσα και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, έκρινα ότι με δεδομένη την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, καθίστατο αδύναμη οποιαδήποτε άλλη καταβολή δόσης, εάν δεν συνεχίζονταν και ολοκληρώνονταν τα έργα κατασκευής των υποβρυχίων και φυσικά η διαδικασία παράδοσής τους. Και αυτό, παρά τα όσα προέβλεπε η συμφωνία που επικυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή.

Εξάλλου, για αντίστοιχους λόγους και εσείς ο ίδιος, ως υπουργός Άμυνας, είχατε σταματήσει την πληρωμή των δόσεων, τον Μάιο του 2011.

Για όλα αυτά έχετε ενημερωθεί γραπτώς και εσείς και ο πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου, αναρωτιέμαι, προς τι όλος αυτός ο θόρυβος, αφού τόσον ως κυβέρνηση όσο και εσείς ως αρμόδιος υπουργός τότε, αλλά και εγώ σήμερα, σε αυτό αποβλέπαμε. Δηλαδή στην επίλυση του προβλήματος που μας κληροδότησε το παρελθόν και στη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος, καθώς και στην ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, μοναδική διέξοδος από τη σημερινή κρίση.

Κοινοποιώ αντίγραφο της επιστολής αυτής στον πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο".

Η επιστολή, εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, δεν απαντήθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο.

Ομοίως αναπάντητη έχει μείνει η απορία έξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (των Θ. Δρίτσα, Ν. Βούτση, Π. Κουρουμπλή, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνη και Δ. Παπαδημούλη) για το εάν υπήρξε απαντητική επιστολή του Ευ. Βενιζέλου, σε άλλη επιστολή του Δ. Αβραμόπουλου. Σε αυτήν την τελευταία, με ημερομηνία 15.12.2011, ο υπουργός θέτει αναλυτικά το ζήτημα των συμβάσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL