Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία (VIDEO)

«Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία, που να καταπολεμά την ανεργία και τις ανισότητες», είπε καταχειροκροτούμενος από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

 

«Χρειαζόμαστε μια νέα πανευρωπαϊκή κοινωνική συμφωνία, που να καταπολεμά την ανεργία και τις ανισότητες», είπε καταχειροκροτούμενος από το βήμα του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

«Οι ευρωπαικές εκλογές είναι σύντομα και η αλλαγή θα έρθει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως εξήγησε: «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ανακατανομής του πλούτου και της αλληλεγγύης των λαών». «Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Δεν ήρθα εδώ για να βγάλω έναν συμβατικό λόγο γιατί δεν είναι μια συμβατική στιγμή. Ήρθα εδώ για να σας υπενθυμίσω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και υπάρχουν δυο ξεκάθαρες επιλογές: Είτε πάμε μπροστά. Είτε γυρίζουμε πίσω».

Κατακεραύνωσε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που όπως σημείωσε «θέτουν σε κίνδυνο την δημοκρατία», την ίδια στιγμή που απαιτούν όλο και περισσότερα βάρβαρα μέτρα λιτότητας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατροπή της μονεταριστικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη για την προστασία του ευρώ, αλλά όχι της κοινωνίας, που πλήττεται από αυτή την πολιτική.

«Στα χρόνια της κρίσης, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχει εντοπίσει τις ασυμμετρίες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και προέταξε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία στα πρότυπα της σύμβασης του Λονδίνου του 1953 για την πανευρωπαϊκη επίλυση της κρίσης χρέους και ταυτόχρονα εξάλειψης της ανθρωπιστικής κρίσης. «Στην χώρα μου πέθανε μια 14χρονη γιατί η μητέρα της δεν είχε χρήματα να πληρώσει το ρεύμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης, στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα στα χρόνια του Μνημονίου. Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού νόμου, που θα φορολογεί τις εξωχώριες εταιρίες (off-shore).

 

 


 

Ολόκληρη η ομιλία

 

Σύντροφοι-ισσες, Φίλοι-ες,

Δεν βρίσκομαι εδώ για να εκφωνήσω μια συμβατική ομιλία. Γιατί δεν ζούμε σε συμβατική εποχή. Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας μιλήσω για την αλλαγή. Είμαι εδώ, μαζί σας, για να θυμίσουμε στους λαούς της Ευρώπης ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Και υπάρχουν δύο τρόποι από δω και εμπρός. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι ξεκάθαρες: Ή μένουμε ακίνητοι. Ή πάμε μπροστά. Ή συναινούμε με το νεοφιλελεύθερο status quo και προσποιούμαστε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με τις πολιτικές που την έχουν ανακυκλώσει. Ή προχωράμε στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε κίνδυνο, η ίδια η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Ο νεοφιλελευθερισμός και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας απειλούν τους λαούς της Ευρώπης. Η ακροδεξιά απειλεί τη Δημοκρατία. Και η μόνη εναλλακτική λύση είναι η αντίσταση των λαών και η ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στα χρόνια της κρίσης, δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ήμασταν εμείς – η Ευρωπαϊκή Αριστερά – που ακόμα και πριν από τη γέννηση της Ευρωζώνης επισημαίναμε τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει νομισματική ένωση διαιρεμένη από ένα τείχος του χρήματος.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι μια νομισματική ένωση αδιάφορη προς την κοινωνία και ευαίσθητη μόνον στις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου είναι μια νομισματική ένωση επιρρεπής προς την αβεβαιότητα, την αστάθεια και την κρίση – μια Ευρωζώνη με σύντομη προθεσμία.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως τέτοια. Δηλαδή, που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική ευρωπαϊκή νομοθεσία φορολόγησης των εξωχώριων («offshore») οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομίας της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο απορρίπτει την πρότασή μας για Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους, κατά το πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 ώστε να δώσει οριστική και βιώσιμη συλλογική λύση στο πρόβλημα. Γι' αυτό το λόγο το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο – εκούσιος όμηρος της κυρίας Μέρκελ – εμμένει στην επιβολή πολιτικών που έχουν επιδεινώσει το αρχικό πρόβλημα σε ολόκληρο το Νότο της Ευρωζώνης. 

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της «New Deal» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει το μέλλον της.

Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι, για να επιβιώσει η Ευρώπη, χρειάζεται αναδιανομή και αλληλεγγύη.

Αυτά είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε. Στη θέση μιας Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους πλούσιους και φόβο στους φτωχούς.

Κάθε μέρα που περνά, τα λεγόμενα Μνημόνια, αποδεικνύεται πως είναι λεπτομερείς οδηγοί φτώχειας και οικονομικού ελέγχου από τους δανειστές. Στην Ελλάδα, το Μνημόνιο έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση – χωρίς προηγούμενο τη μεταπολεμική περίοδο.

Είναι κηλίδα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το ότι:

Δύο εκατομμύρια Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως τροφή με κρέας και επαρκή θέρμανση.

Ένα μικρό κορίτσι πέθανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη επειδή η οικογένειά της δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα και χρησιμοποιούσαν μαγκάλι για θέρμανση.

Είναι καθημερινή εικόνα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, καλοντυμένοι άντρες και γυναίκες να ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια.

Μια νομισματική ένωση που διαιρεί τα κράτη της, διαιρεί τις κοινωνίες των κρατών της, αυξάνει την ανεργία, την φτώχεια και την κοινωνική πόλωση ή θα επανιδρυθεί ή θα καταρρεύσει. Επανίδρυση σημαίνει αλλαγή. Και η αλλαγή στην Ευρώπη τώρα είναι κάτι περισσότερο από ώριμο αίτημα. Είναι υπαρξιακό ζήτημα.

Η διαδικασία της αλλαγής, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ένα βήμα από την εξουσία. Αλλά το 2014 είναι έτος εκλογών. Και η αλλαγή θα έρθει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη.

Στηριζόμαστε στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς. Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στα πρώτα δύσκολα βήματα της κυβέρνησής μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε να δυναμώσει η Αριστερά και να γίνει αποφασιστική δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη λιτότητα και θα βάλει στο τραπέζι ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, αλλά πάνω απ' όλα, ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ευρώπη στο σύνολό της.

Με την ενεργή αλληλεγγύη ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στη λιτότητα θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Γιατί, για να δυναμώσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά και να επηρεάζει αποφασιστικά την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Αγαπητοί-ες σύντροφοι-ισσες, φίλοι-ες,

Άκουσα χθες τα θερμά λόγια του Πιέρ για την υποψηφιότητά μου εκ μέρους όλων σας – εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου. Δεν είναι μια απλή υποψηφιότητα – είναι εντολή ελπίδας και αλλαγής για την Ευρώπη. Είναι προσκλητήριο δημοκρατίας στο οποίο κάθε γενιά αξίζει να συμμετάσχει, το οποίο κάθε γενιά δικαιούται να ζήσει.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου Μαΐου παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους λαούς της Ευρώπης να κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα.Να απορρίψουν εκείνους που ανακυκλώνουν στην Ευρώπη μια παγκόσμια κρίση.

Και, κόντρα στην κοινή λογική, επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί μια συνταγή που έχει αποτύχει.

Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η μόνη εναλλακτική στο βάρβαρο νεοφιλελευθερισμό και απέναντι στην ενίσχυση της ακραίας δεξιάς.

Αυτή είναι η στιγμή μας. Όταν ο τροχός της ιστορίας γυρίζει πίσω, είναι η ώρα της Αριστεράς  να κινήσει την Ευρώπη προς τα εμπρός και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις