Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ / Στη Βουλή η σκανδαλώδης αλλαγή χρήσεως γης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ / Στη Βουλή η σκανδαλώδης αλλαγή χρήσεως γης

Ρεπορτάζ: Μανώλης Γασπαράκης

Σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις για αλλαγή χρήσεων γης μετά τον διαγωνισμό πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος καταγγέλλουν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και μαζικές κινητοποιήσεις.

Στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Τουρισμού, οι Δημ. Παπαδημούλης, Αθ. Αθανασίου. Ηρ. Διώτη, Μ. Κριτσωτάκης, Αλ. Μητρόπουλος, Γ. Πάντζας, Γ. Σταθάκης και Δημ. Τσουκαλάς σημειώνουν ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ προβλέπει δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης, προφανώς ανέγερσης πολυτελών κατοικιών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για σχέδιο αλλαγής των χρήσεων γης. «Το πλήγμα για το δημόσιο συμφέρον είναι διπλό, καθώς αντί να προστατευτεί η μοναδική αυτή περιοχή, πωλείται με βιαστικές, αδιαφανείς διαδικασίες, με οσμή σκανδάλου και μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων» αναφέρουν οι βουλευτές και ζητούν να μάθουν αν προτίθεται η κυβέρνηση να ακυρώσει τον διαγωνισμό και πώς προτίθεται να προστατεύσει τον μοναδικό χαρακτήρα της περιοχής του Αστέρα ως υπερπολύτιμο στοιχείο δημόσιας περιουσίας. Υπενθυμίζεται ότι για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται σε εξέλιξη κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Γαλανός.

Δήμος: Το πράσινο ακρωτήρι θα γίνει γκρι

«Μέσα σε μία νύχτα αλλάζουν οι χρήσεις γης, με αποτέλεσμα το πράσινο ακρωτήρι της Βουλιαγμένης να γίνει γκρι. Τσιμεντοποιούν μία δασική περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και ένας αρχαιολογικός χώρος, προσθέτοντας 40.000 τ.μ. με κατοικίες», σημείωσε ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Σπ. Πανάς, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για καταστροφή και όχι επένδυση. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο δήμος, του οποίου ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη, δεν είναι αντίθετος με την πώληση του Αστέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι όμως αντίθετος στον τρόπο με τον οποίο προωθείται η πώληση της έκτασης του Αστέρα, καθώς δεν αξιοποιεί την περιοχή, αλλά ισοπεδώνει όλη την έκταση. Αυτό που επιδιώκει ο δήμος, όπως ανέφερε, είναι να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του ακινήτου, όπως προβλέπεται στο διάταγμα ΦΕΚ 254 για το παραλιακό μέτωπο.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμιά κυκλοφοριακή μελέτη, αναλύοντας τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις στην περίπτωση που λάβει σάρκα και οστά η στρατηγική μελέτη. «Δεν μπορεί να πας να φορτώσεις την περιοχή με 40.000 τ.μ. τσιμέντο και μία μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση, χωρίς μελέτη. Η περιοχή του Λαιμού θα επιβαρυνθεί με 3.000 αυτοκίνητα ημερησίως, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση 30%. Κοιτάνε το σήμερα και τις επόμενες γενιές που έρχονται», υπογράμμισε. Τέλος, ο Σπ. Πανάς αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, το οποίο ενέκρινε την επίμαχη μελέτη, εκφράζοντας την απορία του για το πώς ορισμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι άλλαξαν μέσα σε τρεις μέρες τις απόψεις τους, ψηφίζοντας τελικά υπέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL