Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

(Photo: Έυη Φυλακτού)

//www.youtube.com/embed/pdeaGc_eL7w

 

Απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα και την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για δεκαήμερο διαλόγου και διαβούλευσης με τους φορείς για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης ζήτησε προ ολίγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που παραχωρεί αυτήν την ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας "να σταματήσουν να παίζουν επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνιδάκια".

Υπογράμμισε δε ότι αν δεν το κάνει και επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας αυτό "θα σημαίνει ότι μόνος της στόχος είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ότι θα είναι υπόλογη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη δημόσια υγεία".

"Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας δεν μπορούν να παίζουν με την χώρα και την υγεία του ελληνικού λαού", τόνισε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι "ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ποιός κάνει φτηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο την κοινωνική πολιτική και το δημόσιο συμφέρον. Το έχει μάθει στους μήνες αναμονής για ένα ραντεβού στον υπό διάλυση ΕΟΠΥΥ, στα ράντζα των νοσοκομείων, όταν αναγκάζεται να αγοράσει μόνο τους τα φάρμακα".

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποστήριξε ότι "είναι ο καλύτερος υπουργός που θα μπορούσε να έχει μια κυβέρνηση που στόχο έχει να διαλύσει τη Δημόσια Υγεία".

"Η τροπολογία δεν υπηρετεί ούτε τη δημόσια Υγεία, ούτε τον πολίτη, το μόνο που υπηρετεί είναι τη μνημονιακή απαίτηση για 1% του ΑΕΠ για φαρμακευτική δαπάνη", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, "εξυπηρετεί το ολογιπώλιο των πολυεθνικών των γενοσήμων φθηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας".

"Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ", συμπλήρωσε, "είναι η επάρκεια σε φάρμακο" και "η δυνατότητα όλου του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε φτηνό και ποιοτικά ελεγμένο φάρμακο".

Για το ζήτημα των φαρμάκων και της επίμαχης τροπολογίας, τοποθετήθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για θέματα Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος και ο συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος, Νίκος Μανιός.

Γ. Μπασκόζος: Δεν θα επιτρέψουμε τη μονοπώληση σε όφελος συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών

//www.youtube.com/embed/AmekR36Isgg

"Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας και την πολιτική μας τη μονοπώληση μέσω μιας νέας αναδιανομής της φαρμακευτικής πίτας σε όφελος συγκεκριμένων πολuεθνικών εταιρειών γενοσήμων" δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας ότι η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών, άρα και των προτάσεων του κ. Γεωργιάδη.

Ο Γ. Μπασκόζος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υποχρεωμένος να υιοθετεί τροπολογίες που δεν πέρασαν από μια έγκυρη κοινοβουλευτική διαδικασία. "Η διαδικασία της τροπολογίας, αν επιθυμούσαν ουσιαστικό διάλογο, θα την έφερναν μέσα από τη νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία για να μπορούν να γίνουν και άλλες προτάσεις. Την έφεραν με αυτό τον τρόπο, διότι δεν εμπιστεύονται την ορθότητα και την καθαρότητα της και τη χρησιμοποιούν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Το αποδεικνύει η καθημερινή εμφάνιση του κ. Γεωργιάδη στα κανάλια" πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι θα πέσουν οι τιμές στα φάρμακα, ο Γ. Μπασκόζος ανέφερε ότι ο "θόρυβος γίνεται μόνο για τις 16 δραστικές ουσίες" και τονισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει "λευκό χαρτί" στον υπουργό Υγείας να κανονίζει τις τιμές.

Π. Κουρουμπλής: Ο υπουργός Υγείας είναι "υπήκοος συμφερόντων"

//www.youtube.com/embed/AEgXIHNHZEI

Επίθεση εναντίον του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το κόμματος για το θέμα των φαρμάκων.

Ο Π. Κουρουμπλής αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας "υπήκοο συμφερόντων" και τον κατηγόρησε ότι αυξάνει την τιμή σε 265 σκευάσματα, με δαπάνη πάνω από 150 εκατ. ευρώ, σε περίοδο που η χώρα βιώνει φοβερή κρίση.

"Γιατί φέρνει μια τόσο κρίσιμη τροπολογία χωρίς να την καταθέσει στην επιτροπή και να έρθει μετά στην ολομέλεια και να βρεθει κονός τόπος" διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να διευκρινίσει τις αναφορές του για εξώδικες πιέσεις που δέχτηκε.

Επιπλέον, Π. Κουρουμπλής αμφισβήτησε το όφελος της τροπολογίας λέγοντας ότι ο υπουργός Υγείας "ψεύδεται", καθώς οι εκτιμήσεις του, όπως υποστήριξε, "δεν παράγονται από συγκεκριμένη μελέτη". Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο ανακοίνωσε ότι οι εκτιμήσεις του κ. Γεωργιάδη για 350 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από μειώσεις, είναι μόνο εκτιμήσεις του υπουργείου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL