Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις πλήττουν όλο τον ευρωπαϊκό Νότο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις πλήττουν όλο τον ευρωπαϊκό Νότο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ

Η οικονομική κρίση έχει ανεβάσει στα ύψη τις -πολύ συχνά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες του κοινοτικού Νότου -Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία- σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ΕΚΠΕΝ), Μαρκ Σπρένγκερ.

Τα σχετικά στοιχεία που δημοσίευσε το ΕΚΠΕΝ (σ.σ.: ανεξάρτητη αρχή που χρηματοδοτείται από την Ευρ. Ένωση) δείχνουν ακριβώς την αύξηση στη Νότια Ευρώπη των νοσοκομειακών λοιμώξεων (σ.σ.: στην Ελλάδα περισσότερες από 3.000 το χρόνο), που οφείλονται στην ανάπτυξη πολυανθεκτικών κατά Gram βακτηρίων τα οποία είναι ανθεκτικά ακόμη και στις καρβαπενέμες, τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται ακριβώς για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που αναπτύσσονται σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΕΝ, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για τον θάνατο 25.000 ατόμων ετησίως στην Κοινότητα ενώ ο διευθυντής του υπογράμμισε τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις παραπάνω πέντε χώρες κατά την περίοδο μεταξύ 2009 και 2012, μια εξέλιξη που ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική».

Η κατάσταση αυτή συνδέεται και με την κατάχρηση αντιβιοτικών από τον πληθυσμό, γεγονός που μειώνει την ικανότητά τους ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα διάφορα μικρόβια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου το ποσοστό των Ευρωπαίων που πήραν αντιβιοτικά τους τελευταίους 12 μήνες είναι της τάξης του 35%. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο με 36%, ενώ η Κύπρος υπερκαταναλώνει, προφανώς, αντιβιοτικά αφού το ποσοστό της βρίσκεται στο 47%.

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια ευνόησε την αύξηση της αντοχής των μικροβίων σ' αυτά, η οποία, σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των νοσοκομείων ως προς την καθαριότητα - απολύμανσή τους, εκδηλώνεται με την αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, των μηνιγγίτιδων, των διαρροϊκών νοσημάτων και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων. Τα ανθεκτικά μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν και από τα ζώα στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας ή με την άμεση μεταξύ τους επαφή.

Η Ένωση έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 800 περίπου εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα έρευνας για τη μικροβιακή αντοχή και για τη δημιουργία νέων καινοτόμων φαρμάκων. Προχθές η Κομισιόν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση 15 νέων ερευνητικών προγραμμάτων ύψους 91 εκατ. ευρώ, κυρίως στον τομέα των νανοτεχνολογιών μέσω των οποίων θα μπορούσαν να παραχθούν νέα αντιμικροβιακά φάρμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL