Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Στο και πέντε έμεινε στην Ελλάδα το όνομα της φέτας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο και πέντε έμεινε στην Ελλάδα το όνομα της φέτας

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Ύστερα από αδράνεια -διπλωματική και πολιτική- πολλών μηνών και όταν έφθασε η υπόθεση στο απροχώρητο χρειάσθηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο για να αποφασίσει η Επιτροπή να υποστηρίξει το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας στην ονομασία της φέτας, που ζητούσε να πάρει ο Καναδάς στις διαπραγματεύσεις του για τη σύναψη ευρύτατης εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Καναδάς απαίτησε να χρησιμοποιεί για τα λευκά τυριά του που εξάγει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο την ονομασία της φέτας, που έχει το δικαίωμα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να χρησιμοποιεί μόνον η Ελλάδα.

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η Κομισιόν αδιαφορούσε στις καθυστερημένες ελληνικές παρακλήσεις να σώσει την ελληνική φέτα στις διαπραγματεύσεις της με τον Καναδά διότι είχε να διαπραγματευθεί πολύ σοβαρότερα θέματα βιομηχανικών και εμπορικών σημάτων άλλων κοινοτικών χωρών και φυσικά το ελληνικό ειδικό βάρος μέσα στην Κοινότητα βρίσκεται υπό το μηδέν.

Έτσι η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε μόνον όταν έγραψαν μερικές ελληνικές εφημερίδες γι' αυτό το διαπραγματευτικό σκάνδαλο. Και επειδή ήταν αργά αναγκάσθηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητώντας αυτή τη χάρη από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο οποίος, με τη σειρά του, διαπραγματεύθηκε το ζήτημα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Καναδά Στέφαν Χάρπερ.

Η συμφωνία που βρέθηκε εισάγει στη χρήση της ονομασίας «φέτα» τη ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων», δηλαδή η διάθεση της φέτας του Καναδά θα πρέπει να αναγράφει ευδιάκριτα στην ετικέτα της συσκευασίας της ότι πρόκειται για τυρί «τύπου φέτας κάτι που θα υποχρεώνεται ο Καναδάς να κάνει και για όλες τις απομιμήσεις ευρωπαϊκών τυριών που ο ίδιος παράγει και εξάγει σε όλο τον κόσμο.

Πριν από λίγο καιρό, σε συνεδρίαση της Κομισιόν ο αρμόδιος για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά επίτροπος, Βέλγος Κάρελ ντε Γκιχτ, είχε απορρίψει το ελληνικό αίτημα, προφανώς διότι δεν ήθελε να επιβαρύνει και με τη φέτα τις διαπραγματεύσεις του με τους Καναδούς για προϊόντα που ενδιαφέρουν τις βόρειες κοινοτικές χώρες. Τελικά ο Ντε Γκιχτ είχε δεχθεί, τότε, να ζητήσει από τους Καναδούς να μην αναγράφουν στη συσκευασία της φέτας τους «ελληνική φέτα», αλλά μόνο «φέτα». Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, βγήκε η ελληνική κυβέρνηση από τον βαθύ ύπνο της και πέτυχε, με νύχια και με δόντια, τη λιγότερο κακή λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL