Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Συμβούλιο αρχηγών για χάραξη εθνικής στρατηγικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβούλιο αρχηγών για χάραξη εθνικής στρατηγικής

Στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Άγκυρας και του "Oruc Reis", που έπλεε χθες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι στραμμένα τα βλέμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει αφενός την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και αφετέρου το "κενό στρατηγικής" της κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Χθες, Τρίτη, μετά τις συνεχείς ενοχλήσεις από τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για αναλυτική ενημέρωση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική στρατηγική "με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο". Σε έναν διάλογο με μία και μόνη διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας, όπως σπεύδουν να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμανε, είναι "αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη", την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. "Σε αυτήν την κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ζητώντας τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Αποτροπή, σύνοδος κορυφής, κυρώσεις

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος ως προς τις κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Πρώτον, αποτροπή του «Oruc Reis» -"ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις  Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβριο του 2018, όταν το επιχείρησαν αποτελεσματικά". Δεύτερον, έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, "ώστε η Ε.Ε. να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει για κυρώσεις".

Αποτροπή διά... του θορύβου

Παράλληλα στηλίτευσε τις διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο περί "θορύβων από τα πολεμικά πλοία που εμποδίζουν τις έρευνες" καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει "ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από τον θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων". "Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το 'Oruc Reis' παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας" υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Δεν υπερασπίζεσαι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας κάνοντας 'θόρυβο'" σχολίαζε προχθές ο Γ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει έμπρακτα "κάθε αμφισβήτησή τους, για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα, όπως έκανε η Ελλάδα το 2018".

Αλ.Χαρίτσης: «Ανησυχητικές μέρες»

Η πεισματική άρνηση της Άγκυρας και το κενό στρατηγικής της Αθήνας

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για την "αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει τα αυτονόητα και από τους συμμάχους μας" που νίπτουν τας χείρας

"Βιώνουμε περίεργες, δύσκολες και ανησυχητικές μέρες" δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Αλέξης Χαρίτσης. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η Τουρκία πεισματικά αρνείται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και προβαίνει σε παράνομες ενέργειες για να διαμορφώσει πλαίσιο αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας "και να σύρει τη χώρα μας σε διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους και υπό την απειλή της βίας".

"Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κατάσταση με ένα κενό στρατηγικής που οδηγεί σε πολύ αρνητικές εξελίξεις" πρόσθεσε.

Έθεσε επίσης δύο ζητήματα: “Το πρώτο είναι πώς φτάσαμε ώς εδώ". "Από εκεί που μιλούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια Τουρκία δήθεν απομονωμένη και καλούσε για μια πολιτική κατευνασμού, χωρίς να προβαίνει στις απαραίτητες διεθνείς συμμαχίες, οδηγηθήκαμε τελικά στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας" εξήγησε. Το δεύτερο, πρόσθεσε, "είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα». "Ακόμη περιμένουμε από τον πρωθυπουργό αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και το πώς αξιοποιείται, τι συμφωνήθηκε τελικά για την επήρεια των νησιών μας".

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την "αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει τα αυτονόητα και από τους συμμάχους μας" επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι σύμμαχοί μας "νίπτουν τα χείρας τους" τόσο με τις "ίσες αποστάσεις" όσο και με τις σκέψεις για αναβολή της σχετικής συνόδου κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Στην Κομισιόν φέρνει τις προκλήσεις ο Δ. Παπαδημούλης

Ζητάει εφαρμογή κυρώσεων και πρωτοβουλίες

Στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέρνει ο Δ. Παπαδημούλης τις παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας στην ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ.

Με τίτλο "Εξετάζετε την εφαρμογή ή και ενίσχυση κυρώσεων έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα;" ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κάνει λόγο για κλιμακούμενες προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες από την τουρκική ηγεσία που "δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία κρατών μελών της Ε.Ε., τη διεθνή νομιμότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή".

Ρωτάει, ειδικότερα, ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα σκοπεύουν να λάβουν στην Κομισιόν για να τεθεί σε νέες βάσεις ο ευρωτουρκικός διάλογος, όπως έχουν ήδη δηλώσει κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας, καθώς κι αν εξετάζουν «την εφαρμογή ή και ενίσχυση κυρώσεων έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η τουρκική προκλητικότητα".

Παράλληλα ρωτάει Κομισιόν και Συμβούλιο αν σκοπεύουν να αναλάβουν «πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου για την αναζήτηση διπλωματικών λύσεων σχετικά με την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων / ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL