Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Καπέλο" στους υπουργούς για τα κοινοτικά κονδύλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καπέλο" στους υπουργούς για τα κοινοτικά κονδύλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Τη Δευτέρα θα βγει από τα συρτάρια του Μαξίμου, έπειτα από πολυήμερη παραμονή, και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πόρισμα Πισσαρίδη, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα αναδίδεται, ωστόσο, από την «πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης» που, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα επεξεργάζεται τις προτάσεις της ‘επιτροπής Πισσαρίδη’ εξειδικεύοντάς τες παράλληλα ανά τομέα κυβερνητικής ευθύνης» και θα αναλάβει τη διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης που θα εισρεύσουν το 2021.

Νεοφιλελεύθερη ομάδα «Δράση»

Το «ευέλικτο σχήμα που θα εναρμονίζει αυτές τις προτάσεις με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό μας», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα έχει ως επικεφαλής τον Θεόδωρο Σκυλακάκη. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής έχει διατελέσει πρόεδρος της νεοφιλελεύθερης «Δράση», ενώ έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη. Συμμετείχε δε στη «Δημοκρατική Συμμαχία», το βραχύβιο πολιτικό εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη. Στη νέα δομή -που αναμένεται να ενταχθεί στο υπουργείο Οικονομικών μετά τον ανασχηματισμό- εντάσσεται επίσης ο υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού  Έργου και πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ  Άκης Σκέρτσος. Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητη η συμμετοχή στο νέο σχήμα του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Ο Δ. Σκάλκος στο βιογραφικό του δηλώνει «μέλος της Ομάδας Δράσης της Νέας Δημοκρατίας για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και την προώθηση της εξωστρέφειας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Η δομική αντίφαση έγκειται ωστόσο στο γεγονός ότι το πόρισμα των «σοφών» θέτει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προτάσσοντας (σύμφωνα με τις λιγοστές λεπτομέρειες που έχουν δημοσιοποιηθεί) την ανάγκη «να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης».

Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού συμπληρώνουν την «ομάδα δράσης» για την υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Στη σκιά των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων -ενόψει της αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος- προδιαγράφεται η υποβάθμιση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη στο κυβερνητικό οικοδόμημα.

Ευαγγέλιο το πόρισμα Πισσαρίδη

Η έκθεση των «νομπελιστών» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -που μεταξύ άλλων θέτει στο στόχαστρο και την κοινωνική επικουρική ασφάλιση- αποτελεί εφεξής το κυβερνητικό... ευαγγέλιο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε σε υποκριτικούς τόνους ότι «το σχέδιο αυτό θα υπόκειται, προφανώς, σε διαρκείς επικαιροποιήσεις και προσαρμογές. Ακούγοντας πάντα τα μηνύματα της κοινωνίας, τις προτάσεις των παραγωγικών δυνάμεων, τις απόψεις των κομμάτων, φιλοδοξούμε να είναι μια χρήσιμη, απαραίτητη θα έλεγα, πυξίδα για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας». Στον απόηχο ωστόσο των αντιδράσεων των θεσμικών εκπροσώπων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων για τους βασικούς άξονες του πορίσματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης... διαβεβαίωσε ότι «οι σταθμίσεις και οι αποφάσεις για τις κατευθύνσεις της εθνικής οικονομίας υπαγορεύονται πάντα από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης»... Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση -γιατί το σχέδιο αυτό θα έρθει προς συζήτηση και στην εθνική αντιπροσωπεία- για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου».

«Δημιουργική λογιστική» Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέφυγε εκ νέου στις μεθόδους της «δημιουργικής λογιστικής» αναφορικά με το ποσό των κοινοτικών επιδοτήσεων που θα λάβει από το ταμείο ανάκαμψης. «Το συνολικό ποσό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα, τα 72 δισεκατομμύρια ευρώ δηλαδή, που αποτελούν το άθροισμα των νέων πόρων του ταμείου ανάκαμψης και των τακτικών πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ουσιαστικά συγκροτούν τη μεγαλύτερη σε καιρούς ειρήνης και δημοσιονομικής ομαλότητας χρηματοδότηση που είχε ποτέ η χώρα μας» σημείωσε διθυραμβικά, προσδιορίζοντας σε «19 δισ. ευρώ περίπου τις επιχορηγήσεις». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής οικονομολόγου του Ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Ντάρβας, η Ελλάδα θα λάβει επιχορηγήσεις 16,69 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός δε ότι -σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν- προέκυψε αυξημένη αναλογία δανείων έναντι επιχορηγήσεων στην τελική απόφαση για το ταμείο ανάκαμψης, ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε σε πανηγυρικούς τόνους ότι «η τελική λύση τής συμφωνίας είναι απολύτως συμβατή με όσα διεκδικούσαμε», συμπληρώνοντας ότι «ειδικά ως προς το ταμείο ανάκαμψης, παίρνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορηγήσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ μας στην Ευρωζώνη».

Χρυσωμένο χάπι στον Σταϊκούρα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικόλογα στις «πέντε ομάδες εργασίας για τις πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» αναφορικά με τη διοχέτευση των κοινοτικών πόρων. Έδωσε έμφαση «στα ζητήματα που αφορούν την ‘πράσινη’ ανάπτυξη υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα ζητήματα που αφορούν την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζητήματα που αφορούν απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, ζητήματα που αφορούν τις υποδομές υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και ζητήματα που αφορούν τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Επιχειρώντας δε να «χρυσώσει το χάπι» του Χρ. Σταϊκούρα δήλωσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης»...

Νέα παράταση στον ανασχηματισμό;

Τέλος, «γαλάζιοι» κομματικοί παράγοντες έχουν προεξοφλήσει -μιλώντας στην «Α»- ότι «ήταν η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μ’ αυτή τη σύνθεση». Χρησιμοποιώντας ωστόσο ως πάτημα τις πρωθυπουργικές ευχές προς τους υπουργούς για «καλό καλοκαίρι, που συνδυάζεται με το κάλεσμα για καλή δουλειά, το οποίο δεν θα αφήσουμε να το διακόψουν λίγες μέρες διακοπών που όλοι μας δικαιούμαστε μετά από έναν εξαντλητικό πρώτο χρόνο», εκτιμούν πως ίσως οι «διορθωτικές αλλαγές» πάρουν νέα μικρή παράταση...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL