Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η αφωνία Μητσοτάκη στοιχίζει ακριβά!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αφωνία Μητσοτάκη στοιχίζει ακριβά!

Ως “τροπαιούχος” επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Μόνο που η συμφωνία που... έφερε στις βαλίτσες του είναι χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν αρχικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το "μείγμα" των κονδυλίων που προορίζεται για την Ελλάδα άλλαξε επί τα χείρω, καθότι τα δάνεια (που θα συνοδεύονται με "μνημονιακούς" όρους) αυξήθηκαν κατά 31,5%, ενώ οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 13,3%. Πέραν αυτού του αδιαμφισβήτητου γεγονότος, δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συμφωνία φέρνει νέες περιπέτειες επιτήρησης για την Ελλάδα, καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών ορόσημων και στόχων. Συν τοις άλλοις, θα δημιουργήσει και κατά τι μεγαλύτερη αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άφωνος επί τέσσερις ημέρες στις πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αναλώθηκε σε θριαμβολογίες για την τελική συμφωνία, που ενσωμάτωσε τις απαιτήσεις των “φειδωλών” της Ευρώπης. Φόρεσε δε τη “μάσκα” του αεικίνητου διαπραγματευτή, ενημερώνοντας το πανελλήνιο πως έχει να μείνει άγρυπνος δύο μέρες στη σειρά από τα 20 του. Ο πρωθυπουργικός εμπαιγμός κλιμακώθηκε στο όχημα της “δημιουργικής λογιστικής” αναφορικά με το “συνολικό πακέτο, το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας». Αναζήτησε ωστόσο καταφύγιο στη “δημιουργική ασάφεια” όταν ρωτήθηκε εάν οι επικείμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν και δημοσιονομικά μέτρα...

“Μη συγχέουμε δημοσιονομικά μέτρα με μεταρρυθμίσεις. Εμείς έχουμε ένα δημοσιονομικό σχέδιο σε βάθος τριετίας” είπε χαρακτηριστικά. Παρέπεμψε δε για σχετικές λεπτομέρειες “στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πώς αναδιαρθρώνουμε τις πρωτοβουλίες μας στο δημοσιονομικό σκέλος»... Οι παραπάνω τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δημιουργούν έντονη ανησυχία, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, την ώρα που το σχέδιο Πισσαρίδη (που προορίζεται ως βάση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων) περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος Μητσοτάκης - Πέτσας

«Πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα» ισχυρίστηκε σε διθυραμβικούς τόνους ο πρωθυπουργός. Δεσμεύτηκε δε με γενικόλογο τρόπο ότι “με το συνολικό πακέτο θα στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας και θα επιταχυνθεί η έξοδος από τη βαθιά ύφεση του κορωνοϊού που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη”. Μόλις μία ημέρα πριν ωστόσο, ο Στέλιος Πέτσας δεν είχε συμμεριστεί την υπεραισιόδοξη οπτική του προϊσταμένου του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει τη “συμβιβαστική πρόταση” του Σαρλ Μισέλ “πολύ δυσλειτουργική, πολύ περίπλοκη διαδικασία, η οποία θα φέρει δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χρήματα του ταμείου”...

Με σημαία την έκθεση Πισσαρίδη

Ο Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ανέμισε εκ νέου την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη υποστηρίζοντας ότι “έχουμε τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε”. Επεσήμανε δε ότι ενόψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου “η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής (σ.σ.: Πισσαρίδη) και τις προτάσεις των κομμάτων”.

Σημειώνεται ότι οι αξιώσεις των τεσσάρων “φειδωλών” (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) για σύνδεση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με “παρεμβάσεις” στις αγορές εργασίας και τα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών-μελών “κουμπώνουν” απόλυτα με τα προτάγματα της Επιτροπής των “σοφών” της ελληνικής οικονομίας. Στον απόηχο δε της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε απευθείας αναθέσεις και επιλεγμένα ΜΜΕ, διαμήνυσε ότι “δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου”...

Ο πρωθυπουργός, αμήχανος έναντι της κριτικής ότι ήταν “ωσεί παρών” στη βελγική πρωτεύουσα, επιχείρησε να πείσει ότι «η Ελλάδα, έχοντας πλέον ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κλήθηκε να συμμετέχει -και συμμετείχαμε ενεργά- σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τέσσερα τελευταία εικοσιτετράωρα». Αφού δε έδωσε νομοτελειακή διάσταση στο συμπέρασμα πως “όταν μειώνεται η πίτα από τα 500 δισ. στα 390, κάποια προγράμματα θα κοπούν”, ισχυρίστηκε σε ηρωικούς τόνους ότι “επιλέξαμε -και δώσαμε και εμείς αγώνα- να προστατευτούν τα προγράμματα εκείνα τα οποία είχαν εθνικές κατανομές".

Αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό;

“Σήμα” για τις “διορθωτικές αλλαγές” στο κυβερνητικό σχήμα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός χθες τα ξημερώματα από τις Βρυξέλλες. “Σίγουρα έχουμε μια υποχρέωση διοικητικά και οργανωτικά να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας με τέτοιο τρόπο, ως διοίκηση, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα” δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, “εμείς ξέρουμε τι έχουμε κάνει καλά στο παρελθόν βλέποντας την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, πού πρέπει να βελτιωθούμε, ποιο πρέπει να είναι το σχήμα διακυβέρνησης το οποίο θα διέπει τη χάραξη των προτεραιοτήτων αλλά και την υλοποίηση του ταμείου ανάκαμψης. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία ήδη τα σχεδιάζουμε”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει “να θεσπίσει ξεχωριστό υπουργείο για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης”. Φημολογείται δε ότι ο επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου Αλέξη Πατέλης έχει ήδη “βολιδοσκοπηθεί” για τη θέση του αρμόδιου υπουργού...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL