Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Σύνοδος Κορυφής: Άγνωστη κατάληξη, άφαντος ο Μητσοτάκης από τις διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής: Άγνωστη κατάληξη, άφαντος ο Μητσοτάκης από τις διαπραγματεύσεις

Update: Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη για "διάλειμμα" ανήρτησε σε tweet του ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μπάρεντ Λιντς ανέφερε ότι "μετά από δύο γύρους συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής για διαφορετικά θέματα που αφορούν στο ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να γίνει διάλειμμα μέχρι τις 8 μμ. Στο μεσοδιάστημα θα οργανώσει διαβουλεύσεις σε μικρότερες συνθέσεις".


Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας – πακέτο για το ταμείο ανάκαμψης και τον προσεχή πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ξεκίνησε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν απούσα απ’ όλες τις παρασκηνιακές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απέχει από όλες τις συναντήσεις των χωρών του Νότου.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας. Σε κάθε περίπτωση είναι αμφίβολο ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα από τη Σύνοδο Κορυφής. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος μετέφερε ένα κλίμα σκλήρυνσης της στάσης των χωρών του Βορρά και συγκεκριμένα της Ολλανδίας. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η συμφωνία δεν είναι εγγυημένη. Αντίθετα, έχουμε πολλές γέφυρες να χτίσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η «Α» στο σημερινό της φύλλο.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ηχηρή ήταν η απουσία της κυβέρνησης από σημαντικές συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όπως συνοψίζεται σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr, η χώρα μας δεν συμμετείχε στην τριμερή Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και στην τριμερή Ισπανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας.

Στο ενδιάμεσο, οι πρωθυπουργοί των πιο πάνω χωρών είχαν ξεχωριστές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Με την κα Μέρκελ ο κ. Ρούτε συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε 15 μέρες. Το ίδιο και ο κ. Μακρόν. Παράλληλα, ο κ. Ρούτε είδε και τους επικεφαλής της Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας.

Το μόνο που ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν το τηλεφώνημα του Κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ και στον κ. Μισέλ.

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζήτησε ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις σχέσεις με την Τουρκία αναφέρθηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, σημείωσε, μέσω Twitter, ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Συμβιβασμούς προαναγγέλλει ο Κ. Μητσοτάκης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ανέφερε ότι «ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση».

Αναλυτικά δήλωσε:

«Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο για την εκπόνηση μίας φιλόδοξης απάντησης στην κρίση της Covid-19.

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτά που διακυβεύονται είναι οι αρχές της Ευρωπαϊκής ενότητας και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ίσως κάποιοι συμβιβασμοί θα είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε μία φιλόδοξη λύση. Οι πολίτες μας δεν αναμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Δύσκολες διαπραγματεύσεις βλέπουν Μέρκελ - Μισέλ

Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί μετέφερε Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας πως υπάρχουν βαθιές διαφορές.

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολες συνομιλίες για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό και για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού» σημείωσε η Ά. Μέρκελ και συμπλήρωσε:

«Πηγαίνουμε όλοι στις συνομιλίες με πολύ σφρίγος, όμως πρέπει να πω πως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ μεγάλες και έτσι δεν μπορώ να πω αν θα έχουμε ήδη από τώρα μια λύση. Περιμένω πολύ, πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία» τόνισε.

Περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία ζητά ο Μακρόν

Η παρούσα κατάσταση απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ειδικότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι «είναι μία στιγμή αλήθειας για τη φιλοδοξία της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας κρίσης χωρίς προηγούμενο, μίας κρίσης υγειονομικής αλλά επίσης οικονομικής και κοινωνικής, η οποία απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη και φιλοδοξία».

Σάντσεθ: Είμαστε υποχρεώμενοι να επιτύχουμε μια συμφωνία

Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ έχουν υποχρέωση προς τους πολίτες τους να επιτύχουν μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

«Η Ισπανία έρχεται σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής πρόθυμη για την επίτευξη μιας συμφωνίας, για να υπερασπισθεί λογικά τα εθνικά συμφέροντά μας στη γεωργία και επίσης το πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες λίγο πριν συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: Είναι εφικτή μια λύση

Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε και επισήμανε: «όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορονοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία Αλ. Τσίπρα για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL