Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Π. Πέρκα: Στα ζητήματα των συγκοινωνιών οι πολιτικοί πρέπει να ακούνε τους επιστήμονες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Πέρκα: Στα ζητήματα των συγκοινωνιών οι πολιτικοί πρέπει να ακούνε τους επιστήμονες (Video)

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπεκιάρη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπή.https://www.youtube.com/embed/WSWzXNkviyc

Ως συγκοινωνιολόγος έχω πολύ μεγάλη σχέση με το (Ι.ΜΕΤ.) του (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται Εξαιρετική δουλειά. Η πρώτη παρατήρηση, βέβαια, είναι ότι, δυστυχώς, η πολιτεία διαχρονικά δεν ακούει τους επιστήμονες. Αυτό είναι ένα γενικό συμπέρασμα. Συνήθως δεν ακούνε όλοι. 

Εξαρτάται, βέβαια, και εδώ θέλω να τονίσω και το νόημα της Επιτροπής, αλλά και του Ινστιτούτου, αυτό είναι και λίγο και κριτική, με την έννοια ότι οι επιστήμονες συνεδριάζουν μεταξύ τους και βγάζουν πολύ ωραία συμπεράσματα, αλλά δεν έχουν την εμβέλεια και τη διάθεση να το περάσουν και στη πολιτεία και μάλιστα ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Εγώ ξέρετε τι λέω;

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη των συγκοινωνιολόγων, από τον κύριο Γιαννόπουλο, από το ΙΜΕΤ και άλλα σχετικά Κέντρα Έρευνας και έχει το χειρότερο συγκοινωνιακό, με ένα μόνο μέσο μεταφοράς, εδώ και χρόνια. Με το λιμάνι χωρίς διασύνδεση και πολλές άλλες ελλείψεις. Άρα εδώ είναι το πρόβλημα της πολιτείας, της πόλης, αλλά και του Ινστιτούτου. Αυτό θέλω να το κρατήσετε κ. Μπεκιάρη και θα βοηθήσουμε να μη συνεχιστεί αυτό. Δηλαδή πρέπει οι πολιτικοί να ακούν τους επιστήμονες και οι επιστήμονες να χτυπάνε το καμπανάκι.

Θα αναφερθώ στο e-driveacademy, γιατί όπως είπε ο κ. Μπεκιάρης, ήμουν, τότε, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και είχαμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά.

Πήγαμε στο Υπουργείο Παιδείας και είπαμε να συμπεριληφθεί στα μαθήματα, διότι η οδηγική συμπεριφορά είναι θέμα κουλτούρας και συνδυάζεται με την εκπαίδευση. Για τα οδικά ατυχήματα εφόσον το όχημα, έχει βελτιωθεί, εφόσον η υποδομή έχει βελτιωθεί, τι μένει; Ο οδηγός, ο ανθρώπινος παράγοντας. Εκεί, πρέπει να εστιάσει η πολιτεία, πια, για να μειώσει τα ατυχήματα. Κάπως είχε προχωρήσει η σχετική διαδικασία αλλά μετά σταμάτησε. Μπορούμε να επανέλθουμε όμως σ’ αυτό. Είναι πολύ βασικό.

Θα πω λίγο για τις άδειες οδήγησης, γιατί και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό και συνδυάζεται με έναν από τους τρεις προσδιοριστικούς παράγοντες των οδικών ατυχημάτων, τον οδηγό.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο. Εγώ θα παραδεχτώ ότι σε μερικά σημεία μπορεί να είχε προβλήματα. Έρχεται η επόμενη κυβέρνηση και τον καταργεί, επαναφέροντας το διεφθαρμένο σύστημα και περιμένουμε ακόμη τον καινούργιο νόμο. Δεν γίνεται έτσι. Οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις, τα σοβαρά έργα ξεπερνούν τη μέση θητεία μιας κυβέρνησης.

Είναι ένα πρόβλημα που όλοι αναγνωρίζουμε. Ξέρουμε όλοι πως παίρνονται οι άδειες οδήγησης. Προχθές είχαμε, πλαστογραφίες και στις άδειες οδήγησης. Πήγαινε άλλος και έδινε εξετάσεις για άλλον. Πρέπει πολύ σοβαρά και να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Εκεί, λοιπόν, έρχεται η επιστήμη, ήμουν πάλι στη Γενική Γραμματεία, και είχε πει: Μπορούμε να βάλουμε κάμερες στα οχήματα, πίστες, ηλεκτρονικό κέντρο και τα λοιπά. Ήταν πολύ δουλεμένες προτάσεις, που είχαν κάνει οι υπηρεσίες, βεβαίως, με τη βοήθεια και άλλων επιστημόνων.

Πάρα πολύ στεναχωριέμαι που είμαστε στο 2020 και τίποτα από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί. Τώρα είπε ο Υφυπουργός Μεταφορών, ο κ. Κεφαλογιάννης ότι θα φέρει το νόμο, να δούμε τι έχει υιοθετηθεί από όλες αυτές τις ωραίες προτάσεις. Το θέμα αυτό δεν είναι πρόσφορο για μικροπολιτική. Είναι πράγματα αυτονόητα. Έχεις ένα στόχο να μειώσεις τα ατυχήματα. Η επιστήμη δίνει τις λύσεις και αποτελεί τον οδηγό για το τι πρέπει να κάνεις και που να παρέμβεις.

Πάμε λίγο τώρα στη πολύ ωραία δουλειά που κάνει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών. Ήμουν Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο όταν εγκαινιάσαμε, πιλοτικά, το πρώτα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα. Ήτανε στο πρόγραμμα citymobil 2.

Αυτό να σας πω εμένα με έβγαζε ασπροπρόσωπη, κάθε φορά που πήγαινα στο εξωτερικό και μιλούσαν οι άλλες χώρες για καινοτομία και εμείς δεν είχαμε να πούμε τίποτα, έλεγα το όχημα χωρίς οδηγό. Και που ήταν η καινοτομία μας; Στο πλαίσιο της νομοθεσίας, μεταφέραμε τις ευθύνες του οδηγού, που δεν υπάρχουν, στο κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έθεσε, σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας, όχημα χωρίς οδηγό.

Το λέω αυτό για να πω, ότι τα αιτήματα για πιλοτικά προγράμματα πρέπει να τα προωθούμε και να τα στηρίζουμε όλοι μαζί στο πλαίσιο αυτής της Επιτροπής της Βουλής. Αυτή η Επιτροπή πρέπει να παίξει και αυτό το ρόλο, να προωθεί πιλοτικά προγράμματα που αφορούν στην έρευνα και την καινοτομία.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά πατίνια, μπαίνει στην κυκλοφορία ένα νέο μέσο. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα- εδώ θα είμαι λίγο αυστηρή- να βάλουμε το ποδήλατο κανονικά. Όταν ήμουν φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, η διπλωματική μου ήταν «ποδηλατόδρομοι στη Θεσσαλονίκη».

Όταν έκανα το μεταπτυχιακό μετά από τριάντα χρόνια, ξανά ασχολήθηκα με τα ποδήλατα. Στον Οργανισμό Ρυθμιστικού και στο νέο Ρυθμιστικό περιεγράφηκαν ποδηλατόδρομοι και η Θεσσαλονίκη τελικά έχει μόνο την παραλία, που μπορείς να πας με ποδήλατο. Αναφέρομαι επομένως στη σπουδαιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού- εμείς είχαμε  τα ΣΒΑΚ-και τώρα βλέπουμε, ας πούμε, τον Μεγάλο Περίπατο. Δεν επιτρέπεται να γίνονται αποσπασματικές κινήσεις. Ο κ. Μπεκιάρης μίλησε για το ίδιο το πατίνι και τις δυνατότητες- εγώ συμφωνώ με όλα αυτά- αλλά όταν πας να αλλάξεις μια κυκλοφοριακή ροή ή να βάλεις νέο μέσο, θέλει κάτι παραπάνω. 

Αναφέρομαι σε αναπλάσεις, σε στρατηγικό σχεδιασμό, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων. Προτείνω στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, πέρα από τις πολύ ωραίες ενημερώσεις και κουβέντες, να παίρνουμε και κάποιες δράσεις, να προχωρούμε δηλαδή σε προτάσεις, που νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε.»

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL