Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Ταύτιση διαδηλώσεων με "άκριτη έχθρα και φασισμό"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταύτιση διαδηλώσεων με "άκριτη έχθρα και φασισμό"!

Να κηλιδώσει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της διαμαρτυρίας επιχείρησε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνδέοντας τις διαδηλώσεις με πρακτικές τυφλής βίας! Ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των υπαίθριων συναθροίσεων, επικαλέστηκε τον βανδαλισμό “του μνημείου για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin, αφαιρώντας μάλιστα από τη λιτή πλάκα και τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας”. Υπό αυτό το πρίσμα, ισχυρίστηκε: "Ας μη φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως, τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται, δυστυχώς, κάθε τόσο, στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση”... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο των δυσωδών υποθέσεων που περικυκλώνουν την κυβέρνηση, υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Αλέξη Τσίπρα!

Κοινωνικός αυτοματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προασπίστηκε τις αντιδραστικές διατάξεις του νομοθετήματος ανασύροντας τις συνταγές του “κοινωνικού αυτοματισμού” καθώς -όπως υποστήριξε- “πρωτίστως στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα, αλλά και σε πολλά αστικά κέντρα, πορείες με ελάχιστους συμμετέχοντες αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Απροσπέλαστο το κέντρο, ακινητοποιημένα οχήματα στους δρόμους, πολιορκημένοι πολίτες οι οποίοι θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και άδεια από πελάτες τα καταστήματα εμπορικών δρόμων”. Λησμονώντας ότι ήδη η νομοθεσία προβλέπει τον περιορισμό των διαδηλώσεων με μικρό αριθμό συμμετεχόντων σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ή και στοπεζοδρόμιο, σημείωσε ότι “το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορεί να διατηρηθεί άλλο και η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στον δημόσιο χώρο. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων”.

Υπερασπιστής της “καινοτομίας”

Υπερασπίστηκε σθεναρά δε την “καινοτομία” αναφορικά με “τον οργανωτή μιας συνάθροισης” -που δέχεται τα βέλη κομμάτων, συνδικάτων και νομικών- και σημείωσε ότι "δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης". Επιπλέον, ανέφερε, σε υποκριτικούς τόνους, ότι “αν ο οργανωτής έχει κάνει τη δουλειά του, δεν κινδυνεύει από τίποτα”.

Πρωθυπουργικές αντιφάσεις για την οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να υπερβεί την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με την οικονομική συγκυρία της κατάθεσης του νομοθετήματος λέγοντας ότι “το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας”. Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “επιχειρεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα πολύ πιο μαύρη από ό,τι είναι”, αν και ο ίδιος προεξόφλησε “έναν πολύ δύσκολο χειμώνα”, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Επιδίωξε, παράλληλα, να συνδέσει εκ νέου την οικονομική κρίση με την εισβολή του κορωνοϊού (ενώ η χώρα εισήλθε σε τροχιά ύφεσης από τον Οκτώβριο) ισχυριζόμενος ότι “η πραγματικότητα είναι αυτή την οποία βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Μια πρωτοφανής οικονομική κρίση, για την οποία προφανώς και δεν ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση. Άρα το να μιλάτε για 'ύφεση Μητσοτάκη' είναι παντελώς ανακριβές. Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, μιλάμε για ύφεση κορωνοϊού, όχι ύφεση Μητσοτάκη”.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρώντας απεγνωσμένα να εκπέμψει ένα αισιόδοξο σήμα για το μέλλον της οικονομίας, είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Διότι, με την ίδια λογική, κύριε Τσίπρα, όταν θα ανακάμψει η οικονομία, γιατί θα ανακάμψει κάποια στιγμή νομοτελειακά, θα μιλάτε και για ανάκαμψη Μητσοτάκη μετά την ύφεση Μητσοτάκη. Για να δούμε, θα το θυμηθείτε τότε; Όταν θα ανακάμψει η οικονομία;”.

Εγκώμια προς ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει τη θετική στάση της Φώφης Γεννηματά στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως “η αλήθεια είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής προσήλθε σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση, κατά την άποψή του, να βελτιώσει το νομοθέτημα. Και η άποψή μας είναι ότι, ναι, σήμερα το νομοθέτημα είναι καλύτερο απ’ ό,τι ήταν όταν κατατέθηκε”. Επιδεικνύοντας πολιτική... γενναιοδωρία σε ρητορικό επίπεδο, εξέφρασε τον σεβασμό του σε “ένα κόμμα το οποίο προσέρχεται στη Βουλή όχι με μια συλλήβδην απορριπτική διάθεση επί της αρχής, αλλά με διάθεση να προσέλθει και να κάνει ένα σχέδιο νόμου καλύτερο”.

Αποκαλύπτοντας δε την κυβερνητική νευρικότητα έναντι της ύφεσης αλλά και του φιάσκου που αφορά την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι “οι αγώνες του ελληνικού λαού έφεραν τη μεταπολίτευση στον τόπο”. “Δεν είστε τυχερός, κύριε Τσίπρα, θρασύς είστε. Τώρα τη θυμηθήκατε τη μεταπολίτευση” είπε χαρακτηριστικά. Παρακάμπτοντας τη συμβολή του αντιδικτατορικού αγώνα, επεσήμανε ότι “αυτή η παράταξη την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την έκανε τη μεταπολίτευση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα και σας επέτρεψε να έχετε τη ζωή και τη διαδρομή την οποία είχατε”!

“Φωτογραφίζει” Εξεταστική για Τσίπρα;

Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υποστήριξε ότι δεν θα μπει “στον πειρασμό να μιλήσει για σκάνδαλα και σκανδαλολογία”, είπε σε απειλητικό τόνο, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Μην ανησυχείτε, θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα, και εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες». Σημειώνεται ότι νωρίτερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας σε ερώτημα για το αν σκοπεύει η κυβέρνηση να θέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο “κάδρο” μιας Προανακριτικής ή Εξεταστικής Επιτροπής απάντησε με σιβυλλικό τρόπο: «Ας μην βιαζόμαστε»!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL