Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Η Ν.Δ. "έσπασε" το συμβόλαιο της μεταπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. "έσπασε" το συμβόλαιο της μεταπολίτευσης

Η Ν.Δ. τα έβαλε με τη μεταπολίτευση απειλώντας τα κεκτημένα της και ζηλεύοντας τον ρόλο που έως τώρα διεκδικούσε η Ακροδεξιά. Την ίδια ώρα η Αστυνομία, στο γνώριμο ρόλο της, έξω από τη Βουλή διέλυε τη συγκέντρωση. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 κατήγγειλαν την "πρόβα τζενεράλε", όπως τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Είστε η παράταξη που βάλλει, ιδιαίτερα την πρόσφατη δεκαετία, κατά της μεταπολίτευσης. Για σας η μεταπολίτευση είναι ίσως η αιτία όλων των δεινών, ένα όργιο σπατάλης, συντεχνιών, αναρχίας, φαυλότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή.

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει μπροστά» παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της κατάργησης του αναφαίρετου του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. «Από το 1864, που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης, κανένα ελληνικό σύνταγμα δεν επέβαλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα» του επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό στη δευτερολογία του να καταφύγει σε ύμνους για τον Καραμανλή «που αποκατέστησε τη Δημοκρατία».

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι νομοθετεί σε έναν χώρο που την ιδεολογική ηγεμονία έχει η Ακροδεξιά. «Δεν μπορώ να καταλάβω το κόμπλεξ της Νέας Δημοκρατίας συνεχώς να επικαλείται τους αριστερούς, λες και είναι θεοί και τα ιερά τέρατα και οι βούδες. Αν δεν πάρετε το άλλοθι της Αριστεράς για να κυβερνήσετε, έχετε πρόβλημα ιδεοληπτικό» ήταν το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Βελόπουλου...

Βεβαίως, η αιτία που η κυβέρνηση απαγορεύει τις διαδηλώσεις δεν είναι μόνο η δεξιά ιδεοληψία, αλλά ο φόβος των επερχόμενων κοινωνικών αντιδράσεων. «Πρόκειται για αντιδραστική τομή» είπε ο Αλ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο «για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη».

Οι δύο φύσεις της Ν.Δ.

Το ίδιο επεσήμανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με μια θεολογικού χαρακτήρα αναφορά: «Η Ν.Δ. έχει δύο φύσεις. Η μία είναι απέναντι σε κάθε κοινωνικό δικαίωμα (όπως έχει δείξει με τη στάση της σε ζητήματα Παιδείας και Υγείας). Και η άλλη, για να καλύψει τις αντιδράσεις απέναντι στην περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι να είναι απέναντι στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα (όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι)» είπε, προσθέτοντας: «Και όπως στη Σύνοδο της Εφέσου αποφασίστηκε ότι η ανθρώπινη και η θεϊκή φύση του Ιησού συνυπάρχουν ταυτόχρονα, έτσι και οι δυο (αρνητικές αυτή τη φορά) φύσεις της κυβερνώσας παράταξης είναι 'χωρίς διάκριση, χωρίς διαίρεση, χωρίς σύγχυση στο σώμα της Ν.Δ.'”.

«Φοβάστε γιατί βλέπετε να ζυγώνει η κοινωνική αντίδραση εξαιτίας της οικονομικής καταστροφής στην οποία οδηγείτε τη χώρα με τη γνωστή πλέον επιτελική σας ανικανότητα. Γιατί βλέπετε πως οι πρακτόρικες, παρακρατικές μέθοδοι που φέρνετε από τα τρίσβαθα της ακροδεξιάς παράδοσης ορισμένων έχουν σαν το ψέμα κοντά ποδάρια» υπογράμμισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και απευθυνόμενη στον υπουργό είπε: «Μιλήστε λίγο με κοντινά σας πρόσωπα και μετά μιλάτε για παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Ν.Δ. «συνεχίζει την επίθεση που έγινε ήδη στο δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, στο δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προσβάλλοντας τον πυρήνα του δικαιώματος του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας για τη διαρκή επίθεση της Δεξιάς στα συλλογικά δικαιώματα.

«Ο χορηγός σάς γύρισε πίσω τα λεφτά»

Επισημαίνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης -καίτοι προκλήθηκε από τον Αλ. Τσίπρα- απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για την κρίση εμπιστοσύνης που περνά με τον όμιλο Μαρινάκη. «Δεν είναι εύκολο πράγμα ο χορηγός σας να σας επιστρέφει 1,5 εκατομμύριο, δεν είναι καθόλου εύκολο» του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν άκουσε.

Όπως δεν άκουσε και για τη λίστα Πέτσα - Μητσοτάκη. «Μοιράσατε 20 εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων στο πίσω γραφείο του Μαξίμου. Ξέρετε, αυτό, μπαίνοντας στο ισόγειο πίσω από τη σκάλα. Εκεί τα μοιράσατε τα λεφτά, λες και ήταν λεφτά της οικογένειάς σας» του είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπαινιγμός για Εξεταστική

Αν και ήταν προφανής η προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να μην τροφοδοτήσει με επιχειρήματα την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατάφερε να αποφύγει την πολιτική επένδυση στη σκανδαλολογία. Αρχικά είπε ότι «δεν θα μιλήσω για σκάνδαλα και σκανδαλολογία, γιατί πολύ φοβάμαι ότι έστω και μια δική μου αποστροφή θα μονοπωλήσει τη δημοσιότητα», αλλά μετά υπαινίχθηκε ότι θα συστήσει Εξεταστική για τους ισχυρισμούς Μιωνή και Καλογρίτσα λέγοντας: «Θα υπάρχει πολύς χρόνος να ερωτηθείτε και να δώσετε εξηγήσεις για όλα αυτά τα οποία ακούμε. Δεν ξεχνιούνται αυτά εύκολα και, εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή θα χρειαστεί κι εσείς να απαντήσετε». Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως η απάντηση της κυβέρνησης στα σκάνδαλα που τη συνοδεύουν...

Στροφή Γεννηματά στα... δεξιά

Γ. Παπανδρέου: Πάρτε το πίσω

Με όλα αυτή την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση Αριστεράς - Δεξιάς, αναγκαστικά πέρασε σε δεύτερο φόντο η επί τα δεξιά στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που για άλλη μία φορά, με πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, έδειξε ότι συμπορεύεται με τη Δεξιά ακόμη και αν τραυματίζει το κόμμα της, όπως της απέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Υπάρχουν κορυφαίες στιγμές που κανείς καλείται να πάρει κορυφαίες στρατηγικές αποφάσεις» της επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και της υπενθύμισε ότι τρεις φορές «έδωσε μαξιλάρι ασφαλείας στη Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη»: απλή αναλογική, Συμφωνία των Πρεσπών, διαδηλώσεις. «Σε λίγο δεν θα σας έχει ανάγκη, γιατί παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε», την προειδοποίησε.

Όμως η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν απάντησε στο πολιτικό διακύβευμα. Δεν επεδίωξε καν να προσδιορίσει σε ποια πολιτική όχθη βρίσκεται το κόμμα της, στο οποίο έδωσε τον ρόλο εκείνου που «θα ξαναγράφει με δημοκρατικό μελάνι» τα νομοσχέδια της Δεξιάς...

«Σηκώνω τα χέρια ψηλά» σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έρχεται τώρα να μας πει ότι «δεν πειράζει που τα δικαιώματα περιορίζονται σήμερα, γιατί με τη δική μας συμβολή περιορίζονται λίγο λιγότερο».

«Το Πολυτεχνείο το '73 έγινε χωρίς άδεια από την αστυνομία. Αν γινόταν σήμερα, με τον νόμο Χρυσοχοΐδη που φέρνει η Ν.Δ., τον Κώστα Λαλιώτη, τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Δημήτρη Παπαχρήστου κ.ά. θα τους τρέχατε στα δικαστήρια, όπως τους έτρεχε η Χούντα», επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου απευθυνόμενη και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL