Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική της κυβέρνησης η εξαθλίωση των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική της κυβέρνησης η εξαθλίωση των προσφύγων

«Η ακροδεξιά σας πολιτική κάνει τα πράγματα χειρότερα, εξαθλιώνει τους πρόσφυγες και διαλύει τις τοπικές κοινωνίες» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι με τους «τραμπισμούς» δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη γιατί ανέδειξε τα συγχαρητήρια της Ίλβα Γιόχανσον προς την κυβέρνηση, «ξεχνώντας» όμως την ανησυχία που εξέφρασε η Ευρωπαία επίτροπος για τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Με πολιτική Όρμπαν - Κουρτς η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει ταχθεί στο πλευρό των Όρμπαν - Κουρτς στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα μας «ασπίδα της Ευρώπης». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πλήρως την πολιτική της εξαθλίωσης των προσφύγων ως υποθετικό μέτρο αποτροπής των ροών και ότι επιχειρεί να γενικεύσει την πολιτική των παράνομων επαναπροωθήσεων ζητώντας ρήτρα εξαίρεσης από τους αναγκαστικούς κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση «ως καθρέφτης» του Ερντογάν εργαλειοποίησε το προσφυγικό για να προκαλέσει «νέο κύμα εθνικιστικής έξαρσης».

Ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι αποτελεί «παραλογισμό» ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί όταν η Ν.Δ. παρέλαβε 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, όπου σήμερα βρίσκονται 33.000. Παράλληλα, επισήμανε τις απευθείας αναθέσεις για τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» σε Μαλακάσα και Κλειδί.

Ν. Μηταράκης: Θυμήθηκε τα συγχαρητήρια, ξέχασε την ανησυχία

«Ανακτούμε τον έλεγχο» ισχυρίστηκε ο Ν. Μηταράκης παραθέτοντας σειρά στοιχείων σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο υπάρχει μείωση των ροών στα νησιά κατά 46% και αύξηση της εξέτασης αιτημάτων ασύλου κατά 88%. Υποστήριξε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών «γίνεται πράξη χωρίς να γεμίζουμε όλη τη χώρα με νέες δομές» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις αναφορές του σε παράνομες επαναπροωθήσεις υιοθετεί «θέσεις επιβλαβείς για τη χώρα».

Όσον αφορά την έξωση των προσφύγων, ο Ν. Μηταράκης μίλησε για «αποϊδρυματοποίηση» και τους προειδοποίησε «να σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμμετείχε σε συλλαλητήριο όπου ακούστηκε σύνθημα για απέλαση του πρωθυπουργού, ενώ υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πλατεία Βικτώριας επειδή ήταν «δασκαλεμένοι» και ισχυρίστηκε ακόμα ότι οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στο πρόγραμμα «Ήλιος».

Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τομεάρχης Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης «αδιέξοδη, αναποτελεσματική και επικίνδυνη», τα αρνητικά σημεία της οποίας «αποκρύπτονται από τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ». «Κάνετε αγριότητες χάριν επικοινωνίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. θέλει να παραμείνει στην εξουσία με τη στήριξη του ακροδεξιού πολιτικού ακροατηρίου. Ο Δημήτρης Βίτσας ανέλυσε τα κυβερνητικά πεπραγμένα ενός έτους στο προσφυγικό παρατηρώντας ότι το αποτέλεσμα είναι «επιτυχία μηδέν, παραβίαση κανόνων πλήρης».

Την κατά 65% αύξηση των προς τακτοποίηση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων επί της Ν.Δ. επισήμανε η Θεανώ Φωτίου. Ο Γιάννης Μπουρνούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες ωθεί τους πρόσφυγες στην αστεγία και την παράτυπη εργασία. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναρωτήθηκε αν τα χρήματα που θα διατεθούν για τις νέες δομές στα νησιά είναι αποτέλεσμα υπερκοστολόησης ή αν υπάρχει σχεδιασμός για ακόμα μεγαλύτερες δομές. Τη «συνειδητή πολιτική αδιαφορίας και αναλγησίας» στο ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων επέκρινε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL