Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Τσαβούσογλου σε Μπορέλ: / Τσαβούσογλου σε Μπορέλ: Εάν επιβάλετε κυρώσεις, θα... απαντήσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσαβούσογλου σε Μπορέλ: / Τσαβούσογλου σε Μπορέλ: Εάν επιβάλετε κυρώσεις, θα... απαντήσουμε

Μάλλον δεν έγινε πιο αισιόδοξος ο “υπουργός Εξωτερικών” της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ, μετά τις πρώτες επαφές του χθες στην Άγκυρα με τον Τούρκο “ομόλογό” του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Δεδηλωμένος στόχος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν αφενός να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, αφετέρου να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης για τον ευρωτουρκικό διάλογο. Το αν τα κατάφερε... παρασκηνιακώς, θα φανεί την ερχόμενη Δευτέρα, στο επόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου φιγουράρει ως βασικό θέμα στην ατζέντα η Τουρκία.

Ωστόσο, τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μπορέλ-Τσαβούσογλου ήταν μάλλον απογοητευτικά. Ο μεν Μπορέλ παραδέχθηκε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις “απέχουν πολύ από το ιδανικό” και ότι “πρέπει να αλλάξει δραστικά η δυναμική στις σχέσεις μας, να ακολουθήσουμε μια πιο θετική ατζέντα και να αποφύγουμε πρόσθετα προβλήματα”, ο δε Τσαβούσογλου απειλούσε με αντίποινα στην περίπτωση που η Ε.Ε. αποφασίσει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία, εξαιτίας των διαφορών με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Βέβαια, για την Ε.Ε. η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο είναι κρίσιμες - γι' αυτό και χρειάζεται τον διάλογο με την Τουρκία. Ωστόσο, κοινή εξωτερική πολιτική δεν υφίσταται, το κάθε κράτος-μέλος έχει τη δική του ατζέντα και σ’ αυτή τη φάση η Γαλλία φωνάζει για κυρώσεις -από κοντά και η Ελλάδα και η Κύπρος-, ενώ η προεδρεύουσα Γερμανία θα ήθελε να τις αποφύγει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που έγινε δεκτός στο Βερολίνο, την επομένη της έναρξης της γερμανικής προεδρίας, ήταν ο Τσαβούσογλου. Για να παραπονεθεί για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη “λευκή λίστα” των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί στην εποχή της πανδημίας. Και για να θυμίσει ότι η Ε.Ε. δεν τήρησε την υπόσχεσή της να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Σχέσεις ομηρείας

Τα ζητήματα αυτά τα επανέφερε ο Τσαβούσογλου και στο πλάι του Μπορέλ. Πρωτίστως, όμως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε χθες ότι οι Ελληνοκύπριοι και η Γαλλία επιδιώκουν να κρατούν την Ε.Ε. “όμηρο” στις σχέσεις της με την Τουρκία. “Σ’ αυτή την περίπτωση κι εμείς δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στο προσφυγικό”, απείλησε ο Τσαβούσογλου, θυμίζοντας εμμέσως ποιος πραγματικά κρατά σε ομηρεία την Ε.Ε. Μάλιστα, πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι η Τουρκία κρατά πλέον όλα τα “κλειδιά” του προσφυγικού στα χέρια της, όχι μόνο τη διαδρομή του Αιγαίου, αλλά και της κεντρικής Μεσογείου, καθώς είναι βασικός “παίκτης” στο δράμα της Λιβύης.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Γαλλία επιτίθεται στην Τουρκία επειδή έχει χάσει έδαφος στη Λιβύη, ενώ κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι αρνούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες. Και κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει τον ρόλο ενός “δίκαιου” μεσολαβητή για την επίλυση των διαφορών στην περιοχή: “Η Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα ήταν πιο... ευέλικτη “εάν οι Τουρκοκύπριοι ένιωθαν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται”. Και υπογράμμισε ότι για τα “αδιέξοδα” στο Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο δεν είναι υπεύθυνη η Τουρκία.

Διπλωματικοί ελιγμοί

Αντίθετα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι αυτή που πιέζεται, που αποκλείεται, που αδικείται, αλλά παρ' όλα αυτά είναι πρόθυμη για διάλογο: “Η ανατολική Μεσόγειος είναι η κοινή θάλασσα όλων μας, όλοι πρέπει να μοιραστούμε τον πλούτο της. Η Ελλάδα και άλλες χώρες υπέγραψαν μεταξύ τους συμφωνίες αποκλείοντας την Τουρκία. Θέλησαν να μας εγκλωβίσουν σε έναν περιορισμένο χώρο, πιο στενό ακόμη και από τα χωρικά μας ύδατα. Επειδή δεν ελήφθησαν υπόψη οι προειδοποιήσεις μας, πήραμε τις δικές μας πρωτοβουλίες. Μετά από αυτό, είπαμε ότι μπορούμε να δείξουμε ευελιξία σε ορισμένα ζητήματα, ώστε να μην αυξήσουμε την ένταση. Ο Πρόεδρός μας είπε αυτοπροσώπως στον Μητσοτάκη, στην τελευταία τους συνάντηση, ότι θέλουμε τη συνέχιση του διαλόγου”.

Επικίνδυνες (ίσες) αποστάσεις

Και μόνο από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου γίνεται εμφανές ότι Αθήνα και Άγκυρα έχουν μια εντελώς διαφορετική ερμηνεία για το τι είναι “δίκαιη” διαμεσολάβηση. Και εντελώς διαφορετικές προσδοκίες από την Ε.Ε. Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ανήκουν στο κλαμπ και η Τουρκία όχι, δεν αποκλείει την τήρηση των ίσων αποστάσεων, που τόσο φοβάται η Αθήνα, ενώ είναι βέβαιο πως οι πιέσεις από την Ε.Ε. για διάλογο με την Τουρκία θα εντείνονται.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL