Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αναζητεί συναινέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης - Αποσύρει το "ιδιώνυμο", ομολογώντας ότι ήταν διαπραγματευτικό χαρτί * Όλγα Γεροβασίλη: Δεν φοβάστε τους 50 διαδηλωτές, αλλά τους 50.000 που έρχονται / Το έβαλε, για να το βγάλει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητεί συναινέσεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Μ. Χρυσοχοΐδης - Αποσύρει το "ιδιώνυμο", ομολογώντας ότι ήταν διαπραγματευτικό χαρτί * Όλγα Γεροβασίλη: Δεν φοβάστε τους 50 διαδηλωτές, αλλά τους 50.000 που έρχονται / Το έβαλε, για να το βγάλει

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να σπάσει την πολιτική απομόνωσή του στη Βουλή και να κερδίσει τη θετική ψήφο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται έως τώρα μόνο από τη Ν.Δ. και την Ελληνική Λύση.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την εντελώς αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ορισμένες νομοτεχνικές αλλαγές

* Στην περίπτωση απαγόρευσης κινητοποίησης, προστίθεται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών και για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης θα πρέπει όχι μόνο να παρίσταται αλλά και να συμφωνεί και ο εισαγγελέας.

* Καταργείται το άρθρο για την ποινή φυλάκισης ενός έτους σε κάποιον που συμμετέχει σε απαγορευμένη κινητοποίηση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστούσε ιδιώνυμο αδίκημα και ο Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας σε δημοσιογράφους παραδέχθηκε πως όχι μόνο «κακώς μπήκε η ρύθμιση», αλλά υπονόησε πως είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για να αποτελεί αξιοποιήσιμο όπλο στην διαπραγμάτευση στη Βουλή!

«Οι αλλαγές που γίνονται καλύπτουν πλήρως τις τοποθετήσεις ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στον τομέα δικαστικών εγγυήσεων και στην απαλλαγή από κάποια αδικήματα που προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου» εκτίμησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή.

Γ. Καμίνης: Φέρε το νομοσχέδιό μου!

Όμως, λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης είχε θέσει τους όρους του για το νομοσχέδιο: «Είτε θα εναρμονιστεί με τις δικαιοκρατικές εγγυήσεις που επιβάλλει η σύγχρονη πραγματικότητα είτε, ακόμη καλύτερα, ας φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αυτούσια, την πρόταση του Δήμου Αθηναίων, την οποία ισχυρίζεται πως έχει υιοθετήσει. Θα την ψηφίσουμε και με τα δύο χέρια. Δεν είναι θέμα προσωπικού ή κομματικού εγωισμού, αλλά συνέπειας λόγων και έργων».

Οι έμποροι θα κυνηγούν τον οργανωτή να τους αποζημιώσει!

«Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για την προστασία των πολιτών από τις διαδηλώσεις, αλλά για την προστασία από τους πολίτες όταν σύντομα θα διαδηλώνουν. Το νομοσχέδιο δεν γίνεται για τους 50 διαδηλωτές, αλλά για τους 50.000 διαδηλωτές. Γιατί αυτοί σας φοβίζουν, οι χιλιάδες των ανθρώπων που δικαίως διαμαρτύρονται. Αυτούς προσπαθείτε σήμερα να εκφοβίσετε» τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Μάλιστα, έκανε και τη σύγκριση με την περίοδο του 2012 που είχε κατατεθεί η πρόταση Καμίνη, θυμίζοντας τι γινόταν τότε:

* Φεβρουάριο του 2012 υπεγράφη το δεύτερο Μνημόνιο.

* Μάρτιο του 2012 ολοκληρώθηκε το PSI, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την πρωτοφανή λιτότητα.

* Στις 2 Απριλίου του 2012 παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Μία εβδομάδα μετά, η κυβέρνηση Παπαδήμου προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως επί των ημερών της δεν έγιναν προληπτικές προσαγωγές, αλλά «προσαγωγές έγιναν σε άτομα που αποδεδειγμένα υποκινούσαν πράξεις βίας στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η γραμματέας της Κ.Ο. τιου ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις και εκτίμησε πως ο λόγος που φέρνει το νομοσχέδιο ο Μ. Χρυσοχοΐδης αφορά την «επικοινωνιακή διαχείριση που κάνετε και το αποφασιστικό αφήγημα που θέλετε να χτίσετε για τον Κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενη σε επιμέρους ρυθμίσεις, επέκρινε την κυβέρνηση ότι στο άρθρο 21 καταργεί τη διαδικασία ορισμού διοικητή Εσωτερικών Υποθέσεων, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και τις διαδικασίες ορισμού υποδιοικητών και μεταθέσεων. Προειδοποίησε δε ότι με τις ευθύνες που δίνει στον οργανωτή «απαλλάσσετε το Δημόσιο από κάθε ευθύνη και όποιος ζημιώνεται θα πρέπει να κυνηγάει τον εκάστοτε 'οργανωτή', έχει - δεν έχει περιουσία».

Χρ. Γιαννούλης: Σκιαμαχία δήθεν για 50 διαδηλωτές

«Σκιαμαχούμε τόσες μέρες για ένα νομοσχέδιο για το οποίο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται. Συμφωνούν ότι επαρκεί το νομικό πλαίσιο που υπάρχει για να αντιμετωπίσει το μείζον, αυτό στο οποίο έχει αναχθεί ο αριθμός των 50 διαδηλωτών», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης και αναρωτήθηκε «γιατί πρόσφατα, στην πιο καλά, ίσως, φρουρούμενη οδό της Αθήνας, την οδό Ερμού, ανενόχλητοι, 50 νεαροί τα έκαναν λαμπόγυαλο! Τι ήταν αυτό που θα αλλάξει εάν ισχύσει το παρόν νομοθέτημα, από την αδυναμία αποτρεπτικής διαδικασίας για τους συγκεκριμένους 50;».

«Αντί να καταναλώνετε τις δυνάμεις της αστυνομίας, δώστε τις δυνάμεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε: «Εσείς που είστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, τι θα πείτε στον δύσμοιρο επιχειρηματία στην Άσσυρο που σε 45 ημέρες τον έκλεψαν εννέα φορές τον Φεβρουάριο του 2020;».

Χ. Καστανίδης: Κάντε τους προέδρους των ΠΑΕ υπεύθυνους για τη βία

Για τον κίνδυνο αντισυνταγματικότητας προειδοποίησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί ακόμη και για τις συγκεντρώσεις των κομμάτων να υπάρχει οργανωτής που θα αναλαμβάνει τις αστικές και ποινικές ευθύνες. Υπενθύμισε δε πως το Προεδρικό Διάταγμα Δένδια εξαιρούσε τις συγκεντρώσεις των κομμάτων από το εύρος των αρμοδιοτήτων του.

Ο Χ. Καστανίδης πρότεινε, σε περίπτωση διαφωνίας αστυνομίας και οργανωτή, να αποφασίζει ο Συνήγορος του Πολίτη αν υφίσταται κίνδυνος διασάλευσης της δημόσιας τάξης. Αναφερόμενος δε στις ευθύνες του οργανωτή, ο Χ. Καστανίδης πρότεινε ειρωνικά στον Μ. Χρυσοχοΐδη να εφαρμόσει και για τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ τη ρύθμιση που ορίζει ότι ο οργανωτής είναι υπεύθυνος για τις πράξεις των συγκεντρωμένων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL