Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η Μέρκελ και τα χατίρια στον Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Μέρκελ και τα χατίρια στον Ερντογάν

Μίλησε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, μετά από έξι μήνες, και οι μισοί αναλυτές βγήκαν να αποκαλύψουν ότι ήταν η καγκελάριος Μέρκελ αυτή που πίεσε, συμβούλευσε ή μεσολάβησε -ανάλογα με το... χρώμα του δημοσιολογούντος- για την επαφή. Οι προσδοκίες -ή οι φόβοι- για την εμπλοκή της Γερμανίας στην ελληνοτουρκική κρίση, ειδικά τώρα που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., είναι μεγάλες. Σε βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση να δίνει την εντύπωση ότι έχει εκχωρήσει την επίλυση των διαφορών με την προβληματική γείτονα στην ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη. Παράλληλα, περισσεύουν στη δημόσια συζήτηση οι διασταλτικές ερμηνείες κάθε γερμανικής κίνησης:

“Παγώνει” η Volkswagen το χτίσιμο του νέου εργοστασίου της στην Τουρκία; Άρα η Μέρκελ τρίζει τα δόντια στον Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα, η πανδημία και το παγκόσμιο lockdown έχουν γονατίσει την αυτοκινητοβιομηχανία - και οι επενδύσεις της αναβάλλονται.

Αρνείται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών να άρει την ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας; Άρα την τιμωρεί για τις προκλητικές της κινήσεις σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, οι Γερμανοί θεωρούν προβληματικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό στην Τουρκία, ενώ η “λευκή λίστα” με τις χώρες στις οποίες άνοιξε τα σύνορά της η Ε.Ε. είναι κοινοτική και όχι εθνική. Και είναι πολύ πιο πιθανό το Βερολίνο να... επηρεάζεται από το -θυμωμένο με την Άγκυρα- Παρίσι, τώρα που Μέρκελ και Μακρόν ανέλαβαν από κοινού τη σωτηρία της Ε.Ε., παρά να τρίζει τα δόντια στην Τουρκία για χάρη της Ελλάδας.

Πριν εναποθέσει λοιπόν κανείς όλες τις ελπίδες του για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στη Γερμανία, καλό θα είναι να ρίξει μια έστω πρόχειρη ματιά στις τουρκογερμανικές σχέσεις: Δεν είναι μόνο το ότι το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων το 2019 πήγε στην Τουρκία ούτε ότι υπάρχουν σχεδόν δύο εκατομμύρια Τούρκοι με γερμανικό διαβατήριο. Σημαντικό για τη γερμανική ηγεσία είναι να μην επαναληφθεί το φθινόπωρο του 2015, άρα να παραμείνουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στη Τουρκία - και γι’ αυτό είναι διατεθειμένη να δώσει ανταλλάγματα.

Ταυτόχρονα, και με δεδομένο ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτικοί τουρκικής καταγωγής σε όλα τα κόμματα, υπάρχει τεράστια πίεση στη Μέρκελ να θέτει στον Ερντογάν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Για το ότι οι μισοί βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP είναι στη φυλακή ή για το ότι ο Οσμάν Κάβαλα, ο Αχμέτ Αλτάν και δεκάδες λιγότερο διάσημοι δημοσιογράφοι σαπίζουν χωρίς δίκη στη φυλακή. Οπότε, δύσκολα η Μέρκελ θα κάνει όλα τα χατίρια του Ερντογάν - δεν το θέλει κιόλας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL