Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Στάλθηκε στην Προκαταρκτική Επιτροπή - Αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ * Ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Στ. Παπασταύρου για απόπειρα απάτης και κατά του Σάμπυ Μιωνή για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης / Στη Βουλή η δικογραφία για Παπασταύρου - Μιωνή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάλθηκε στην Προκαταρκτική Επιτροπή - Αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ * Ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης ζητούσε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Στ. Παπασταύρου για απόπειρα απάτης και κατά του Σάμπυ Μιωνή για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης / Στη Βουλή η δικογραφία για Παπασταύρου - Μιωνή

Σε δικαστική εκκρεμότητα φαίνεται ότι παραμένει ο Σταύρος Παπασταύρου όσον αφορά την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ! Αυτό προκύπτει από το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη που δημοσιεύει η «Αυγή» και έχει σταλεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο εισαγγελέας φέρεται να ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Στ. Παπασταύρου για απόπειρα απάτης! Επίσης ο εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης ζητάει την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά του Σάμπυ Μιωνή για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης!

Στ. Παπασταύρου: Έχω δικαιωθεί

Υπενθυμίζεται ότι ο Στ. Παπασταύρου σε δήλωσή του επικαλείται τη δικαίωσή του από τον φορολογικό έλεγχο για να πείσει ότι δεν είχε συμμετοχή στη λίστα Λαγκάρντ.

«Δικαιώθηκα επανειλημμένα επί της ουσίας από τα ελληνικά φορολογικά δικαστήρια για τη λίστα Λαγκάρντ, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη την πολιτική εντιμότητα να αναγνωρίσει. Με απόφαση των δικαστηρίων επιστράφηκε το πρόστιμο των 3 εκατομμυρίων για το οποίο πανηγύριζαν» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση στις 29 Ιουνίου.

Επιπλέον επεσήμανε ότι «το πρώτο φορολογικό πόρισμα που ήταν αθωωτικό και εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Ιουλίου του 2015, στη συνέχεια μου καταλόγισε φορολογικό πρόστιμο που τελικά ακυρώθηκε από τα φορολογικά δικαστήρια και μου επιστράφηκε».

Απόπειρα απάτης και συνέργεια σε απόπειρα απάτης

Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει η «Αυγή», ο Στ. Παπασταύρου δεν έχει ξεμπλέξει με τη Δικαιοσύνη όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη (που έχει ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2017) φέρεται να ζητά τη δίωξη των Στ. Παπασταύρου και Σ. Μιωνή διαπιστώνοντας ότι:

«Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου του Νικολάου και του Σάμπυ Μιωνή του Χαΐμ - Βίκτορος, στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000, αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος), υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου».

Υπογραμμίζεται ότι ο εισαγγελέας Καλούδης ξεκαθαρίζει πως η δίωξη πρέπει να ασκηθεί παρότι ο Στ. Παπασταύρου έχει δικαιωθεί ως προς το φορολογικό κομμάτι του ελέγχου από τη Δικαιοσύνη, καθώς η απόπειρα απάτης συρρέει με τη φοροδιαφυγή.

«Η πράξη της απόπειρας απάτης συρρέει πραγματικά αληθινά με την πράξη της φοροδιαφυγής για την οποία έχει τεθεί η υπόθεση στο αρχείο κατ' άρθρ. 43 ΚΠΔ λόγω πληρωμής από τον Σταύρο Παπασταύρου του Νικολάου του επίδικου φόρου, διότι, σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται παραπάνω στη μείζονα σκέψη, η ενέργεια αυτή του κατηγορουμένου δεν στόχευε μόνο τη φοροδιαφυγή του ιδίου, αλλά και των μελών της οικογενείας του Νικόλαο και Φανή» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες.

Πλήρωσε φόρο 460.000 ευρώ

Ακόμη ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης επισημαίνει ότι δεν ισχύει ούτε η διάταξη για ικανοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου επειδή ο Στ. Παπασταύρου πλήρωσε τον φόρο των 460.292,29 ευρώ που του αναλογούσε, καθώς:

* Αυτό έγινε με επιφύλαξη της προσφυγής του ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Δικαστηρίων ώστε να διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό που κατέβαλε (και άρα να υπάρξει ζημία του Δημοσίου).

* "Η ενέργεια αυτή του κατηγορουμένου αποσκοπούσε και στην αποφυγή καταλογισμού φόρου (τουλάχιστον 150.000 ευρώ) σε βάρος του πατέρα του Νικολάου Παπασταύρου, ο οποίος εν συνεχεία αποβίωσε".

Το έγγραφο συνετάγη εκ των υστέρων

Σύμφωνα με το πόρισμα, στον Στ. Παπασταύρου ανήκε ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα ΗSΒC που βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ και είχε 5.386.374,49 δολάρια. Ο εισαγγελέας φέρεται να επισημαίνει ότι έγιναν δύο ενέργειες:

1. Ο Στ. Παπασταύρου έσπευσε να κλείσει τον λογαριασμό στην HSBC στις 12.8.2005 «με ταυτόχρονο άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού με τη σύσταση της εταιρείας STABRI LTD, τοποθετώντας ως συνδικαιούχους αυτού τον πατέρα και τη μητέρα του Νίκο και Φανή».

2. Παρουσιάστηκε από τον Σ. Μιωνή ένα κυπριακό έγγραφο «Deed of Declaration» με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2005, στο οποίο ο Σ. Μιωνής ισχυριζόταν πως ο λογαριασμός είναι δικός του. Όμως, σύμφωνα με το πόρισμα, το έγγραφο «συντάχθηκε εκ των υστέρων και προσκομίσθηκε από τους Σταύρο Παπασταύρου και Σάμπυ Μιωνή στο ΚΕΦΟΜΕΠ προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο πρώτος και η οικογένειά του δεν ήταν αληθινοί δικαιούχοι του ποσού αυτού, αλλά ο δεύτερος, ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι δεν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας αλλά Ισραήλ και ως εκ τούτου δεν υπέχει υποχρέωση για δήλωση του ποσού αυτού στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL