Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο Ευρωδικαστήριο για τα υποχρεωτικά voucher των αεροπορικών

Δικαίωση της "Αυγής", "αφωνία" Καραμανλή - "Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια" αναφέρει στην απόφασή της η Κομισιόν

Τρύπα να κρυφτεί ψάχνει μάλλον ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, καθώς δεν εξηγείται η πλήρης αφωνία του μπρος στο χαστούκι της Κομισιόν να ξεκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει για την Ελλάδα και να ανοίξει τον δρόμο για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της θεσμοθέτησης των υποχρεωτικών voucher αντί επιστροφής χρημάτων στους επιβάτες για τις ακυρωμένες πτήσεις.

Η "Α" είχε προειδοποιήσει…

Η εφημερίδα μας είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το σκανδαλώδες δώρο μετά τη θεσμοθέτηση, με την περίφημη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Απριλίου, του υποχρεωτικού κουπονιού - voucher διάρκειας 18 μηνών αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων, που εξακολουθούν να δικαιούνται οι επιβάτες στην Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) 261/2004, αλλά και τις Οδηγίες που εξέδωσε η Κομισιόν για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών εν μέσω Covid-19.

Εντούτοις ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το ενωσιακό δίκαιο, όπως και τη δήλωση χαστούκι της Ευρωπαίας επιτρόπου Μεταφορών Α. Βαλεάν αποκλειστικά στην «Αυγή» της Κυριακής της 26ης Απριλίου, προκειμένου να δανείσουν (και μάλιστα άτοκα) από τις τσέπες των επιβατών τις αεροπορικές εταιρείες, και κυρίως την Aegean, που διαθέτει συντριπτικά το μεγαλύτερο ποσοστό των ακυρωμένων πτήσεων μεταξύ των ελληνικών εταιρειών.

Δεν άκουγαν, τώρα τρέχουν

Η αλαζονεία δε των επιτελών της κυβέρνησης ήταν τέτοια ώστε, παρά τα συναπτά δημοσιεύματα της “Αυγής” για τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επέλεξε να συνεχίσει την καταφανή παράβαση του ενωσιακού δικαίου.

Μέχρι που τους χτύπησε την πόρτα η Κομισιόν για να πληρωθεί... ο λογαριασμός ανακοινώνοντας την Πέμπτη πως  η Επιτροπή «κίνησε διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα και την Ιταλία, επειδή παραβιάζουν τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν λάβει μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 261/2004] και πλωτών μεταφορών [κανονισμός (Ε.Ε.) αριθ. 1177/2010]».

"Οι επιβάτες έχουν δικαίωμα επιλογής"

Η απόφαση της Κομισιόν επεξηγεί και τον λόγο για τον οποίον πρώτες επελέγησαν οι δύο χώρες για να εκκινήσει η διαδικασία παραπομπής, καθώς «Ελλάδα και Ιταλία έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στους μεταφορείς να προσφέρουν κουπόνια ως τη μόνη μορφή αποζημίωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Εάν προσφερθούν στους επιβάτες κουπόνια ως εναλλακτική, απαιτείται η συμφωνία τους μ' αυτή τη λύση» υπογραμμίζει για πολλοστή φορά η Κομισιόν.

Η Ελλάδα (όπως και η Ιταλία) έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Και χθες πάντως άλαλος παρέμενε για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, ενώ τίθεται ζήτημα και για τις αεροπορικές που παρακρατούν παράνομα, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα χρήματα των επιβατών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

#erhetai_pizzaridis

Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στον Πισσαρίδη και την ομάδα του το τεχνοκρατικό «ξέπλυμα» των επιδιώξεων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις