Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
O Μ. Χρυσοχοΐδης προσφέρει αλλαγές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αρκεί να ψηφίσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Μ. Χρυσοχοΐδης προσφέρει αλλαγές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αρκεί να ψηφίσει

Ύστατη προσπάθεια να διαρρήξει το αντικυβερνητικό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων κατέβαλε και χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχοντας εντοπίσει ως «αδύναμο κρίκο» το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανέλαβε τον ρόλο του αυτόκλητου υπερασπιστή για πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακόμα και αν ουδείς είχε πει κάτι εναντίον τους στις δύο χθεσινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής!

Στην προσπάθειά του να «απομακρύνει» το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «υπερασπίστηκε» τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακό, τους ΑμεΑ (που έχουν πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδακαστάνη), ενώ επικαλέστηκε και επιστολή σε εφημερίδα του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έχει συντάξει πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις μαζί με τον εισηγητή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργο Καμίνη την περίοδο που ήταν δήμαρχος Αθηναίων...

Επιπλέον ο Μ. Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε προσωπικά στον Γ. Καμίνη και του είπε: «Αν το θέλετε, εγώ είμαι εδώ και είμαι στη διάθεσή σας για να δούμε τις προτάσεις σας, που θα οδηγήσουν όμως στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Έτσι;». «Όλοι όσοι σήμερα αρνούνται να ψηφίσουν τον νόμο και τον χαρακτηρίζουν με τρόπο φθηνό και ανεύθυνο τι προτείνουν; Μόνο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. άκουσα άποψη. Τι προτείνουν οι υπόλοιποι; Να παραμείνει η κατάσταση ως έχει;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

"Ήπιοι οι τόνοι μας, οξύτατη η κριτική μας"

Πάντως, παρά την «περικύκλωση» Χρυσοχοΐδη, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένει να καταψηφίζει. Είναι ενδεικτική η στάση του Βασίλη Κεγκέρογλου, που είπε χθες ότι χρειάζεται «ριζική αναμόρφωση στα 5 - 6 βασικά σημεία που το καθορίζουν και ως αρχή» (ο οργανωτής, η αντισυνταγματική άδεια για συνάθροιση, η διάλυση συγκέντρωσης χωρίς δικαστικούς λειτουργούς και Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.) και πρότεινε ως βάση την πρόταση Καμίνη.

«Οι τόνοι μας είναι χαμηλοί, αλλά η κριτική μας οξύτατη, διότι το πνεύμα και η κατεύθυνση του νομοσχεδίου δεν είναι αυτή που χρειάζεται για να ρυθμιστεί θεσμικά το ζήτημα» ανέφερε θυμίζοντας ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης είναι επτά χρόνια υπουργός Δημοσίας Τάξεως και δεν έλυσε το θέμα των συγκεντρώσεων.

Προβοκάτσια κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ορισμένοι πάσχουν από γρήγορη αμνησία και επιθυμούν να μεταφέρουν εδώ τις ιδέες τους και να τις κάνουν πραγματικότητα». «Έλεος. Αναλογιστείτε τι εκφράζετε εδώ μέσα, τι λέγατε τόσα χρόνια και ποιες είναι οι πρακτικές σας» είπε προβοκάροντας τη συζήτηση. «Αφήστε τις διαδηλώσεις και κοιτάξτε να λύσετε το θέμα με τον επιχειρηματία στην  Άσσηρο, που σε 45 μέρες τον έκλεψαν εννέα φορές» απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Γ. Ραγκούσης: Αντιστρέφετε τη λογική του συντάγματος

Σε ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο κάλεσε τον υπουργό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας: «Αφού είστε τόσο περήφανος γι’ αυτό το νομοσχέδιο, δεχτείτε να διεξαχθεί με τους δικούς σας όρους και με τους δημοσιογράφους που εσείς θα επιλέξετε μια δημόσια συζήτηση -επιπλέον των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων- σε οποιοδήποτε κανάλι και να δει ο ελληνικός λαός ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτό το νομοσχέδιο».

«Τολμάτε;» ρώτησε και κάλεσε τον Μ. Χρυσοχοΐδη να αποδείξει ότι δεν έγινε απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα του νομοθετικού διατάγματος της χούντας μέσα στο νομοσχέδιο.

Όμως η συζήτηση ανέδειξε τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Ο υπουργός επέμεινε στον επεμβατικό και πρωταγωνιστικό ρόλο της αστυνομίας για την έγκριση των συγκεντρώσεων, παρότι όλα τα κόμματα επέμειναν ότι πρόκειται για αντισυνταγματική διάταξη. «Δεν υπάρχει άλλο σώμα, άλλη υπηρεσία. Μπορεί να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον εισαγγελέα ή τον πρόεδρο των πρωτοδικών, όπως λέει ο Γ. Καμίνης. Αλλά η αστυνομία θα είναι» επέμεινε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Αντιστρέφετε τη λογική του συντάγματος» του απάντησε ο Γ. Ραγκούσης διαβάζοντας το άρθρο 11 του συντάγματος, που λέει ότι οι  Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, ότι μόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία και ότι οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια σε ορισμένη περιοχή.

«Για να καταλάβετε πόσο ακραία αντισυνταγματικό είναι αυτό το οποίο έχετε εισηγηθεί εσείς, δεν λέτε ότι η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει αν κρίνει ότι διαταράσσεται η κοινωνικοοικονομική ζωή ούτε αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια. Εσείς λέτε ότι η αστυνομία απαγορεύει αν δεν οριστεί οργανωτής και δεν γνωστοποιηθεί στην αστυνομία η συγκέντρωση» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ριζοσπαστικοποίηση ίσον βίαιος εξτρεμισμός!

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επεχείρησε να απαντήσει και στην κριτική για τη διάταξη εναντίον της «ριζοσπαστικοποίησης» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. «Επιβάλλεται να αποσύρετε τη φράση περί ‘ριζοσπαστικοποίησης’. Αυτό σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς θα ποινικοποιήσετε τη ριζοσπαστικοποίηση;» υπογράμμισε ο Γ. Ραγκούσης.

Οξύτατη ήταν και η κριτική της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη: «Αυτός ο λαός έχει πίσω του ιστορίες, που δεν του επιτρέπουν να κοιμάται. Έχει ένα Κομουνιστικό Κόμμα, 100 χρόνια τώρα, που δεν κοιμήθηκε, δεν πουλήθηκε, δεν συνέπραξε και είμαστε μέσα σε μια Ευρώπη όπου το σφυροδρέπανο ή η λέξη ‘ριζοσπάστης’ σε παραπάνω από δέκα χώρες απαγορεύεται. Έχει απαγορευτεί σε νεολαίες, σε κόμματα, σε ταξίδι».

«Όντως η Ε.Ε. χρησιμοποιεί τον όρο ριζοσπαστικοποίηση, όμως δεν έχει σχέση με αυτό. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία» ισχυρίσθηκε ο υπουργός και έδειξε την ιδεολογική του αντίληψη λέγοντας:

«Εδώ δεν βιώσαμε τέτοια τραγικά γεγονότα; Ξεχνάμε τι έγινε κατά τη διάρκεια της κρίσης με δολοφονίες από πλευράς ακροδεξιών, τους μαχαιροβγάλτες με τη βία που ασκήθηκε αυτά τα χρόνια; Ή από την άλλη πλευρά ο θάνατος δύο παιδιών που ανήκαν στη Χρυσή Αυγή;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL