Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Με πυξίδα το "βλέποντας και κάνοντας"...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πυξίδα το "βλέποντας και κάνοντας"...

Με πυξίδα τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” κινείται η κυβέρνηση στο μέτωπο του τουρισμού και της οικονομίας, στο φόντο του ανοίγματος των αεροδρομίων και των λιμανιών στις διεθνείς αφίξεις. “Nα αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα απόλυτα την (σ.σ.: υγειονομική) κρίση” κάλεσε ο πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου-, μετά τις ακυρώσεις κρατήσεων και τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η προβληματική “φόρμα εντοπισμού των επιβατών”.

Τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική περίοδο χαμήλωσε περαιτέρω ο Στέλιος Πέτσας, καθώς “σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών θα πρέπει να συγκρίνουμε με το μηδέν και όχι με τα πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών που είχαμε πέρυσι”. Υπό αυτό το πρίσμα, το μήνυμα ότι “εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας ο τουρισμός της χώρας μπαίνει στο 'απόσπασμα'” εξέπεμψε η η Κατερίνα Νοτοπούλου υπενθυμίζοντας ότι “προειδοποιήσαμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε”...

“Ο ιός είναι μαζί μας”...

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς ανοίγουμε, να εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά υπεύθυνοι στην τήρηση των πρωτοκόλλων. Στις μάσκες εκεί που χρειάζεται, κυρίως στο προσωπικό στην εστίαση και στον ξενοδοχειακό κλάδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας αδυνατούν να εφαρμόσουν τα απαιτητικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Επεσήμανε δε, ενόψει της κατακόρυφης πτώσης των τουριστικών εσόδων, ότι “ο ιός είναι μαζί μας, κυκλοφορεί, και θα πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή τη νέα κανονικότητα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα”.

Την προχειρότητα του ελληνικού σχεδιασμού στο σκέλος του τουριστικού προϊόντος “καθρεφτίζει” και το... εμψυχωτικό μήνυμα του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη προς τους τουρίστες, καθώς ανέφερε: “Θα είμαστε δίπλα σας κάθε μέρα που περνάει, θα λύνουμε ζητήματα εάν προκύψουν. Δεν θα αφήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στην τύχη του». Ο υπουργός Τουρισμού, προβαίνοντας σε ενέσεις τεχνητής αισιοδοξίας, συμπλήρωσε από την Κέρκυρα ότι «ο ελληνικός τουρισμός θα αποδείξει πως είναι εδώ, σε πείσμα όσων θέλουν την απαισιοδοξία και τη μιζέρια να κερδίζει»... Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο “επιτελικό” μπάχαλο που προκάλεσαν οι τελευταίοι αιφνιδιαστικοί χειρισμοί του.

Κ. Νοτοπούλου: “Το αλαλούμ οδήγησε σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων”

“Το υπουργείο Τουρισμού έβαλε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ως υποχρεωτική τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας για τους επισκέπτες από το εξωτερικό και ο ελληνικός τουρισμός 'λούζεται' τις αντιδράσεις” τόνισε, σε αυτό το φόντο, η Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως εξήγησε, “ο νέος κυβερνητικός αιφνιδιασμός και το αλαλούμ οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων, στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής τουριστικής περιόδου, δυσφημίζοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς”.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στα... συντρίμμια των κυβερνητικών χειρισμών, ανέφερε ότι “οι ακυρώσεις -κυριολεκτικά στο παραπέντε- από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες. Οι Σουηδοί ενημερώνονται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα 'μέχρι νεωτέρας'.

Στη Γερμανία το λένε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο: 'Ήταν ανάγκη να μας ειδοποιήσετε τελευταία στιγμή, όταν γνωρίζετε τόσο καιρό ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος την 1η Ιουλίου;'. Στη Γερμανία ο Τύπος προτρέπει: 'Μείνετε εντός χώρας'. Γιατί στην Ελλάδα τα έκαναν μπάχαλο». Καταλήγει δε, σε καυστικούς τόνους, ότι, «αντί σήμερα να ελπίζουμε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, προβληματιζόμαστε ακόμη περισσότερο».

Τους φταίει η... γραφειοκρατία (που είχαν καταργήσει) - Με το βλέμμα στον ΣΕΒ κινείται η κυβέρνηση...

“Βελτιωτικές” παρεμβάσεις Μητσοτάκη στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, "φωτογραφίζοντας" τον μηχανισμό ευέλικτης απασχόλησης “Συν-Εργασία", ισχυρίστηκε ότι “διαχειριζόμαστε τις οικονομικές συνέπειες, δίνοντας πρώτοι τη μεγαλύτερη έμφαση στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και στη στήριξη του εισοδήματος των εργαζόμενων”. Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας, αποτυπώνοντας τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό που προκάλεσε η πλήρης αποτυχία του προγράμματος (έχουν ενταχθεί μόλις 3.500 επιχειρήσεις), σημείωσε (Mega) ότι πρέπει “να μειώσουμε τη γραφειοκρατία του ώστε να μπουν περισσότεροι επιχειρηματίες και να δηλώσουν περισσότερους εργαζόμενους στο πρόγραμμα”.

Η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του Μαξίμου, σχεδιάζει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΣΕΒ ώστε ο υπολογισμός του χρόνου εργασίας στο πρόγραμμα να υπολογίζεται σε μηνιαία και όχι σε εβδομαδιαία βάση -όπως ισχύει σήμερα-, αυξάνοντας απεριόριστα την ευελιξία στα ωράρια. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόταξε την ανάγκη “να κάνουμε πιο ελκυστικό το “Συν-Εργασία” είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο σε επίπεδο επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος... Όπως εκτιμούν ωστόσο παράγοντες της αγοράς, όσο υπάρχει ως δυνατότητα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία (νόμος Λοβέρδου), το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" δεν θα σημειώσει “υψηλές πτήσεις”...

Και η γνωστή... κασέτα

Την... κασέτα της σκανδαλολογίας “έπαιξε” εκ νέου χθες ο Στ. Πέτσας με ντεκόρ τον χαμηλό κυβερνητικό πήχη σε σχέσεις με την προσέλευση των τουριστών. “Έχουμε κάτι πρωτοφανές, τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση: Έναν υπουργό Επικρατείας και έναν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης να αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός παρακράτους, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του κ. Παππά με τον κ. Μιωνή, τις οποίες δεν διέψευσε”, σημείωσε χαρακτηριστικά κι ενώ τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης αναφορικά με το παρανόμως κτηθέν ηχητικό υλικό αναδείχτηκαν σε “μπούμερανγκ” για τους κυβερνητικούς τακτικισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας σταθερά να θέσει στο “κάδρο” τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε εκ νέου τον “κ. Τσίπρα να απαντήσει αν το γνώριζε όλο αυτό ή όχι. Αυτό δεν είναι κάτι ήσσονος σημασίας. Είναι βασικό ζήτημα της Δημοκρατίας μας. Να βγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε πρωθυπουργός να τοποθετηθεί δημόσια”...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL