Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
«Μαζί»... στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μαζί»... στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης

Την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλαμβάνει από σήμερα η Γερμανία, εν μέσω της σφοδρής κρίσης του κορωνοϊού και με σύνθημα «Μαζί. Να κάνουμε την Ευρώπη και πάλι ισχυρή».

Οι προσδοκίες από τη γερμανική προεδρία είναι εξαιρετικά υψηλές, ενώ το πρώτο και πιο επείγον έργο από το οποίο θα κριθεί είναι η επίτευξη συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου για το ταμείο ανάκαμψης και τον προσεχή επταετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία, χωρίς καθυστερήσεις. Η πρώτη διά ζώσης συνάντηση μετά το lockdown μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ τη Δευτέρα, στη Γερμανία, ανέδειξε την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία του «γαλλογερμανικού μπλοκ» ως προς τη δυνατότητα συμφωνίας, ωστόσο οι δυσκολίες δεν κρύφτηκαν.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για την ίδια είναι πολύ σημαντικό «να βγούμε από τη διαπραγμάτευση με ένα ισχυρό εργαλείο». «Θα υπάρξουν προφανώς αλλαγές οι οποίες πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα πρέπει στο τέλος να παραμείνει ένα ταμείο το οποίο θα βοηθά πραγματικά τις χώρες που χτυπήθηκαν πιο σοβαρά από την κρίση» διευκρίνισε η καγκελάριος, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι αυτό το ταμείο θα είναι προς το συμφέρον και των χωρών οι οποίες εκφράζουν αντιρρήσεις, αλλά αποτελεί και θέμα αλληλεγγύης.

Ο στόχος των δύο ηγετών είναι να καταφέρουν να «πείσουν» τους λεγόμενους «τέσσερις σφιχτοχέρηδες» (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) να συναινέσουν στα βασικά στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα συνδέεται με τον πολυετή προϋπολογισμό και θα παρέχει κατά βάση χρηματοδοτήσεις, και όχι δάνεια, στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες τους.

Ήδη μετά την προχθεσινή συνάντηση με το Μακρόν, η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να προσφέρει «κλάδο ελιάς» στους «4», σημειώνοντας ότι οι χώρες που θα ευνοηθούν από το εν λόγω ταμείο θα πρέπει να δείξουν τη βούληση να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους.

«Αυτό που είναι σημαντικό για πολλούς, οι οποίοι είναι ακόμη επιφυλακτικοί, είναι η επιθυμία να βγούμε όλοι από αυτή την κρίση ισχυρότεροι» ανέφερε η Ά. Μέρκελ και πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η δουλειά μόνο με ένα οικονομικό σχέδιο και ένα ταμείο ανάκαμψης, αλλά όλοι πρέπει να κοιτάξουν πώς θα γίνουν πιο ανθεκτικοί για το μέλλον».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εάν κάποιες χώρες βγουν από την κρίση πιο αδύναμες από άλλες, αυτό θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη «συνοχή και τη σύγκλιση» της Ε.Ε., καθώς και τη «λειτουργία της κοινής αγοράς».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL