Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Οριστικά ένοχος ο Αμβρόσιος για το ομοφοβικό κήρυγμά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οριστικά ένοχος ο Αμβρόσιος για το ομοφοβικό κήρυγμά του

Με μια ιστορική του απόφαση, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου για την καταδίκη και ποινή φυλάκισης 7 μηνών που του είχε επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό, με τον αντιρατσιστικό νόμο, για το ομοφοβικό παραλήρημά του στην ιστοσελίδα της μητρόπολής τους. Ο Αμβρόσιος, κατά κόσμον Θανάσης Λένης, είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «μη ανθρώπους», «αποβράσματα», «άτομα με διανοητική διαταραχή (...) τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία», ενώ παρακινούσε το ποίμνιό του να τους τρομοκρατήσει, γράφοντας: «Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεστε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους!».

Παρ' όλα αυτά, ο Αμβρόσιος είχε απαλλαγεί σε πρώτο βαθμό, με το δικαστήριο να κάνει δεκτό τον ισχυρισμό του ότι δεν αναφέρεται ονομαστικά σε κανέναν και ότι επιτίθεται στους πολιτικούς. Ο ισχυρισμός αυτός κατέπεσε σε δεύτερο βαθμό, κατά τον οποίον ο Αμβρόσιος, διαβλέποντας την απροθυμία της έδρας να πειστεί από τις εξηγήσεις του, υποστήριξε ότι αναφερόταν στους «ομοφυλόφιλους πολιτικούς», χωρίς να αποτρέψει την καταδίκη του. Την ίδια τύχη είχε και η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο πρώην μητροπολίτης στρέφεται ευθέως εναντίον μιας κοινωνικής ομάδας και παρακινεί σε βία εναντίον τους.

Η πρώτη δικαίωση

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που Ανώτατο Δικαστήριο παίρνει μια τέτοια απόφαση, δικαιώνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, που ανέλαβε την υπόθεση μετά από μήνυση εννέα ακτιβιστών της ΛΟΑΤΚΙ, Κλειώ Παπαπαντολέων, αναφερόμενη στην απόφαση του Αρείου Πάγου, δήλωσε: «Είναι μια ιστορική απόφαση για την Ελλάδα και απολύτως εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο τίθεται όριο στον εμπρηστικό, ρατσιστικό λόγο, όριο στον λόγο που υποκινεί το μίσος και τη βία. Η απόφαση αυτή συνιστά δικλείδα ασφαλείας και ασπίδα προστασίας για την ισότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Θεωρώ την απόφαση τομή για την προστασία των δικαιωμάτων στη χώρα μας».

Την απόφαση του Αρείου Πάγου χαιρέτισαν αρκετές αντιρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και μεγάλος αριθμός διανοούμενων και δημοσιογράφων που είχε εξ αρχής ασχοληθεί με αυτή την ιστορία και είχε ενθαρρύνει την εισαγγελέα της δίκης σε πρώτο βαθμό να ασκήσει έφεση εναντίον της αθωωτικής απόφασης. Από την πλευρά του πρώην ταγματάρχη της Χωροφυλακής (επί Χούντας) και πρώην μητροπολίτη Καλαβρύτων δεν είχε γίνει μέχρι αργά το απόγευμα κάποιο σχόλιο, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, ο παλαίμαχος ιερέας ασχολείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με το ζήτημα του κορωνοϊού, για τον οποίον έγραψε πριν τρεις ημέρες ότι «είναι ένα κατασκεύασμα των δαιμονικών δυνάμεων, οι οποίες μέσω αυτού θέλουν να επιβάλουν το σφράγισμα του Αντίχριστου, εμφυτεύοντας το τσιπάκι με τον αριθμό 666 στο εμβόλιό του».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL