Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Αναζητείται (;) γραμμή για τη σύνοδο κορυφής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Αναζητείται (;) γραμμή για τη σύνοδο κορυφής

Το αν το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν την περασμένη Παρασκευή, το πρώτο ύστερα από πολλούς μήνες, θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μένει να φανεί.  Άλλωστε το τι είπαν μεταξύ τους ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος το ξέρουν μόνο αυτοί και οι στενοί συνεργάτες τους -και υποθέτουμε οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει το θέμα χαμηλά, καθώς η μισή Ν.Δ. βλέπει ακόμη και τις αυτονόητες απόπειρες να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και  Άγκυρας περίπου ως εθνική μειοδοσία, όπως ξεκαθάρισε με την... εμβληματική συνέντευξή του στα “Νέα” του Σαββάτου ο “μακεδονομάχος” και “τουρκομάχος” Αντώνης Σαμαράς. Θυμίζουμε ότι με την πρώτη ιδιότητά του κατάφερε να ταλαιπωρήσει τη χώρα ένα τέταρτο του αιώνα.

Από την άλλη πλευρά δεν αρκεί να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Πρέπει να υπάρχει και περιεχόμενο. Μια στρατηγική έναντι της Τουρκίας, η οποία για την ώρα δεν είναι ορατή. Για παράδειγμα επιβεβαιώθηκε χθες, διά του αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν, ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα βρεθεί στην ατζέντα του επόμενου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα ακολουθήσει.

Με ποια ατζέντα πάει η Αθήνα σ’ αυτά τα συμβούλια; Απαιτώντας ακόμη μια λεκτική καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας;  Ή διεκδικώντας έναν πιο ενεργό ρόλο στον ευρωτουρκικό διάλογο;  Ή βάζοντας στο τραπέζι την απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων για κάθε υφιστάμενη και μελλοντική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Αυτά τα δύο ζητάει μεταξύ άλλων η αξιωματική αντιπολίτευση από τους Δένδια και Μητσοτάκη, ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Κάτι που θα είναι απαραίτητο για την επίτευξη στοιχειώδους συναίνεσης για τις όποιες κινήσεις της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά, τώρα που οι πιέσεις -ή έστω διαμεσολαβήσεις- των Ευρωπαίων για διάλογο έχουν ενταθεί.

Στην Τυνησία ο Δένδιας...

Στο μεταξύ, τώρα που τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία το επιτρέπουν, ο υπουργός Εξωτερικών πιάνει πάλι το νήμα του διπλωματικού μαραθωνίου για την... απόκρουση του τουρκολιβυκού μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα.

Σκληρή προσπάθεια, πενιχρά αποτελέσματα. Όχι μόνο διότι φαίνεται να αντέχει στη Λιβύη η κυβέρνηση του πολέμαρχου που υπέγραψε με την  Άγκυρα -και χάρη στη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας-, αλλά κι επειδή κανείς εκτός από την Αθήνα δεν “καίγεται” να επιβάλει την ακύρωση του παράνομου μνημονίου.

Πάντως, ο Δένδιας χθες πήγε στην Τύνιδα για συνομιλίες με τον Τυνήσιο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας Καΐς Σαγέντ προσπαθώντας να διευρύνει τον κύκλο των υποστηρικτών των ελληνικών θέσεων. Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών, ο Δένδιας δήλωσε ότι «για την επίλυση της λιβυκής κρίσης απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς».

Υποστήριξε ότι η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον Τυνήσιο ομόλογό του, ενώ πρόσθεσε πως «στην επίλυση της κρίσης αυτής θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο». Επιπλέον τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές της υπηρεσίες στις σχέσεις της χώρας αυτής με την Ευρωπαϊκή  Ένωση, καθώς η Αθήνα «αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL