Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ελληνοτουρκικά - προσφυγικό / Το χαρτί της Άγκυρας και οι αξίες της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά - προσφυγικό / Το χαρτί της Άγκυρας και οι αξίες της Ευρώπης

Για παράδειγμα αυτό που συγκράτησαν στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου από τα προχθεσινά λόγια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ήταν ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη “να προστατεύσει τα σύνορά της” και περίπου αγνόησαν την προτροπή του Ζοσέπ Μπορέλ για διάλογο με την Τουρκία.

Από την  Άγκυρα, πάλι, το υπουργείο Εξωτερικών, με περισσή υποκρισία, βγήκε χθες να παίξει το χαρτί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ατού όλο και πιο αδύναμο απέναντι σε μια Ε.Ε. όπου έχει επικρατήσει η ιδέα -και οι πράξεις- της “Ευρώπης φρούριο”.

Ο εκπρόσωπος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να απαντήσει στις καταγγελίες του Νίκου Δένδια ότι η τουρκική Ακτοφυλακή “συνοδεύει σκάφη φορτωμένα με μετανάστες προς τα ελληνικά νησιά” και να πει ότι τα σχόλια των Δένδια και Μπορέλ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα “είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα εις βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε.” και κάλεσε την Αθήνα και τις Βρυξέλλες “αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο”.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως “εργαλείο” για να εκβιάσει μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη -και η Ελλάδα, που έχει πλέον υπουργό Μετανάστευσης τον Νότη Μηταράκη- δεν έχουν ήδη πετάξει στα σκουπίδια τις αξίες τους. Θέλουν να παίζει τον ρόλο του χωροφύλακα η Τουρκία, αρκεί το τίμημα που ζητάει να μην είναι πολιτικά πολύ υψηλό.

Στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα, και των παραβιάσεων από την τουρκική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ -για την ώρα- ο εκπρόσωπος του Τσαβούσογλου ξαναέβγαλε την... κασέτα:

“Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση”, είπε, “θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας. Αντιθέτως πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα και να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το Διεθνές Δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL