Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Μικροπιστώσεις: «Ναι» επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικροπιστώσεις: «Ναι» επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το βασικό κομμάτι του νομοσχεδίου είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Με την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών που υλοποιούν σε στρατηγικό επίπεδο τη δική μας πολιτική, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η Ν.Δ. υλοποίησε τις πρωτοβουλίες αυτές παρότι αρχικά τις είχε επικρίνει.

Ο Γ. Δραγασάκης θύμισε ότι, όταν είχε μιλήσει για «παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα» με αφορμή την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις, είχε δεχθεί «πρωτοφανείς επιθέσεις και χαρακτηρισμούς».

Τόνισε δε ότι «αυτό που ενόχλησε, βεβαίως, δεν ήταν ο όρος» υπογραμμίζοντας πως «η ουσία είναι ότι αρχίσαμε να δημιουργούμε ένα σύνολο νέων θεσμών και εργαλείων που υπάρχουν παράλληλα με τις τράπεζες, δρουν συμπληρωματικά και λειτουργούν με διαφορετικά εναλλακτικά κριτήρια, οικονομικά, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά, άμεσου, αλλά, κυρίως, μακροπρόθεσμου οφέλους».

Επίσης σημείωσε ότι ο θεσμός των μικροπιστώσεων «πρέπει να επιτύχει στα πρώτα του βήματα, να υπάρξουν απλές και σωστές διαδικασίες, διαφάνεια, αποτροπή διά ροπάλου πελατειακών λογικών» και προειδοποίησε ότι «αν επικρατήσουν πελατειακές λογικές, ρουσφετολογικές λογικές, αδιαφανείς λογικές, τότε φοβάμαι ότι ένας χρήσιμος θεσμός θα καταστραφεί».

Κριτική Τσακαλώτου στη Ν.Δ. για αργοπορία

«Η ανάγκη για ένα σύστημα πέραν των συστημικών τραπεζών βγαίνει και από μια απολύτως ορθόδοξη οικονομική θεωρία. Νομίζω ότι είναι παράξενο που δεν το είχατε κατανοήσει και στα χρόνια της κρίσης» σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ.

Με αφορμή τις μικροπιστώσεις ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο και την απροθυμία τους να δώσουν μάχη για να σωθούν η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και να στηριχθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο ζήτημα του επιτοκίου, το οποίο αποτέλεσε πεδίο προβληματισμού σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Εξηγώντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να υπάρχει η δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να κρίνει, αν χρειαστεί, σε εύλογο χρόνο, όταν θα έχει την πληροφόρηση για το πώς πάει το πράγμα και να μπορεί να βάλει κάποια οροφή στο επιτόκιο» και σχολίασε πως «δεν είναι σίγουρο ότι εκ των προτέρων πρέπει να μπει οροφή» για να μην υπάρξουν τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Χρ. Σταϊκούρας: «Όχι» στο ανώτατο όριο επιτοκίου

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει ανώτατο όριο στο επιτόκιο των μικροπιστώσεων. Επιπλέον ενημέρωσε πως στο νομοσχέδιο θα προβλεφθεί ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου μικροχρηματοδότησης ανά πάσα χρονική στιγμή», ώστε το υπουργείο να μπορεί να επέμβει εφόσον δεν λειτουργήσει σωστά η αγορά. Συμφώνησε δε με τον Ευ. Τσακαλώτο για τον κίνδυνο «να πάνε όλες οι εταιρείες στο ανώτατο ύψος του δυνητικού ορίου που θα θέταμε».

Περαιτέρω αλλαγές ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτές παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, όπως τη συμπερίληψη στους δικαιούχους μικροπιστώσεων των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τη διεύρυνση της νομικής μορφής των ιδρυμάτων που θα παρέχουν τις μικροπιστώσεις.

Ο Χ. Μαμουλάκης επέμεινε και σε μερικές ακόμα κρίσιμες αλλαγές, για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και σχετικές τροπολογίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έλεγχο καταλληλότητας για τις διοικήσεις και τους μετόχους των υπό σύσταση ιδρυμάτων παροχής μικροπιστώσεων, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των ιδρυμάτων και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα επιμελητήρια.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL