Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: / Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Είστε η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: / Κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Είστε η κυβέρνηση των απευθείας αναθέσεων

«Φέρετε επάξια το όνομα της «κυβέρνησης των απευθείας αναθέσεων» τόνισε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος υπογραμμίζοντας τις «έντονες αντιδράσεις» του καλλιτεχνικού κόσμου για τις απευθείας αναθέσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επισήμανε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι «ένωσε» το σύνολο των ανθρώπων του πολιτισμού εναντίον της με τον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή των παραγωγών του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ο Π. Σκουρολιάκος διάβασε στη Βουλή εκτενή αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και πρωτοβουλιών που στηλίτευσαν την κατανομή των δημόσιων πόρων του προγράμματος με «αδιαφάνεια» κι απευθείας αναθέσεις, χωρίς οποιασδήποτε προκήρυξη ενδιαφέροντος. Τόνισε ότι από το τελικό πρόγραμμα «αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων», ενώ υπήρξαν καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε παραπάνω από μία παραγωγή.

Κριτική για τη συγκέντρωση εξουσίας γύρω από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές

Ο ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα την κριτική των καλλιτεχνών για τη συγκέντρωση εξουσίας γύρω από καλλιτεχνικούς διευθυντές και τις καταγγελίες τους για ένα «κλειστό κύκλωμα». Θύμισε ότι οι παραγωγές ήταν τελικά πολύ λιγότερες από όσες είχαν εξαγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο και το ύψος του σχετικού κονδυλίου.

Λ. Μενδώνη: Με προσωπικά κριτήρια οι επιλογές από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές

Η Λίνα Μενδώνη μετέφερε την ευθύνη για την επιλογή των παραγωγών του προγράμματος στους καλλιτεχνικούς διευθυντές και θύμισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει «απόλυτη δυνατότητα να αναθέσει προγραμματισμό σε εποπτευόμενους φορείς». Υποστήριξε ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι «αποκλειστικά αρμόδιοι» για τις επιλογές και «σχεδιάζουν ελεύθερα» το πρόγραμμα με βάση τα «προσωπικά κριτήριά» τους.

Η υπουργός Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι η μόνη εντολή που έδωσε στους εποπτευόμενους φορείς ήταν να γίνει προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθούν «στον μέγιστο βαθμό» εξωτερικοί συνεργάτες από την αγορά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το 91% των συνεργατών να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά. Αναρωτήθηκε αν με την κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ «αμφισβητεί» το ήθος των καλλιτεχνικών διευθυντών και απέρριψε την κριτική για «αδιαφάνεια» και σχεδιασμούς «πίσω από κλειστές πόρτες».

«Κανόνας» η ανοιχτή πρόσκληση, αλλά... φέτος υπήρξε πανδημία

Η Λ. Μενδώνη υποστήριξε ότι το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από την πανδημία κι ότι η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντας θα ήταν ο «κανόνας». Ισχυρίστηκε ότι μόνο για φέτος επιλέχθηκε διαφορετική διαδικασία λόγω της πανδημίας υποστηρίζοντας ότι μόνο οι εποπτευόμενοι φορείς μπορούσαν να σχεδιάσουν το πρόγραμμα υπό αυτές τις συνθήκες κι ότι οι καλλιτεχνικές διευθυντές ήταν «οι πλέον αρμόδιοι» για κάτι τέτοιο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL