Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Η μεγάλη... αδικημένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μεγάλη... αδικημένη

“Διάλογο” στην Ελλάδα προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες μέρες - και δη στο πλάι του Ιταλού ομολόγου του ή μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Sueddeutsche". Δεν πρόκειται πρωτίστως για μήνυμα προς την Αθήνα, αλλά για επικοινωνιακή πολιτική απέναντι στη Δύση. Αυτό που προσπαθεί να πλασάρει ο Τσαβούσογλου είναι η εικόνα μιας Τουρκίας η οποία βρίσκεται εν δικαίω, αλλά, καθώς η Δύση δεν της το αναγνωρίζει, είναι υποχρεωμένη να το επιβάλει.

Η Τουρκία είναι η αδικημένη, όχι η ταραχοποιός, λέει ο Τσαβούσογλου στο γερμανικό κοινό, και η εφημερίδα τιτλοφορεί τη συνέντευξη: “Η ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Τουρκίας είναι άδικη”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να πιέσει τη γερμανική κυβέρνηση να άρει την ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, η οποία έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου, αποθαρρύνοντας έτσι τη μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών από το να πάνε φέτος διακοπές στο Μπόντρουμ ή στην Αττάλεια.

Για τον τουρισμό ο Τσαβούσογλου χρησιμοποιεί υγειονομικά επιχειρήματα, η απουσία των Γερμανών τουριστών θα είναι ένα ακόμη πλήγμα στην ούτως ή άλλως κλυδωνιζόμενη οικονομία της γείτονος. Κυρίως, όμως, προσπαθεί να αναστρέψει τα επιχειρήματα της Ελλάδας για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό. Λέει, λοιπόν, στον Τόμας Αβενάριους που παρατηρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκαλεί την Τουρκία “ταραχοποιό”: “Ας κοιτάξει στον καθρέφτη του ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την Ε.Ε. εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει μ' εμάς. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες”.

Να σημειωθεί ότι, δύο ημέρες νωρίτερα και στο πλάι του Ιταλού ομολόγου του Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Τσαβούσογλου είχε τονίσει: “Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Αλλά αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας για αποκλεισμό της Τουρκίας, δεν υπάρχει αυτή η συνεργασία. Κι εμείς, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αναγκαστήκαμε να κάνουμε βήματα. Το έχω πει σε όλους και κυρίως στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε”. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ, επειδή αυτό δείχνει “ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι' αυτά τα θέματα”.

“Κανείς δεν θα τολμήσει να μας σταματήσει”

Η τουρκική πρόσκληση σε “διάλογο” είναι προσχηματική. Και ναρκοθετημένη εκ των προτέρων, καθώς έχουν προηγηθεί τα “γκριζαρίσματα” στο Αιγαίο, το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τα θαλάσσια σύνορα, που αγνοεί τα δικαιώματα που απορρέουν από την ύπαρξη της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, οι ατέρμονες υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και οι έρευνες για αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αντίστοιχες έρευνες εντός της ελληνικής επικράτειας, στα 6 μίλια ανοιχτά της Κρήτης ή των Δωδεκανήσων. Ερωτηθείς από τη "Sueddeutsche" τι θα κάνει η χώρα του εάν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις εμποδίσει, ο Τσαβούσογλου απαντά: “Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας, που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση”.

“Τα σύνορα προς την Ευρώπη παραμένουν ανοιχτά”

Ο Τσαβούσογλου σε αυτή τη συνέντευξη λέει πολλά, κατηγορεί την Ελλάδα για διασπορά ψευδών ειδήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμα της Άγκυρας να αποφασίσει τι θα κάνει με την Αγιά-Σοφιά -“η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίνει οδηγίες”-, κυρίως όμως τρομοκρατεί το γερμανικό κοινό με το προσφυγικό: Υπογραμμίζει πως η δήλωση Ερντογάν ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη είναι ανοιχτά ισχύει μέχρι σήμερα και ότι η χώρα του ούτε απωθεί κάποιον που έρχεται στην Τουρκία ούτε σταματά όποιον επιχειρεί να πάει σε άλλη χώρα. “Εδώ και δέκα χρόνια η Τουρκία υποφέρει πολύ υπό το βάρος των προσφύγων. Λόγω κορωνοϊού όλα έγιναν δυσκολότερα. Το θέμα δεν είναι η Ευρώπη να πληρώνει και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Χρειάζεται συνεργασία, πρέπει επιτέλους να βρούμε λύση” λέει.

Η Τουρκία απειλεί με νέα εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών στον Έβρο, όπως φάνηκε κι από τη χθεσινή ομιλία Ερντογάν στην τελετή λήξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μετανάστευσης. Βασικός στόχος είναι να πιέσει την Ευρώπη για μια νέα συμφωνία, με πιο πολλά χρήματα για τους πρόσφυγες, λιγότερο έλεγχο για τη διαχείρισή τους και περισσότερα ανταλλάγματα για την Τουρκία - κατάργηση βίζας, αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., αλλά και στήριξη των τουρκικών σχεδίων στη Βόρεια Συρία. Φροντίζει, μάλιστα, να παρουσιάσει εαυτήν ως τον προστάτη των προσφύγων και την Ελλάδα και την Ευρώπη ως απάνθρωπες: “Η Τουρκία αγκάλιασε τους πάντες χωρίς διάκριση, ενώ οι χώρες με καλύτερες ευκαιρίες έβαλαν ποσοστώσεις απέναντί τους” είπε, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία κι έκανε λόγο για απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Απέναντι σ’ αυτή την επικοινωνιακή επίθεση από την Άγκυρα, η Αθήνα δεν ξέρει πώς να αντιδράσει. Η κυβέρνηση ποντάρει στη στήριξη των συμμάχων στην Ε.Ε., αλλά αποφεύγει να πιέσει για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Και δεν μπορεί να αποφασίσει εάν πρέπει να πάρει -δύσκολες- πρωτοβουλίες για μια κάποιου είδους συνεννόηση με τον Ερντογάν ή απλώς θα προσεύχεται να μη γίνει ένα θερμό επεισόδιο το φθινόπωρο, με άγνωστες προεκτάσεις.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL