Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Θερινή εσωκομματική ραστώνη και λήξη... καραντίνας το φθινόπωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ / ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Θερινή εσωκομματική ραστώνη και λήξη... καραντίνας το φθινόπωρο

Η έμφαση με την οποία η Φ. Γεννηματά το τελευταίο διάστημα δηλώνει την προσήλωσή της στην απόφαση του κόμματος για «αυτόνομη πορεία» της επιτρέπει να επαναφέρει μια κατάσταση νηνεμίας στο εσωτερικό του κόμματος.

Αυτή η έμφαση, που συνοδεύτηκε από αρκετά υψηλούς τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, προδίδει την αμηχανία που συνεχίζει να προκαλεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ για διάλογο με φόντο τις επόμενες εκλογές, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία της να προσπεράσει, προσώρας τουλάχιστον, ένα ζήτημα που θα επανέρχεται εκ των συνθηκών και έτσι να καλμάρει τις εσωτερικές αναταράξεις που αυτή η συζήτηση δημιουργεί.

Αυτές είχαν αναζωπυρωθεί όταν σημαίνοντα στελέχη του κόμματος είχαν δηλώσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος υπό προϋποθέσεις, προκαλώντας έντονη αντίδραση είτε στο τμήμα της Κ.Ο. που συνεχίζει να «μισεί» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τη Ν.Δ., είτε στο τμήμα της βάσης που θεωρεί ότι οι λογαριασμοί του παρελθόντος δεν έχουν λυθεί.

Συνεπώς, με την κίνηση να δηλώσουν οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά ότι δεν υπάρχει ζήτημα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ -χωρίς να διευκρινίζουν ποτέ αν αναφέρονται και στο τοπίο που θα σχηματιστεί μετά το άνοιγμα της κάλπης που θα στηθεί με απλή αναλογική- η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κερδίζει χρόνο μακριά από μια συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Συζήτηση με την οποία δεν μπορεί -κανείς, ούτε ή ίδια- να αποκλείσει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με βάση τη βούληση του λαού. Διότι, αν δήλωνε ότι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφορά και τις κυβερνητικές συνεργασίες, τότε θα επρόκειτο για μια εντελώς διαφορετική και ξεκάθαρη συζήτηση. Όμως δεν το έχει κάνει.

Δεδομένων των εσωτερικών διαφορών, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεδομένης της στρατηγικής επιλογής να ορίσει ως αντίπαλο της τη Ν.Δ. (τουλάχιστον στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές), η Φ. Γεννηματά δεν κρύβει ότι ενόψει των επόμενων εκλογών θα αναζητήσει τις πιθανότητες της για πολιτικό όφελος και στις αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα προσπαθήσει να αυξήσει την εκλογική επιρροή του λέγοντας ότι το ίδιο είναι το μόνο πραγματικό προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μέσω της προγραμματικής σύγκρισης μαζί του. Όμως, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προγραμματικά βρίσκεται πιο κοντά από πότε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2019 έχει οριστεί από τους πολίτες με υψηλό ποσοστό ως το προοδευτικό στρατόπεδο απέναντι στη Ν.Δ., καθιστά θολό και αντιφατικό το εγχείρημα της Χαριλάου Τρικούπη.

Έτσι ενδεχομένως το καλοκαίρι να παραμείνει σε παρασκηνιακούς τόνους η εσωκομματική αντιπαράθεση για το πώς πρέπει να προχωρήσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όμως από τον Σεπτέμβριο θα πρόκειται για μια άλλη ιστορία. Η συνδιάσκεψη που αναμένεται να διεξαχθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αφορά μεν την κατάθεση του σχεδίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη χώρα στα νέα δεδομένα, όμως δεν παύει να είναι και το πρώτο –ύστερα από τόσο καιρό- επίσημο κομματικό βήμα για να τεθούν εκ νέου ζητήματα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL