Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πώς διάβασε η Άγκυρα τη συμφωνία, πώς αντιδρά η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς διάβασε η Άγκυρα τη συμφωνία, πώς αντιδρά η Αθήνα

Τώρα που κατακάθισε ο ενθουσιασμός για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Ιταλίας για τα θαλάσσια σύνορα, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε να συγκρίνει με προηγούμενα ιστορικά -“όλοι μαζί μεγαλώσαμε την Ελλάδα” είπε κι αυτό παραμένει ανεξήγητο- ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου βγήκε να τη διαβάσει διαφορετικά.

Εάν η Αθήνα πανηγυρίζει επειδή κατάφερε επιτέλους να υπογράψει με κάποιον γείτονα συμφωνία για την ΑΟΖ κι επειδή ο γείτονας, η Ιταλία εν προκειμένω, αυτονόητα αποδέχθηκε ότι η Κέρκυρα ή η Κεφαλλονιά έχουν 100% υφαλοκρηπίδα, αλλά κάποια νησάκια σε μικρότερο ποσοστό, η Άγκυρα επιλέγει να δει στη συμφωνία μόνο αυτό το τελευταίο. Με τον Τσαβούσογλου να υποστηρίζει μιλώντας στην “Daily Sabah” ότι η εν λόγω συμφωνία αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες.

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας» επεσήμανε και χαρακτήρισε «θετική» για την Τουρκία τη συμφωνία ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους».

Το δάσος, το δέντρο και οι... τσαχπινιές

Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις Τσαβούσογλου ήταν το μονότονο «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν διασταλτικά την ήδη διασταλτική ερμηνεία των Τούρκων:

«Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου» σημειώνουν και συμβουλεύουν τον Τσαβούσογλου “να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο».

Το ερώτημα είναι σε ποιον απευθύνεται αυτή η... εξυπνάδα. Μάλλον στο ελληνικό κοινό, για να χαρεί για το χιούμορ και την άνεση των διπλωματικών πηγών.

Πάντως, επί της ουσίας, οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι ο Τσαβούσογλου επικαλείται “ανακρίβειες” και τονίζουν πως “θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας”.

Και οι διπλωμάτες δουλεύουν νυχθημερόν για την επίτευξη μιας αντίστοιχης, αλλά πολύ πιο δύσκολης συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία δεν πρόκειται να... αρέσει στην Τουρκία, αφού θα αμφισβητήσει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Δένδιας σπεύδει την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, αλλά κρατάει χαμηλές τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας.

Η Τουρκία στην τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Μισέλ

Στο μεταξύ, καθώς η ένταση με την Τουρκία συνεχώς κλιμακώνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι παραπάνω από την καταγγελία των παραβάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να θέσει το ζήτημα σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Βέβαια, βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προπαρασκευή της τηλεσυνόδου κορυφής της 19ης Ιουνίου και κυρίως το ταμείο ανάκαμψης. Αλλά ο Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, που είχε θέσει με την επιστολή του στις 3 Ιουνίου, αφού πρώτα είχε συντονιστεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL