Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
"Χρειαζόμαστε ουσιαστική οικονομική στήριξη τώρα, πριν να είναι αργά..."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χρειαζόμαστε ουσιαστική οικονομική στήριξη τώρα, πριν να είναι αργά..."

Αγωνία και ανασφάλεια για το αύριο ήταν τα δύο συναισθήματα που εξέφρασαν χθες στον Αλέξη Τσίπρα έμποροι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι και φοιτητές με τους οποίους συναντήθηκε διά ζώσης τόσο κατά μόνας στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης όσο και σε θεσμικό επίπεδο. «Χρειαζόμαστε ουσιαστική οικονομική στήριξη τώρα, πριν να είναι αργά...» ήταν η φράση που ακούστηκε από τους πάντες, ενώ ορισμένοι προέβλεψαν νέο «ντόμινο» λουκέτων το φθινόπωρο αν δεν ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα.

Στις συσκέψεις που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, πολλοί εκ των οποίων σημειωτέον είναι και γνωστά στελέχη της Ν.Δ. και του κλάδου της εστίασης, όλοι έκρουσαν τον «κώδωνα» ότι τα δύσκολα έπονται, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι δεν βλέπουν από την κυβέρνηση κάποιο σχέδιο που να αποτρέψει το να βυθιστεί η χώρα σε νέο σπιράλ ύφεσης. Το οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φαινόταν να μην το γνωρίζουν σε όλες του τις πτυχές, ωστόσο στη συζήτηση που έγινε φάνηκε ότι πάρα πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσαν συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό.

Φοβούνται «ντόμινο λουκέτων»

«Αυτήν την κρίση δεν πρέπει να πληρώσει πάλι ο κόσμος της εργασίας» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ και επέκρινε τις κυβερνητικές πολιτικές, προβλέποντας ότι φέρνουν νέα αύξηση ανεργίας και επέκταση σε ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου συμφώνησε στη δυσμενή αυτή πρόβλεψη για εκτόξευση της ανεργίας, αφού, όπως τόνισε, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν υπό το βάρος χρεών και οι εργαζόμενοί τους θα μείνουν στον δρόμο. Άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκέστατα και προέβλεψε ότι μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε λήγει η περίοδος χάριτος για τις ανεξόφλητες επιταγές, θα έχουμε πολλά «κανόνια» που θα προκαλέσουν «ντόμινο» στην αγορά. Όλοι οι εκπρόσωποι φορέων συμφώνησαν για την ανάγκη στήριξης της εργασίας και όχι της αναστολής της εργασίας, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι οδεύουμε ολοταχώς σε μεγάλη ύφεση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα που θα δώσουν οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις.

Στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων

«Στην Ελλάδα η ύφεση ήρθε πριν από τον κορωνοϊό και οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους φορείς. Μίλησε για τις ανησυχίες που εκφράζονται για το μέγεθος της ύφεσης, επέκρινε ως «άτολμες» τις κυβερνητικές πολιτικές και, παρουσιάζοντας επιγραμματικά το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», τόνισε την ανάγκη στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων. «Πρέπει να πέσει ζεστό χρήμα στήριξης στην αγορά» τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε τη σημασία που έχει ο παράγοντας «χρόνος» στην αντιμετώπιση της κρίσης. «Δεν καταλαβαίνουν τον παράγοντα ‘χρόνο’, γιατί αν τα δώσουν σε τρεις μήνες, ίσως κάποιοι δεν θα βρίσκονται εδώ σ’ αυτό το τραπέζι» σχολίασε. Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις με εγγυοδοσία, για μείωση της φορολογίας και του ΦΠΑ στην εστίαση και στα μέτρα στήριξης της εργασίας. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Και στις δύο συσκέψεις επισήμανε ότι σε όλες τις χώρες υπάρχει στήριξη στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα με «ζεστό χρήμα, όχι όμως στην Ελλάδα». Τόνισε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να μην παίζουν τον ρόλο που πρέπει στην πραγματική οικονομία, πρόβλημα που, όπως τόνισε, υπήρχε και την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL