Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ταμείο ανάκαμψης με όρους και προυποθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμείο ανάκαμψης με όρους και προυποθέσεις

Ισχυρές πιέσεις ως προς το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης, την αναλογία των δανείων /επιχορηγήσεων αλλά και τους όρους που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων συνεχίζουν να ασκούν οι χώρες του “πλούσιου Βορρά”, την ώρα που η Γερμανία εκφράζει την άποψη ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα.

Την ίδια στιγμή, στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και η επόμενη δέσμη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν κρατικές τράπεζες της Ευρωζώνης και αφορά ποσό 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού, ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος εκτός από το 2020 δεν θα ισχύσει ούτε για το 2021, κάτι που όμως αφήνει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσουν κάποιοι επιπλέον όροι για το ταμείο ανάκαμψης, για χώρες που έχουν υψηλό χρέος ή βρίσκονται σε εποπτεία.

Ο εν λόγω αξιωματούχος εξήγησε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για την Ελλάδα θα ληφθούν υπόψη με εντελώς διαφορετικό τρόπο τώρα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες εκτίμησε ότι θα είναι σημαντικές όχι μόνο εξαιτίας του lockdown αλλά και γιατί η χώρα βασίζεται πολύ στον τουρισμό. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν γνωρίζει καμία συζήτηση για μόνιμη αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επόμενης προεδρίας του σώματος. Ο Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τον Ιούλιο, οπότε λήγει η θητεία του, και όλα δείχνουν ότι τη θέση αναμένεται να κυνηγήσει αυτήν τη φορά η Ισπανία και η νυν υπουργός Οικονομικών της Νάντια Καλβίνο.

Ο Βορράς πιέζει, η Γερμανία εκφράζει αισιοδοξία

Την άποψη ότι μια συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού προϋπολογισμού μπορεί να επιτευχθεί σχετικά σύντομα εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, παρά το γεγονός ότι παραμένουν οι ενστάσεις του “πλούσιου Βορρά”. Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που συζητήθηκε το θέμα μετά τις προτάσεις της Επιτροπής, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, την Τρίτη, δεν διαφάνηκε κάποια σημαντική μετατόπιση στις θέσεις κυρίως της Ολλανδίας και της Αυστρίας, ωστόσο η Γερμανία φαίνεται να διακρίνει κάποιο περιθώριο συμβιβασμού.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλούμελ είπε ότι, ενώ αυτός υποστηρίζει την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης για στοχευμένη, εφάπαξ υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, η χώρα του δεν θα εγκρίνει το πακέτο έως ότου επαναπροσδιοριστεί το μέγεθός του και οι λεπτομέρειες αποπληρωμής γίνουν πιο σαφείς.

Δάνεια αντί επιχορηγήσεων ζητούν οι Ολλανδοί

Στην ίδια γραμμή, η ολλανδική κυβέρνηση, σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο, επέμεινε στην προσέγγιση των δανείων έναντι των επιχορηγήσεων σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης, εκφράζοντας “δυσπιστία” ως προς την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής.

Η Δανία, ωστόσο, έχει δείξει σημάδια κάποιας χαλάρωσης της στάσης της ως προς το ζήτημα των επιχορηγήσεων, ζητώντας να μειωθεί το ποσοστό τους, αλλά κάνοντας αποδεκτό πλέον ότι θα υπάρχουν.

“Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφόρων κρατών που δεν είναι μικρές, έχω την εντύπωση ότι όλοι έχουν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα” δήλωσε ο Ο. Σολτς την Τρίτη. “Οι αρχικές θέσεις είναι διαφορετικές, αλλά, όπως είπα, ένα εποικοδομητικό πνεύμα μπορεί να ανιχνευθεί σε όλες τις πλευρές” πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι, εκτός από την αναλογία δανείων-επιχορηγήσεων και τις λεπτομέρειες αποπληρωμής, “αγκάθι” για την όποια συμφωνία μπορούν να αποτελέσουν οι τελικοί όροι και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύσουν τις εκταμιεύσεις των κεφαλαίων, κάτι που απασχολεί, φυσικά, και την Ελλάδα.

Τις έντονες αντιδράσεις από κράτη του «Βορρά» αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πιέσεις τα κονδύλια να συνδέονται με διαρθρωτικές αλλαγές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL