Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Κυβερνητικός αιφνιδιασμός από την αύξηση των κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβερνητικός αιφνιδιασμός από την αύξηση των κρουσμάτων

«Συναγερμό» σήμανε στο Μαξίμου η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 ενόψει του πλήρους «ανοίγματος» του τουριστικού κλάδου. Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής εσπευσμένης κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου «επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα». Κυβερνητικές πηγές, στον απόηχο των εικόνων συγχρωτισμού σε κέντρο διασκέδασης στη Μύκονο, επισημαίνουν ότι «θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων και θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο». Παράλληλα, αύριο αναμένεται το υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανακοινώσεις για τον «τρόπο οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού».

«Υπάρχουν αρκετά ακόμη βήματα να διανύσουμε στη γέφυρα που μας οδηγεί στη ‘νέα κανονικότητα’. Ας μην χαλαρώνουμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» ήταν το αγχώδες μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να οικειοποιηθεί τα αποτελέσματα της πειθαρχίας των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα. Ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε ότι «έναν μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή», λέγοντας ωστόσο ότι «δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό. Στρέφουμε την προσοχή μας, με την ίδια ένταση, τόσο προς τα μέσα, όσο και προς τα έξω».

Τέλος, ο Στ. Πέτσας επιχείρησε να... ενοχοποιήσει τους τουρίστες που κατήγγειλαν επώνυμα την ανεπάρκεια της Πολιτικής Προστασίας κατά την άφιξη τους στο «Ελ. Βενιζέλος», καθώς ισχυρίστηκε: «Εάν μέσα στους 20.000 επισκέπτες βρεθεί κάποιος που κάνει μια καταγγελία -ενώ δεν έχει επιδείξει και τη μέγιστη δυνατή συνεργασία με τις αρχές-, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να αναμένει κανείς»...

Δεν απέκλεισε τοπικά lockdown ο Ν. Χαρδαλιάς

Εμφανώς θορυβημένος από τα δεκάδες νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αν και προσπάθησε να είναι καθησυχαστικός, αποκλείοντας ένα νέο γενικευμένο lockdown, όπως και κάποιο «φρένο» στο περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «τοπικά» lockdown εφόσον κάποια περιοχή παρουσιάσει έντονο επιδημιολογικό φορτίο.

Υπεύθυνοι οι πολίτες...

Σε συσκέψεις που είχε ο Ν. Χαρδαλιάς με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα το θέμα του νέου κορωνοϊού βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ για ακόμη μια φορά το «μπαλάκι» της ευθύνης για τη μη εξάπλωσή του το έριξε στους πολίτες. «Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, άλλα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, η απάντηση στον ιό: καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την ατομική του προστασία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη Βόρεια Ελλάδα το «πείραμα» με τα εισαγόμενα κρούσματα

Συνέστησε στη δημοτική αστυνομία να εντείνει τους ελέγχους, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Απ. Τζιτζικώστας υπερθεμάτισαν για το «ευεργέτημα» του Κυρ. Μητσοτάκη να ανοίξει το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις απευθείας διεθνείς πτήσεις την ερχόμενη Δευτέρα και όχι την 1η Ιουλίου, μαζί με τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Την ίδια ημέρα ανοίγουν και τα χερσαία σύνορα, οπότε η Θεσσαλονίκη και οι τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα αποτελέσουν το πρώτο «πείραμα» για τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα, αφού οι τουρίστες δεν θα ελέγχονται για τον SARS-CoV-2 πριν αναχωρήσουν από τις χώρες τους.

Παρά ταύτα, ο Ν. Χαρδαλιάς επέμενε και χθες ότι θα δεχτούμε τους τουρίστες «με όρους ασφάλειας», χωρίς όμως να πει ποιοι είναι οι όροι αυτοί που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Στην ερώτηση που δέχτηκε για τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους ανθρώπους της Fraport, απάντησε ότι δεν υπάρχουν οριζόντια πρωτόκολλα και οριζόντιες διαδικασίες και πως «ανάλογα με τους αλγόριθμους που τρέχουν και τι θα συναντήσουμε σε όλη τη χώρα προκύπτουν και τα ανάλογα πρωτόκολλα»...

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έφτασε, προερχόμενη από την Ιταλία, η «ασθενής 0» στη χώρα μας και μέχρι σήμερα το μόνο μέτρο προστασίας που υπάρχει είναι η υποχρέωση να φοράνε μάσκα οι επιβάτες. Ούτε καν θερμομέτρηση γίνεται...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL