Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεγράφη η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας - Ιταλίας

Στην υπογραφή συμφωνίας με την οποία οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας προχώρησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ιταλού υπουργού Λουίτζι Ντι Μάιο στην Αθήνα. Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δύο πλευρές, ενώ για “θετική εξέλιξη” έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

“Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν γίνεται επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να χρησιμοποιούν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, αναφερόμενος επίσης στον ανυπόστατο χαρακτήρα της συμφωνίας Τουρκίας - Σάρατζ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Ν. Δένδιας μίλησε για “μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Ιταλίας”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η συμφωνία αυτή κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων”.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντι Μάιο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ησυμφωνία αυτή “θα ενισχύσει την ιστορική φιλία που συντονίζεται στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, γιατί όχι μόνο είμαστε γείτονες, αλλά στοχεύουμε σε αυτή τη μεγάλη, Μεσογειακή περιφέρεια, όπου πρωταγωνιστούν Ελλάδα και Ιταλία”. “Χαίρομαι γιατί σήμερα μπορέσαμε και υπογράψαμε μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών, καθώς επίσης δύο νομικά κείμενα για τους φυσικούς πόρους της Μεσογείου και της προστασίας των ιστορικών δικαιωμάτων στην αλιεία” σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για σημαντικό αποτέλεσμα και εξήγησε πως, “πέραν του ότι διευθετεί τις θαλάσσιες σχέσεις με την Ιταλία, ως Ιταλία αποδεικνύουμε ότι φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων και πάντοτε τηρώντας και σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας”.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Ιταλό ομόλογό του την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας, όπως αυτή εκδηλώθηκε και πρόσφατα με τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, και τόνισε πως “οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική, αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας”.

Κ. Μητσοτάκης: “Μια καλή μέρα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας “μια καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο”. “Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μια εκκρεμότητα 40 ετών” είπε επισημαίνοντας ότι η “συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας”, “αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη - χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας. Με τη σημερινή συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς, στην Κοινή Γνωστοποίηση, του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας. Τα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

“Παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"

Γ. Κατρούγκαλος: “Θετική εξέλιξη” η υπογραφή της συμφωνίας

Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι αφενός η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο”

“Η συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη”, δήλωσε χτες ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι “παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας, το οποίο περιελάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο”.

“Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας”, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι “το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει να είναι αφενός η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική, που αυτή τη στιγμή λείπει”, συνέχισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL