Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ευρωπαϊκό πακέτο / Ευρωπαϊκό πακέτο: Σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό πακέτο / Ευρωπαϊκό πακέτο: Σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις

Τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα εξυπηρετούν μόνο τον στόχο των επενδύσεων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις, όπως ξεκαθάρισε την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις

Ενώ οι ζυμώσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης έχουν ήδη ξεκινήσει δειλά - δειλά, οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιδοτήσεις δεν θα αποτελούν «λευκές επιταγές», αλλά θα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις. Αυτό που όμως μένει να φανεί στο τέλος είναι το πνεύμα αυτών των όρων, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αφού, όπως έγινε σαφές, θα συνδεθούν με τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας.

Για τις χώρες του Νότου είναι βέβαιο ότι η κόκκινη γραμμή δεν θα είναι άλλη από την ανεπιθύμητη λιτότητα, ωστόσο θα πρέπει να είναι αναμενόμενο πως οι «σκληροί» του Βορρά θα προσπαθήσουν να «χωρέσουν» στα προγράμματα ανάκαμψης κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που παραπέμπουν σε νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, άλλωστε, ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης δεν θα εξυπηρετούν μόνο τον στόχο των επενδύσεων, αλλά θα χρησιμοποιηθούν και ως κίνητρο για μεταρρυθμίσεις.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια παλιά ιδέα, που είχε συζητηθεί αρκετά στο Eurogroup (θυμίζει δηλαδή την πρόταση για δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη), έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη μεταμνημονιακή Ευρώπη όχι με το «μαστίγιο» των προγραμμάτων στήριξης αυτή τη φορά, αλλά με το «καρότο» των έξτρα επιδοτήσεων ή φθηνών δανείων.

Τα κριτήρια για τα 560 δισ. ευρώ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, τα συνολικά 560 δισ. του λεγόμενου Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (310 δισ. επιχορηγήσεων και 250 δισ. δανείων) θα διανεμηθούν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. με βάση κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, η ανεργία, ο πληθυσμός κ.λπ., προκειμένου να βοηθηθούν περισσότερο οι χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία. Ωστόσο, για να πάρουν τα χρήματα, οι χώρες θα καταθέτουν κάθε χρόνο ένα σχέδιο ανάκαμψης το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει η Επιτροπή και στη βάση αυτού να θέτει συγκεκριμένα ορόσημα για τις εκταμιεύσεις, που θα γίνονται σε δόσεις. Τα σχέδια ανάκαμψης αυτά θα πρέπει να αντανακλούν σε γενικές γραμμές τις βασικές προτεραιότητες της Ένωσης (την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση) αλλά και ειδικότερα να «απαντούν» με έναν τρόπο στις συστάσεις ανά χώρα που κάνει ετησίως η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, της διαδικασίας, δηλαδή, συντονισμού των οικονομικών πολιτικών τής Ε.Ε.

Η διαδικασία αυτή θεσπίστηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας προκειμένου να υπάρχει κάποιος «έλεγχος» από την Επιτροπή των Οικονομικών και Δημοσιονομικών Πολιτικών των διαφορετικών κρατών - μελών και να διασφαλίζεται η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η Ελλάδα μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία μόλις πέρυσι, μετά δηλαδή το τέλος του Μνημονίου, καθώς ουσιαστικά καλυπτόταν από τα προγράμματα στήριξης, ενώ σήμερα είναι στενά συνδεδεμένη με τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως στην περίπτωση της Ελλάδας «η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές αρχές στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Εκταμίευση από το 2024!

Όσο ενδελεχής κι αν είναι η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (αφού περιλαμβάνει και τον εξονυχιστικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των χωρών, τις διαδικασίες μακροοικονομικών ανισορροπιών κ.λπ.), τελικά δεν έχει προβλεφθεί ένας αυστηρός μηχανισμός επιβολής των ετήσιων συστάσεων της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ευελπιστεί πως τον ρόλο αυτό θα παίξουν τα έξτρα χρήματα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στις κατευθύνσεις αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία άμεσα. Στόχος (φιλόδοξος) της Επιτροπής είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσουν οι λεγόμενοι τέσσερις «σφιχτοχέρηδες», και κυρίως η Ολλανδία και η Αυστρία, οι οποίες αναμένεται να διαπραγματευτούν σκληρά τόσο το ύψος των επιδοτήσεων όσο και τους όρους που θα τις συνοδεύουν. Ακόμα όμως και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή δεν θα είναι σε θέση να προσφύγει στις αγορές για να δανειστεί τα εν λόγω κεφάλαια πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς σύμφωνα με τους υπολογισμούς αναλυτών στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αναμένεται να εκταμιευτεί περί το 2024.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν, με βάση την πρόταση της Επιτροπής, 32 δισ. (22,5 δισ. σε επιδοτήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL