Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακαλύπτει τώρα τη μιντιακή προπαγάνδα υπέρ της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακαλύπτει τώρα τη μιντιακή προπαγάνδα υπέρ της Ν.Δ.

Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά δημοσιογραφικών επιθέσεων που στρέφονται εναντίον του, καθώς εκτιμά ότι πίσω από αυτές υπάρχει ένα πολιτικό σχέδιο «εξόντωσής» του προς όφελος του Κυρ. Μητσοτάκη. Ή προς όφελος του «δικομματισμού», όπως λένε όταν θέλουν να βάζουν ντε και καλά στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απήλαυε της παραμικρής στήριξης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Οι επιθέσεις Πρετεντέρη και Πορτοσάλτε

Με αφορμή την «παρέμβαση» Πρετεντέρη κατά της Φ. Γεννηματά με τη χρήση του σεξιστικού σχολίου περί «κομμωτηρίου», στη Χαρ. Τρικούπη εδώ και δύο εβδομάδες έχουν δημοσιοποιήσει την απόφασή τους να μην αφήνουν αναπάντητες τις επιθέσεις που «ξεπερνούν τα όρια της δεοντολογίας». Η δεύτερη πράξη που επιβεβαιώνει αυτή την απόφασή της ήρθε για σχόλιο του Ά. Πορτοσάλτε για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την επέτειο από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ο σχολιαστής του ΣΚΑΪ, αφού είπε ότι εκείνη η στιγμή έσωσε τη χώρα, ανέφερε δηκτικά: «Πού θα τα έβρισκε όλα εκείνα τα κεφάλαια ο Ανδρέας Παπανδρέου -ο οποίος έλεγε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο- να σκορπίσει στην Ελλάδα; Πού θα τα έβρισκε; Θα τα γεννούσε το λεφτόδεντρο ή θα τα πετούσε το ελικόπτερο του ΠΑΣΟΚ;».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απάντησε ότι «η ιστορία, η προσφορά, η υστεροφημία και η αποδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ δεν σπιλώνεται, δεν διαστρεβλώνεται και δεν αλλοιώνεται».

Ο Β. Κεγκέρογλου «χόντρυνε» την επίθεση απευθυνόμενος στον σχολιαστή μέσω Twitter: «Κύριε Πορτοσάλτε, έχεις καταντήσει προπαγανδιστής χειρίστου είδους. Γιατί χρησιμοποιείς τη δημόσια συχνότητα για να προωθείς τον διχασμό;;; Δεν σέβεσαι τίποτα;;; Οι πρωινοί χαρακτηρισμοί σου για τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι παραπάνω από απαράδεκτοι!! Ντροπή σου!!!».

Το κόψιμο των δεσμών με τη Ν.Δ.

Ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στη Χαρ. Τρικούπη μιλούν ευθέως για στοχοποίηση του κόμματος και της αυτόνομης πορείας τους από «κέντρα και συμφέροντα». Ουσιαστικά καταγγέλλουν εξυπηρέτηση ενός σχεδίου της Ν.Δ. να πλήξει το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ακριβώς επειδή έχει διακηρύξει το κόψιμο των δεσμών μαζί της.

Όμως αυτό το σκεπτικό και ο (βάσιμος) τρόπος με τον οποίο αιτιολογείται ο «πόλεμος» των μίντια εις βάρος τους τώρα -που «έστριψαν» το καράβι από τα «γαλάζια νερά»- σημαίνει ότι προηγουμένως δεν συναντούσαν τέτοια προβλήματα ακριβώς λόγω της πολιτικής οικειότητας που αισθανόταν η Ν.Δ. με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Έτσι, τώρα που η προπαγάνδα γίνεται εναντίον και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., η Χαρ. Τρικούπη εμφανίζεται με τις αντιδράσεις της να εκπλήσσεται για το γεγονός ότι όχι μόνο υπάρχει προπαγάνδα, αλλά και ότι γίνεται προς όφελος της Ν.Δ. απέναντι σε όποιον αυτοανακηρύσσεται αντίπαλός της.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. από τα κυρίαρχα μίντια τίθεται επανειλημμένα, από την αρχή της πανδημίας και ύστερα, και η Φ. Γεννηματά έχει καταγγείλει πολλές φορές «αποκλεισμό» των στελεχών του και των θέσεων του από τα τηλεοπτικά πάνελ.

Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ο λόγος της «φίμωσής» τους είναι η επιμονή στην αυτόνομη πορεία, η οποία εκφράζεται μέσα από τις προτάσεις και την κριτική προς την κυβέρνηση. Αυτό εννοούν όταν δηλώνουν ότι «μας στοχοποιούν γιατί ενοχλούμε».

Από την άλλη, αυτό το επιχείρημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποσκοπεί και στο να πείσει το ακροατήριό του για τη «μαχητικότητα» της αντιπολίτευσης που ασκεί και την προσπάθειά του να εμπεδώσει εαυτόν ως «βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης».

Οι «χαμηλές πτήσεις» και το συνέδριο

Η έμφαση στο επιχείρημα για «προσπάθεια να μας κοντύνουν και να μας συνθλίψουν» μπορεί να εξεταστεί και σε σχέση με τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά που το φέρνουν κοντά στο 5%, καθώς και με τα εσωκομματικά του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε χρησιμοποιήσει η Φ. Γεννηματά και πριν από τις εκλογές του Ιουλίου για να «απαντήσει» τότε στους εσωτερικούς αντιπάλους της, που «ακόνιζαν μαχαίρια» με βάση τα ποσοστά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις ότι θα έπαιρνε. Το 8,10% ήταν αρκετό για να ανατρέψει τις εντυπώσεις και να την ισχυροποιήσει.

Όμως το 2021 το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει συνέδριο και είναι πολύ πιθανό να έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το αντίθετο. Εν μέσω χαμηλών μετρήσεων για το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν είναι τυχαίο ίσως ότι το επικοινωνιακό επιτελείο έσπευσε να επισημάνει πως η Φ. Γεννηματά είναι δεύτερη σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Forum Metron Analysis για το Mega.

«Η Φ. Γεννηματά αποδεικνύεται το δυνατό χαρτί της παράταξης» δήλωσε ο Π. Χρηστίδης. «Eπιβραβεύονται η αντιπολίτευση και η στάση ευθύνης της Φ. Γεννηματά» είπε ο Π. Βλάχος. Το ίδιο δεν θα μπορούσαν να το πουν δυο εβδομάδες νωρίτερα, όταν η δημοσκόπηση της Prorata την έφερε να συγκεντρώνει χαμηλό ποσοστό συμπάθειας.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL