Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Χαρίτσης: Υλοποιείται ο εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (Ηχητικό)

Υλοποιείται, ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σε κλάδους που ήδη πλήττονται σημαντικά από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της, που έρχονται να συνεχίσουν όσα ζήσαμε την πρώτη περίοδο των μνημονίων, το 2010-2014. τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις επιλογές η μία χειρότερη από την άλλη, για αναστολή, μείωση μισθών ή απόλυση, δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους συνεχίζοντας τις επιλογές της πρώτης μνημονιακής περιόδου 2010-2014, μετά και τις αποκαλύψεις της Αυγής της Κυριακής για τη νέα τροπολογία είναι σαφές το τι περιμένει τους εργαζόμενους, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Είναι σαφές το τι έπεται στα εργασιακά, το τι περιμένει τους εργαζόμενους με τις ρυθμίσεις που περνά η κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρίτσης, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της Αυγής της Κυριακής ότι χάνονται χάνονται τρεις μισθοί σε επτά μήνες.

Η τροπολογία στην τελευταία ΠΝΠ, σημείωσε, επισημοποιεί αυτά που έχει πει ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο και μειωμένο μισθό κατά 20%, για τη δυνατότητα να απολυθούν εργαζόμενοι που δεν θα μπουν στο καθεστώς μειωμένου μισθού. Θεσμοθετούνται όπως έχουμε ήδη πει οι «τρεις δρόμοι» για τους εργαζόμενους:

  •     είτε παραμονή σε καθεστώς ανεργίας

  •     είτε μείωση μισθών 20%

  •     είτε απόλυση

Υλοποιείται έτσι, συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, ένα εφιαλτικό σενάριο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σε κλάδους που ήδη πλήττονται σημαντικά από την κρίση, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ζήσαμε στη χώρα στα πρώτα χρόνια του μνημονίου την περίοδο 2010-14, με απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, κατάρρευση της εγχώριας αγοράς και καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων» δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μία στρατηγική που υλοποιούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πριν την κρίση του κορονοϊού» και υπενθυμίζοντας τις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας τον Αύγουστο του 2019 που «ξήλωναν τις εργασιακές κατακτήσεις της περιόδου 2015-19».

«Η κρίση εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση ως ευκαιρία για να επιταχυνθούν αντεργατικές πολιτικές και μέτρα που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα περνούσαν και να εδραιωθεί η λογική του μονοδρόμου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή των επώδυνων μέτρων», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Το ‘Μένουμε Όρθιοι’ αποδομεί αυτή ακριβώς τη λογική, προτάσσοντας μία άλλη προοπτική: τη στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων αλλά και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για όσους βλέπουν τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους»,υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας προσθέτοντας ότι «μέσα στην κρίση επιλέγουμε το δρόμο της στήριξης της κοινωνικής συνοχής, αντίθετα από την λογική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθεί η κυβέρνηση».

Στο μεταξύ ο Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «σε θετική κατεύθυνση» την πρόταση της Κομισιόν, παρά τις «γκρίζες ζώνες της». «Μετά από πολλά χρόνια γίνεται αντιληπτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι η λογική αντιμετώπισης μιας βαθιάς κρίσης με πολιτικές λιτότητας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» τόνισε, προσθέτοντας ότι «δικαιώνεται η λογική του προγράμματος ‘Μένουμε Όρθιοι’ για εμπροσθοβαρή, άμεση στήριξη της οικονομίας». «Μαζί και με την πίεση των ευρωπαϊκών λαών, αποδίδει καρπούς η προσπάθεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε, κάτι που αποδεικνύει ότι «στην πολιτική δεν υπάρχουν νομοτέλειες, αλλά διαφορετικές στρατηγικές που συγκρούονται». Ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε όμως και την ανησυχία του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις περί επιτροπείας που, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «ξυπνούν πολύ αρνητικές μνήμες, ειδικά για τη χώρα μας».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και «το στοιχείο της ευθύνης των εθνικών κυβερνήσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα SURE «που δεν χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, όπως έγινε σε άλλες χώρες του νότου, αλλά ως εργαλείο για τη μείωση των μισθών» και υπενθυμίζοντας την «κακοδιαχείριση που είχε υπάρξει σε ευρωπαϊκά κονδύλια επί κυβερνήσεων του παλιού δικομματισμού». «Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αξιοποιηθούν για την ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Να μη χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας με τη λογική ξεκοκαλίσματος κονδυλίων για τους λίγους ημέτερους της κυβέρνησης».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις