Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Η Κομισιόν δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη" (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η Κομισιόν δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμώνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη" (Ηχητικό)

Το #ΜένουμεΌρθιοι2 του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλα εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης «κουμπώνει» με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, που αντίθετα αποδυναμώνει το «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα περί «λεφτόδεντρων», είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν στην διαπραγμάτευση μέχρι την Σύνοδο Κορυφής ώστε να προστατεύσουν τα θετικά και να ξεκαθαρίζουν τα γκρίζα σημεία για τους όρους και τον χρόνο εκταμίευσης, τόνισε ο πρώην ΓΓ ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Κορκολής, η βάση του μηχανισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι η Κομισιόν δανείζεται από τις αγορές και χορηγεί στα κράτη μέλη ανάλογα με τις ανάγκες, κυρίως επιχορηγώντας και λιγότερο με δάνεια. Το δάνειο που θα πάρει η Κομισιόν αποπληρώνεται κατά προτεραιότητα από αύξηση ίδιων πόρων της ΕΕ (πρακτικά κυρίως με προσπάθεια φορολόγησης των μεγάλων του ψηφιακού τομέα, Google, Microsoft, κτλ., όπως συζητείται εδώ και καιρό, αλλά και από άλλους πόρους).

Η κατανομή αυτών των κεφαλαίων ανάλογα με τις επισφάλειες και τα προβλήματα κάθε χώρας ή καλύτερα κάθε Περιφέρειας της ΕΕ, ουσιαστικά μεταφέρει πόρους από τους πιο πλούσιους στους πιο φτωχούς, γεωγραφικά και κοινωνικά. Έχει στοιχεία αναδιανεμητικά και αμοιβαιοποίησης, γι` αυτό και είναι θετική, παρότι όχι τόσο προωθημένη όσο η πρόταση για ευρωομόλογο ή η αντίστοιχη της Ισπανίας για πλήρη αμοιβαιοποίηση χρέους 1,5 τρισ. ευρώ. Είναι σαν μετά τα 20 χρόνια κυριαρχίας νεοφιλελεύθερων πρακτικών η ΕΕ να θυμάται τον εαυτό της πριν το ευρώ και την νομισματική ενοποίηση, την ΕΕ του Ντελόρ, της σύγκλισης, της συνοχής, των μεταβιβάσεων.

Το ευρωσύστημα αναγκάζεται να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση λόγω του οριζόντιου συστημικού κινδύνου, καθώς αξιωματούχοι και θεσμοί της ΕΕ βλέπουν την ύφεση να πηγαίνει σε διψήφιο ποσοστό στην ευρωζώνη, να μην περιορίζεται στα «μαύρα πρόβατα». Κινδυνεύουν μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία (όπου η ακροδεξιά του Σαλβίνι... περιμένει) και η Ισπανία (όπου παραμονεύει επίσης ο φρανκισμός), αλλά και η δυνατότητα της Γερμανίας να πουλάει προϊόντα στην προνομιακή για την ίδια ενιαία εσωτερική αγορά της ΕΕ. Προσωρινά έστω οι Γερμανοί έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δώσουν κάτι, για να σώσουν αυτό που έχουν. Από την άλλη, πρόκειται για δικαίωση της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων (και στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ) που πάνω από μία δεκαετία φωνάζουν για την ανάγκη αμοιβαιοποίησης.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/830377621&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Το θέμα είναι ωστόσο πώς θα καταλήξει η πρόταση της Κομισιόν μετά την μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης, την συζήτηση και έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο και την οριστική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μπορεί να αποδυναμωθεί ή απονευρωθεί τόσο ώστε στο τέλος να είναι... αγνώριστη. Η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο έχει πολύ σοβαρή δουλειά μπροστά της, να διαφυλάξει τα θετικά της πρότασης όσο μπορεί, γιατί απέναντί της θα έχει τα αδερφά της κόμματα.

Δεύτερο «γκρίζο» πεδίο είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι που θα έχει η εκταμίευση των κονδυλίων. Θα είναι του τύπου ενός νέου μνημονίου; Θα υπάρχουν απλώς τυπικές, θετικές αιρεσιμότητες όπως αυτές στα ΕΣΠΑ, π.χ. για ύπαρξη στρατηγικών σχεδίων δεκαετίας και διαφάνεια στις διαδικασίες, για το πώς διαχέονται στην κοινωνία αυτές οι επενδύσεις; Η ΕΕ λέει για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι κύριο βάρος θα πέσει στην πράσινη, ψηφιακή, ανθεκτική Ευρώπη, τρεις τομείς που και εμείς θέσαμε ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας, όπως τόνισε. Αλλά είναι επίσης κρίσιμο να μην συνδέεται η εκταμίευση πόρων με διαρθρωτικού τύπου μέτρα οικονομικά ή δημοσιονομικά όπως στα μνημόνια, πέραν των εύλογων που προαναφέρθηκαν.

Τρίτη αβεβαιότητα αποφασιστικής σημασίας είναι ο χρόνος, που είναι πολύ σφικτός για να μπορέσουν να εκταμιευτούν αυτά τα κεφάλαια από την 1η Ιανουαρίου 2021. Θα πρέπει να υπερβούν πολλά οι Ευρωπαίοι, κυρίως στο Συμβούλιο Αρχηγών, ώστε να έχουμε απόφαση ως το τέλος του χρόνου. Επίσης, ο χρόνος εκταμίευσης, καθώς ενώ η γαλλογερμανική πρόταση μιλούσε για εμπροσθοβαρή εκταμίευση τα πρώτα τρία χρόνια, βλέπουμε να μην αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο, άρα να πηγαίνει μέχρι το 2027.

Το ύψος των κονδυλίων που προβλέπει η πρόταση της Κομισιόν είναι συνολικά 750 δισ. ευρώ, αλλά η ίδια η Κομισιόν λέει ότι πρέπει να διευρυνθεί στο 1,1 τρισ. ευρώ. Για την Ελλάδα, από τα 750 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι αν περάσει ως έχει η πρόταση θα έρθουν 30 δισ. ευρώ περίπου, δηλαδή ενάμισι ΕΣΠΑ ή το 16%-17% του ΑΕΠ, πάρα πολύ σημαντικό ποσό.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μεγέθη δικαιώνουν και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, ώστε να συγκρατηθεί η ύφεση και μετά να μπορούμε να ανακάμψουμε. Αποδυναμώνει αντίστοιχα το «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τα «λεφτόδεντρα», κτλ., αν παρατηρήσει κανείς πόσο καλά «κουμπώνει» το #ΜένουμεΌρθιοι2 του ΣΥΡΙΖΑ με ένα τέτοιο εμπροσθοβαρές πακέτο ευρωπαϊκών μέτρων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL