Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η νότια Ευρώπη στον «αστερισμό» της Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νότια Ευρώπη στον «αστερισμό» της Κομισιόν

Η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί προς το παρόν σανίδα σωτηρίας για τον «μεγάλο ασθενή» της Ευρώπης, που έχει μια υπερβολική ανάγκη ρευστότητας για να αποφύγει την κατάρρευση, ενώ την ίδια στιγμή σταθεροποίησε την κυβέρνηση Κόντε περιορίζοντας τις φυγόκεντρες τάσεις του Κινήματος Πέντε Αστέρων, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο και τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι να ελπίζουν σε μια άμεση μείωση της φορολογίας κατά 10 δισ., χάρη στα 172,7 δισ. του κοινοτικού χρήματος: 81,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 90,93 δισ. σε δάνεια.

Η πρόταση της Κομισιόν οδήγησε σε μια βαθιά προς το παρόν ρήξη στην ιταλική Δεξιά, αφού ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν φαίνεται διατεθειμένος να μείνει έξω από τον χορό των δισεκατομμυρίων του ταμείου ανάκαμψης και δηλώνει... χούλιγκαν της Κομισιόν. «Ακολούθησαν τον δρόμο που υποδείξαμε» τόνισε ο Μεγάλος Αδελφός αφήνοντας στο περιθώριο τον Ματέο Σαλβίνι και τη Λέγκα του και την Τζιόρζια Μελόνι των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας.

«Εξαιρετικό το μήνυμα από τις Βρυξέλλες, πηγαίνει ακριβώς προς την κατεύθυνση που υπέδειξε η Ιταλία. Μας περιέγραφαν ως οραματιστές επειδή το πιστεύαμε από την αρχή. Τα 500 δισ. σε επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. σε δάνεια είναι ένα κατάλληλο ποσό. Τώρα ας επιταχύνουμε τη διαπραγμάτευση και ας απελευθερώσουμε σύντομα τους πόρους» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, που φαίνεται ότι χάρη στην πρόταση της Κομισιόν έσωσε την πολυκομματική κυβέρνησή του.

Η Ιταλία δεν φαίνεται να έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που αποτέλεσε το σημείο εσωτερικών κρίσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό, οδηγώντας σε μια ντε φάκτο pax romana το Κ5Α με το Δημοκρατικό Κόμμα και το σκιάχτρο με το οποίο ο Σαλβίνι προσπαθούσε να καλλιεργήσει την αντιευρωπαϊκής πολιτική του.

Πορτογαλία: Ικανοποίηση από κυβέρνηση, «Πυροβολούμε το πόδι μας» λέει το Μπλόκο

«Χαιρετίζω τη φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι στο ύψος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εκτιμώντας ότι, εάν υιοθετηθεί, θα διευκολύνει την «πολιτική συνοχή και την αγροτική ανάπτυξη» και προειδοποιώντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα πρέπει να οδηγήσουν στη διανομή των πόρων με τρόπο που «θα εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση».

Στην ουσία ο Κόστα φαίνεται να αποσκοπεί σε έναν συμβιβασμό με άξονα την πρόταση της Επιτροπής, διότι με βάση αυτήν η Πορτογαλία θα λάβει 26,3 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια, εκ των οποίων 15,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 10,8 δισ. σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, όπως τουλάχιστον πιστεύουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και το αντιπολιτευόμενο δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD).

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δεξιό CDS, το οποίο κλείνει τον κύκλο του «μεγάλου συνασπισμού» που στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, που στηρίζεται στον πυρήνα της γαλλογερμανικής πρότασης.

Μπροστά στην επιθετικότητα της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας ο Κόστα φαίνεται ότι αποδέχθηκε ως βάση της συζήτησης την πρόταση της Κομισιόν εκτιμώντας ότι «επιτρέπει μια ισχυρή απάντηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Για το Μπλόκο της Αριστεράς η πρόταση της Κομισιόν είναι ελλιπής, επειδή προτείνει μια «αυτοχρηματοδότηση και πολλές προϋποθέσεις» και δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κρατών - μελών, όπως τόνισε η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρίζα Ματίας, προειδοποιώντας ότι πίσω από αυτές τις προϋποθέσεις κρύβονται οι πολιτικές του παρελθόντος που οδήγησαν σε ιδιωτικοποιήσεις και μείωση του κοινωνικού κράτους.

«Είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια πρόταση που θα μας κάνει να πληρώσουμε ένα πολύ πιο ακριβό τίμημα από αυτό που φαίνεται τώρα» συμπλήρωσε η Μ. Ματίας.

Ο γραμματέας του Κ.Κ. της Πορτογαλίας Ζερόνιμο Ντε Σόουζα εκτιμά ότι η πρόταση είναι «περιορισμένη» για να απαντήσει στις ανάγκες της πανδημίας, θέτοντας επίσης «περιορισμούς και προϋποθέσεις» για την πρόσβαση στους πόρους. Για τον Ντε Σόουζα οι πόροι που προτείνει η Κομισιόν είναι «κάτω από αυτούς που έχουν υπολογίζει πολλοί άλλοι θεσμοί».

Πέδρο Σάντσεθ: Η πρόταση είναι βάση για διαπραγμάτευση

«Η πρόταση της Κομισιόν συμπεριλαμβάνει πολλές από τις απαιτήσεις μας. Η δημιουργία ταμείου ανάκαμψης 750 δισ. αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση. Πρέπει σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για πρόσβαση σε πόρους που θα μας επιτρέπουν να επανενεργοποιήσουμε την οικονομία και να ξεπεράσουμε την κρίση» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καθιστώντας σαφές ότι η πρόταση της Κομισιόν πυροδοτεί την έναρξη σκληρών διαπραγματεύσεων.

Η προοπτική να δεχθεί η Ισπανία 140 δισ. από την Ευρώπη, το 11% του ΑΠΕ της, 77,32 δισ. σε επιχορηγήσεις και 63,12 δισ. σε δάνεια, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο στο Μαδρίτη, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης που ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ της χώρας ή τα 200 δισ.

Η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει μετά τις 15 Οκτωβρίου ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα που θα προσφέρουν οι κοινοτικοί πόροι.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο τόνισε από την πλευρά της ότι θα υπάρχουν «πολύ σύνθετες» διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση τους ευρωπαϊκούς πόρους και ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η ισπανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα την υιοθέτηση του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος προς όλους και ισοβίως ύψους 432 ευρώ τον μήνα, χωρίς να υπολογίζεται η πρώτη κατοικία.

Η Nissan απολύει 3.000 εργαζόμενους στη Βαρκελώνη

Η Nissan ενημέρωσε επισήμως την ισπανική κυβέρνηση ότι θα αποχωρήσει από την ισπανική αγορά κλείνοντας τις τρεις εγκαταστάσεις της στη Βαρκελώνη, που σημαίνει την άμεση απόλυση 2.800 εργαζομένων της εταιρείας και μια σφαγή χιλιάδων θέσεων εργασίας από τις εταιρείες που προμηθεύουν με υλικά και υπηρεσίες τη γαλλοϊαπωνική εταιρεία. Συνολικά η Nissan θα μειώσει το προσωπικό της κατά 20.000 άτομα.

Οι εργαζόμενοι της Nissan, που απεργούν από τις 4 Μαΐου, διαδήλωσαν αμέσως την αντίθεσή τους στα σχέδια της Nissan και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις έξω από τις εγκαταστάσεις της Θόνα Φράνκα καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε γειτονικούς αυτοκινητοδρόμους.

Οι Ισπανοί ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς της GUE/NGL και των Πράσινων ζήτησαν από τον Ισπανό πρωθυπουργό, την υπουργό Βιομηχανίας της Ισπανίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επίτροπο για την Απασχόληση να αποτρέψουν την αποχώρηση της Nissan από την Ισπανία.

Εξάλλου το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO., προειδοποίησε ότι χρειάζονται 7 δισ. και προσλήψεις 165.000 εκπαιδευτικών για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα το επόμενο σχολικό έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL