Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Θ. Φωτίου: Ούτε ένα άρθρο του Σ/Ν δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ. Φωτίου: Ούτε ένα άρθρο του Σ/Ν δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνει το «Μένουμε Όρθιοι-2» του ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο δίχτυ ασφαλείας για όλα τα νοικοκυριά που έστω και ένα μέλος τους είδε μείωση εισοδημάτων λόγω της πανδημίας επισήμανε η Θεανώ Φωτίου.

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη μιλώντας στη Β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου για την κύρωση των δύο πρόσφατων ΠΝΠ με μέτρα «αντιμετώπισης» της των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας, στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής, η κυβέρνηση «ταλαιπωρεί και αδικεί κατάφωρα τους ανάπηρους, αφήνοντας χωρίς επίδομα, εν μέσω πανδημίας, χιλιάδες ΑμεΑ».

Σύμφωνα με την Θ. Φωτίου, «ούτε ένα άρθρο του Σ/Ν δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν πάρα πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας από την καταρράκωση των εισοδημάτων τους λόγω της κρίσης της πανδημίας. Η μόνη κυβέρνηση που δεν πήρε κανένα μέτρο όταν όλα τα κράτη της Ευρώπης εξαγγέλλουν γενναία μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών».

Η Θ. Φωτίου τόνισε ότι η σημερινή κρίση λόγω πανδημίας έχει μία μεγάλη ιδιαιτερότητα την οποία η ΝΔ δεν «θέλει» να κατανοήσει, και ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει ακριβά: «Η ιδιαιτερότητα είναι ότι λειτουργεί ως καταλύτης για την ασύμμετρη διεύρυνση των ανισοτήτων στην ελληνική κοινωνία. Όσο νομιμοποιείται η συνεχής απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους, η ζώνη επισφάλειας διευρύνεται από τα όρια της κοινωνίας, τους  αδύναμους, τους φτωχούς, τους αποκλεισμένους, προς το κέντρο της κοινωνίας, δηλαδή τα μεσαία, τα ανώτερα μεσαία, ακόμη και τα ανώτερα στρώματα. Γι’ αυτό το λόγο, το δίχτυ ασφάλειας των 200 ευρώ του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (όπως μετονομάστηκε το ΚΕΑ) για την ακραία φτώχεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

«Η κυβέρνηση ούτε καν την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν περιέλαβε στα 150 άρθρα του νομοσχεδίου για να προλάβει τη ραγδαία φτωχοποίηση, πόσο μάλλον να σκεφτεί μήπως χρειάζεται ένα νέο δίχτυ ασφαλείας. Στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι-2» του ΣΥΡΙΖΑ εμείς προτείνουμε ακριβώς αυτό το νέο δίχτυ ασφαλείας, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης,  που καλύπτει και νοικοκυριά με σοβαρό εισόδημα πριν την κρίση. Τι το νέο έχει αυτό το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης; Έχει νέα δομή και άλλη συμπερίληψη. Ορίζει ποιες είναι οι διευρυμένες ομάδες που πλήττονται από την πανδημία και σε αυτές απευθύνεται.  Και δεν περιλαμβάνει σε αυτές μόνον τους πιο αδύναμους, τα φτωχά στρώματα, αλλά και όλους τους ανέργους, επιδοτούμενους ή μη, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, τους ανάπηρους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σύνολο 1.900.000 άτομα, που με τις οικογένειές τους αθροίζουν πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι είναι τελείως αόρατοι για την κυβέρνηση. Τα νοικοκυριά που έχουν ένα τουλάχιστον μέλος τους από αυτές τις πληττόμενες κατηγορίας μπαίνουν στην ενίσχυση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης και παίρνουν, ο αρχικός δικαιούχος 400 ευρώ, τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού του από 200 ευρώ και τα παιδιά 100 ευρώ. Μόνον αν κάποιο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού έχει σταθερό εισόδημα και δεν έχει δει καμία μεταβολή λόγω της πανδημίας εξαιρείται της ενίσχυσης. Το κόστος του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης για 4 μήνες είναι 3,5 δις» υπογράμμισε.

«Σε ό,τι αφορά στους ανάπηρους, με άρθρο του νομοσχεδίου δίνεται ακόμη ένας μήνας παράσταση στις υπό ανανέωση αναπηρικές παροχές  χωρίς εξέταση από τα ΚΕΠΑ τα οποία τελούν σε αναστολή έως 31/5. Όμως οι ανάπηροι που περνάνε από τα ΚΕΠΑ είναι δύο κατηγοριών: Εκείνοι που λαμβάνουν ήδη την παροχή και χρειάζονται ανανέωση, αλλά και όσοι δεν παίρνουν καμία παροχή και έχουν υποβάλει πλήρη αίτηση για πρώτη φορά.  Αυτοί που έχουν υποβάλει αίτηση για ανανέωση και δεν έχουν κριθεί είναι πάνω από 20.000 και δεν μπορεί να εξετασθούν από τα ΚΕΠΑ μέσα σε ένα μήνα, χρειάζονται άρα  τουλάχιστον 4 μήνες παράταση. Όσο για τα πρωτοείσακτα αιτήματα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι άνοιξε τα ΚΕΠΑ από 15/5 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να εξετάσουν έως τις 8 Ιουνίου 8.000 αιτήματα για προνοιακές παροχές που έχουν υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΑ το οποίο  δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.  Πέραν του ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, με τον τρόπο αυτόν χιλιάδες ανάπηροι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα μένουν στον αέρα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν κανένα εισόδημα πέραν του επιδόματος των 360 – 500 €, που περιμένουν να πάρουν ανάλογα με την πάθησή τους.  

Εμείς, γνωρίζοντας ότι από αυτά τα πρωτοείσακτα αιτήματα, στατιστικά, το 75% εγκρίνεται, προτείναμε εδώ και δύο μήνες ότι όλοι οι ανάπηροι που έκαναν αίτηση για πρώτη φορά, εφόσον έχουν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο στον ΟΠΕΚΑ, έπρεπε να  εγκριθούν άμεσα. Δεν έχει νόημα να τους βάζει η κυβέρνηση σε αυτή την ταλαιπωρία, διαπράττοντας τεράστια αδικία εις βάρος τους» κατέληξε η Θ. Φωτίου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL